Коментар на седмицата №3 Невиждано: Хората казват, че държавата ни се справя по-добре от другите в Европа

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8445550 www.24chasa.bg

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №3 и е събрал близо 90 хил. прочитания.

Коронавирусът е възбудил силно конспиративното ни мислене

Външната заплаха води до вътрешна консолидация. Този железен закон проработи безотказно при кризата с COVID-19. Данните от проучване на “Тренд” по поръчка на вестник “24 часа” недвусмислено сочат именно това.

Притесненията около разпространението на коронавируса в България водят до покачване на доверието във властта. Ефектът е следният – колкото и да не сме харесвали управляващите, в момент като този

действаме като

един отбор

срещу невидимата вирусна заплаха.

Това не е явление, което се наблюдава само в България. Доколкото успях да се запозная със социологически данни от изследвания, които са провеждани в последните седмици в други европейски страни, ефектът е същият.

Дори в Италия, където очевидно положението беше изпуснато в самото начало и мерките се забавиха, управляващите също покачват доверието си.

Правителствата обаче не трябва да бързат да се радват. Това е рейтинг в криза. Не е лошо да го имат в резерв в следващите месеци, защото като приключим със здравната криза, рязко ще започнем да говорим за другата криза – икономическата. А

в тази криза

управляващите

няма да печелят

доверие,

а само ще губят.

Вторият момент, който прави впечатление в данните на “Тренд”, е, че мерките срещу разпространението на вируса се приемат от мнозинството български граждани.

Дори регистрираме нещо, което рядко се вижда. Смятаме, че нашата държава се е справила по-адекватно от другите европейски държави. На мнение сме, че нашите мерки са навременни, докато европейските държави са закъснели. Няма как да не се съгласим, че това е силно нехарактерно за познатата ни българска политическа култура. Традиционно ние подхождаме с критика и недоволство към всичко наше и с ирационална възхита и превъзнасяне към всичко европейско.

Третият и може би най-интересен за мен момент в това проучване – коронавирусът е възбудил силно конспиративното ни мислене. Не е тайна, че българите сме суеверни, със склонност към свръхестественото и податливи на конспирации. Това показа и нашето проучване за суеверията, вярванията и конспирациите, което публикувахме преди две години. Всякакви научни обяснения за началото на разпространението на коронавируса остават на заден план. Мнозинството от българите са на мнение, че COVID-19 е биологично оръжие. Общо взето, пак толкова пък са на мнение, че коронавирусът е изкуствено създадена болест с цел фармацевтичните компании да печелят.

  • Стигат ли 11 стотинки на минута за битката срещу COVID

    Стигат ли 11 стотинки на минута за битката срещу COVID

    Лекари от спешна помощ се отказват от бонуса, който би трябвало да получават, защото са на първа линия в битката срещу коронавируса. Всеки на тяхно място би постъпил по същия начин - защото, забележете, полагат им се по 11 стотинки за всяка минута, в която са преглеждали и лекували болен от COVID. Разбира се
  • Диляна Ценова

    Коментар на седмицата №1: В парламента гномове избиват комплекси

    Публикуваме отново най-четените коментари и анализи за изминаващата седмица. Този е №1 с 132 728 четения. Искат още чегъртане В средата на май записах за “24 часа” интервю с известния юрист проф. Пламен Киров по повод вероятността машинното гласуване да бъде обявено за противоконституционно. Ако това се случи, коментира професорът

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо