Като е толкова лошо в чакалнята за еврото, защо Дания е там 21 години?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8445840 www.24chasa.bg

Месеци наред ни убеждават колко е лошо във валутния механизъм ЕРМ2, станал популярен като “чакалнята на еврозоната”. Ама толкова лошо, че нямало защо да си правим труда да си подадем документите за влизане, въпреки че 2 г. усилено се подготвяме и сме изпълнили 99% от изискванията. Цял куп теории, спекулации, чудесии. Добре де, като е толкова лошо, дайте да видим данните.

Нека например да разгледаме страната, която е прекарала най-дълго време в ЕРМ 2. Все пак, ако е толкова зле положението в чакалнята, точно тази страна ще го усети най-силно и най-болезнено. Ако е толкова лошо в чакалнята, значи ще видим едно постоянно и дълготрайно влошаване в тази страна. Защото на нас това ни казват. Влезем ли в чакалнята, само лоши неща ни очакват, нищо хубаво.

Е, добре. Проверяваме и какво да видим - най-дълго време в чакалнята е прекарала… Дания - повече от 21 г.! Нещо повече, Дания и в момента още е в чакалнята. Не е влязла в еврозоната, не е приела еврото. Стои си в чакалнята. Идеално за нашите цели. Значи, ако е толкова лошо положението в чакалнята, това неизбежно се е отразило на Дания.

Да, ама не! Гледаме данните за икономиката - Дания е четвъртата най-богата страна в ЕС според показателя реален БВП на човек от населението. Но също така Дания е четвъртата най-богата страна и по отношение на индивидуалното потребление. Пред нея са само страни от еврозоната – Люксембург, Германия и Австрия.

И инфлацията е ниска в Дания, само половин процент годишно средно за последните 7 г. Има нисък дълг – втория най-нисък в Западна Европа след Люксембург. Валутният курс е стабилен и не мърда забележимо десетилетия наред. Безработицата е ниска, заплатите са високи.

Има нещо гнило в Дания! Цели 21 г. в “лошата” чакалня, пък нищо лошо не й се е случило. Май тезата, че чакалнята е нещо лошо, не се потвърждава. Ако имаше нещо лошо, Дания отдавна да е излязла от чакалнята на еврозоната. Но не е – стои си. Стои, защото е полезно да е вътре.

Ето например, сега дойде нова световна криза, породена от коронавируса. Датската централна банка веднага получи от ЕЦБ суап линия в размер до 24 милиарда евро - двойно повече, отколкото в предходната криза преди десетилетие. Това означава, че страната може да ползва ликвидност в евро при нужда и за толкова дълго време, колкото е необходимо. Самият знак, че зад една малка страна като Дания стои втората по големина централна банка в света, е достатъчен, за да успокои пазарите в криза.

Ще кажете, че Дания е много богата страна и не е от нашата черга. Тогава да вземем други страни, прекарали дълго време в чакалнята. Например Естония прекара шест и половина години в чакалнята, преди да влезе в еврозоната, а Литва - повече от 10 г. И двете страни имаха валутен борд точно като България. И двете бяха много бедни, когато влязоха в чакалнята, не бяха по-добре от България днес. Какво се случи с тях?

И Естония, и Литва имат много нисък държавен дълг, сред най-ниските в Европа. Спекулацията, че влизането в чакалнята и еврото води до дефицити и задлъжняване, не се потвърждава. Същото важи за всички държави от Източна Европа, които влязоха в чакалнята и еврозоната. Дефицити, дългове – няма такова нещо.

Естония и Литва са сред най-успешните държави от Източна Европа. С нищо не им е попречила нито чакалнята, нито еврозоната да са успешни. Точно обратното. По-голямата част от успеха си постигат именно докато са вътре. Тръгвайки от задни позиции,

бившите съветски републики Естония и Литва вече са по-богати и от Португалия, и от Гърция.

Също така са по-богати от Унгария и от Полша. А ако гледаме индивидуалното потребление, Литва е най-богатата страна в Източна Европа и е достигнала нивото на Испания.

Балтийските страни минаха през предишната световна криза, докато бяха в чакалнята. Успяха да запазят непокътнат валутния си курс и мълниеносно се възстановиха след кризата. Дори в най-тежките моменти да си в чакалнята не е лошо, а тъкмо напротив. Чакалнята е един вид застраховка точно за тежки времена. Средната заплата в Естония е 3033 лева, минималната - 1142 лева. Ниска безработица, високи заплати, добра комбинация има в Естония. Като резултат – населението вече 5 г. се увеличава.

Може да вземем и други страни от нашата черга, които влязоха в чакалнята и после в еврозоната. И няма да намерим негативен пример. Словакия лошо ли се развива? Икономическо чудо, с най-голямо производство на автомобили на човек от населението в света! Огромното увеличение на автомобилното производство в Словакия се случи след влизането в чакалнята и после в еврозоната. През 2005 г. страната произвеждаше 200 хиляди коли годишно, сега - милион и 200 хиляди. И строи още един нов завод. Абсолютен успех.

Въобще, колкото и да гледаме данните,

не можем да намерим лош пример, няма такъв.

Страните от нашата черга само печелят от влизането си в чакалнята ЕРМ2. Развиват се, забогатяват, привличат инвестиции, решават икономическите и социалните проблеми, че дори и демографските. Няма ни най-малка индикация за негативи, причинени от чакалнята. Затова все още вярвам, че може да се постигне обществен консенсус по българското влизане в ЕРМ2, и то да се случи максимално бързо. Още повече, че едно бързо влизане в ЕРМ2 ще ни осигури мощен икономически импулс точно навреме, за да подпомогне възстановяването от корона кризата.

Да не говорим, че тепърва ще има нови и много по-големи възможности за страните, които влизат в чакалнята. В следващата многогодишна бюджетна рамка на ЕС се планират сериозни средства за подпомагане на реформите и модернизацията на тези страни, планира се и “вътрешен бюджет” на еврозоната, до който ще имат достъп и страните от чакалнята, ако желаят. Отделно ще има и по-лесен достъп до финансиране за развитие на бизнеса. А че имаме нужда от средства за реформи и развитие, едва ли някой се съмнява. Особено в тази тежка криза.

  • Защо е важно правителството да има програма

    Защо е важно правителството да има програма

    Правителството на Жан Виденов остана в историята на последните 32 години като най-слабото заради зърнената криза, фалита на банките и космическия ръст на инфлацията. Мнозина наблюдатели твърдят, че чак такъв провал с изпълнителната власт днес е невъзможен. Дано да са прави! Има обаче и един важен детайл, който е добре да се напомни
  • Слави Василев, политолог

    Слави Василев: Украйна ще стане западна държава, когато и Русия стане

    Защо политическият ни елит си съдира ризата Искам да напиша няколко думи за Украйна. Чувам през последните седмици какви ли не мнения по темата. Политическият ни елит подкрепя гледната точка на украинските властимащи и оттам в обществото се заражда една лавина от еднопосочни мнения, които анатемосват всичко

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо