Поуката от СПИН-а - хигиената помага

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8445834 www.24chasa.bg

Днешната епидемия трябва да се сравнява с избухването на ХИВ инфекцията, а не с грипа

Това е СПИН, а не грип и трябва да бъде осъзнато. Новият вирус по- скоро прилича на заразата с ХИВ, а не на свинския грип. Всички, които разсъждават на тема разпространение и мерки, трябва да приемат, че е така.

Епидемията от ХИВ през осемдесетте бе ограничена чрез предпазване и промяна във всекидневното поведение и повишена хигиена. През седемдесетте имаше иронично отношение към презервативите, а промискуитетът бе норма на поведение - и сред горните класи, и сред най-бедните. ХИВ промени отношението към личните предпазни средства при полов акт. Сексът не спря, нито изчезна хомосексуализмът. Може би оргиите в стила на Фреди Меркюри се демодираха, но светът не свърши.

Разбира се, мащабите са несравними. Ако ХИВ засегна порноиндустрията, днес засегнати са всички области на живота - като почнем от театрите, киното, авиацията, автомобилната индустрия, земеделието, медиите, и това е огромен, невиждан проблем.

Но начинът, по който човечеството ограничи ХИВ, може да ни е поука.

За ХИВ нито се измисли абсолютно лекарство (факт е, че антиретровирусната терапия напредна много, но няма ултимативно лекарство, а е и много скъпа), нито има ваксина, нито се изгради стаден имунитет, но вече не е глобална напаст дори в Африка и само с промяна в поведението - ограничаване на разврата, използване на презервативи и на еднократни или добре стерилизирани медицински и бръснарски инструменти - инфекцията се контролира.

Повишаването на хигиената бе единствената работеща мярка срещу ХИВ.

Струва ми се, че това е пътят и за К-19. Промяна в навиците ни в посока на по-добра хигиена. Вероятно вече завинаги ще ходим с маски и ще си мием ръцете, може би футбол ще се гледа само по телевизията. Но нито К-19 ще изчезне изведнъж завинаги, нито всички болни и стари ще измрат. Просто ще трябва да живеем с вируса, повишавайки личната си хигиена. Днешните вопли срещу маските ми приличат много на воплите срещу презервативите отпреди 30 години. Аз например много обичах да ходя на бръснар - не да се подстригвам, а да ме бръснат. Харесваше ми всичко - точенето на бръснача в каишите, мократа пяна в легенчето и допирът на острието, за което знаеш, че може да ти отреже главата при едно погрешно движение на бръснаря.

Но един ден през септември 1986 година разбрах, че никога повече няма да ходя на бръснар. Общото острие криеше съвсем сериозен риск от заразяване. След година или две го измислиха - еднократно ножче се поставя на уред, който външно прилича на бръснач и ако някой сноб като мен особено държи да го бръснат, вече можеше.

Това, което искам да кажа, е, че маските трябва да ги приемем както презервативите в началото на 80-те. Неизбежна хигиенна мярка, а другите неща от всекидневния живот сами ще си намерят мястото. Например представете си дискотека, в която всички са с маски и шлемове. Това може и да е много забавно.

  • Черните лебеди си отиват, светът от вчера бавно се завръща

    Черните лебеди си отиват, светът от вчера бавно се завръща

    И най-големите оптимисти, и най-мрачните песимисти трябва да признаят, че сбъркаха - светът от вчера бавно се завръща въпреки всички апокалиптични прогнози. И черните лебеди, които сполетяха света с коронавируса, си заминават. Да си спомним колко ужасно изглеждаше бедствието с опасната коронавирусна зараза - в началото на март заради големите
  • Даниел Спасов, Катрин Селие, Милен Иванов и Александър Селие - двамата певци са със съпругата и сина на Марсел Селие.
СНИМКА: ФЕЙСБУК

    Загрижеността за бъдещето на “Мистерията на българските гласове” е наша мисия

    Златната марка “Мистерията на българските гласове” предизвика задочен спор на страниците на в. “24 часа” между певици от хора и настоящата диригентка Дора Христова. Днес публикуваме отговора на певеца Даниел Спасов, който също е част от историята на знаменития хор. “Писанията” на Дора Христова в отговор на отвореното писмо от народната певица Олга