Н.Пр. Дун Сяодзюн: Мъдрите хора не вярват на слухове

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8457540 www.24chasa.bg

Скоро дарение от китайското правителство ще пристигне в България, помощ събира и посолството ни в София, казва посланикът на Китайската народна република

- Ваше Превъзходителство, на 8 април Ухан обяви отмяна на блокадата, хората могат отново свободно да се движат по улиците. Това добра новина ли е и дали няма да предизвика нов скок на епидемията?

- Да, това е добра новина. В Ухан от 23 януари до 8 април, общо 76 дни след "затварянето" си, жителите отново могат да излизат от домовете си и да имат нормален живот. Видях по новините от китайските медии, че хората в Ухан са радостни и развълнувани. Заедно с моите колеги в посолството също

аплодирахме

отварянето на Ухан

Героичният град Ухан окончателно победи епидемията, но за целта жителите дадоха огромни жертви. "Затварянето" на Ухан спечели инициативата за национална превенция и контрол на Китай в борбата с КОВИД-19, а за целия свят спечели време и натрупа опит. Както казват специалистите на СЗО: “Светът е задължен на Ухан”!

Въпреки че засега в Китай няма много нови местни случаи на заразяване, все още има такива, внесени от чужбина, които носят осезаеми рискове за предотвратяване и контрол на епидемията. Но не мисля, че ще има втора вълна от епидемия в Китай, защото антиепидемичните мерки на китайското правителство са много строги, много всеобхватни и много мощни.

- Напоследък има много различни мнения за епидемията, някои от които обвиняват Китай в непрозрачна информация, укриване на данни, говори се за “отговорността на Китай”, “изкупление на Китай”, казва се че “помощта на Китай за други страни е политическа пропаганда” и т.н. Какъв е вашият коментар?

- В хода на усилията на китайския народ за борба с епидемията и последващата подкрепа към други страни в борбата им с епидемията постепенно се появиха някои слухове, стигми и унизителни лъжи срещу Китай, а

някои така наречен ”таен

доклад" лесно изтече

и е широко публикуван в някои медии по света. Ние категорично се противопоставяме на това. Някои политици и медии, пренебрегвайки фактите, разбърквайки черно и бяло, умишлено клеветиха Китай и се ангажираха с политизирани и заклеймени трикове, те просто искат да дискредитират Китай и да прехвърлят отговорностите си за неспособността си да реагират на епидемията.

Древнокитайският мислител Сюйин Дзъ е казал: “Както колело през яма не минава, така и слухове през мъдрите не минават”. Вярвам, че скъпите български приятели уважават фактите и ще стигнат сами до правилното заключение.

Някои хора казват: “Вирусът произхожда от Китай и Китай трябва да поеме отговорност за разпространението на епидемията.” Този аргумент е пълен с политическа арогантност и предразсъдъци и нарушава човешката съвест и основните морални принципи.

Китай е първата държава, която докладва на СЗО за новата епидемия от коронарна пневмония, но това не означава, че вирусът произхожда от Ухан. Всъщност може би сте забелязали, че има много различни версии по въпроса откъде за пръв път избухва пневмонията от новия коронавирус. Епидемичната болест първоначално може да избухне във всеки регион, страна или град по света, но къде е източникът , е сериозен научен въпрос, който трябва да се насочи към учените и медицинските експерти. Всяка отговорна страна решително ще се противопостави на неразумната практика да се определя вирусът по какъвто и да е начин.

Стигматизацията

на Китай

е непопулярна. Вирусите не правят разлика между национални граници, раси или социални системи. Всяка държава винаги трябва да дава предимство на правото за живот и правото за здраве спрямо останалите права и да предоставя адекватни и ефективни гаранции за своите хора.

- Някои казват, че дълго време след епидемията Китай е укривал информация и не е изпълнил задълженията си своевременно да уведоми СЗО, както е предвидено в Международните здравни разпоредби. Така ли е наистина?

- На 27 декември 2019 г. бе първото съобщение за три случая на необяснима пневмония от болницата в провинция Хубей, Китай. На 29 декември, два дни по-късно, е проведено епидемиологично разследване от съответните отдели. На 31 декември е пуснато уведомление до представителството на СЗО в Китай. На 3 януари 2020 г. е завършен официалният доклад на СЗО. На 7 януари има изолиране на вируса.

На 12 януари цялата

последователност

на генома на новия

коронавирус е

споделена със СЗО

Оттогава китайската страна поддържа непрекъсната комуникация със СЗО и другите страни. Както се вижда от тази времева линия, обработката и уведомяването от страна на Китай за този инцидент е изключително бърза, открита, прозрачна и отговорна. Китайското правителство също така ежедневно публикува най-новите данни, за да споделя информацията и опита си с други страни. Това също доказва, че няма забавяне в уведомлението от Китай. Не само не сме нарушили международните си задължения, а напротив, както посочи СЗО, скоростта и мащабите на действията на Китай са рядкост в световен мащаб. Китай постави нов ориентир за света при изпълнение на международните си задължения. Всякакви думи, които пренебрегват този основен факт, са несъстоятелни, изключително неуважителни към китайския народ, който плати висока цена, и са злонамерени с цел заличаване на огромния принос на Китай за глобалната борба с епидемията.

- Някои казват: “Китай е скрил информацията за вируса, което доведе до пропуск на възможности за контрол на епидемията”, казват, че е имало “укриване от страна на Китай за епидемията и непрозрачност”. Така ли е?

- Това е пълна клевета. Китайската времева линия за справяне с епидемията е ясна. На 27 декември 2019 г. Джан Джисян, директор на отделението по дихателна и интензивна медицина при болницата за интегрирана традиционна китайска и западна медицина в провинция Хубей за първи път съобщи за трите съмнителни случая. На 29 декември центровете и болниците за контрол на заболяванията (CDC) в Хубей, Ухан, започнаха епидемиологично разследване. На 30 декември Комисията по хигиената и здравеопазването на Ухан издаде “Спешно известие за лечение на необяснима пневмония”. На 31 декември експертният екип на Националната комисия по хигиената и здравеопазването пристигна в Ухан, за да проведе разследване на място. На 3 януари 2020 г. Китай започна официално своевременно да информира СЗО и другите страни. На 8 януари патогенът на епидемията беше предварително определен. На 11 януари Китайският център за контрол и превенция на заболяванията качи на уебсайта си 5 нови последователности на гена на коронавируса, споделяйки данни със света и СЗО. На 23 януари китайското правителство предприе безпрецедентни, всеобхватни и строги мерки като затваряне изходите на Ухан.

За всеки, който е безпристрастен и уважава науката, не е трудно да види, че пред лицето на новия вирус, невиждан досега и силно заразен, Китай в духа на отвореност, прозрачност и отговорност направи всичко възможно да реагира бързо, професионално и ефективно, максимално да защити живота и здравето на китайския народ, а също и да спечели ценно време за предотвратяване на разпространението на епидемията по света.

Ричард Хаутън, главен редактор на известното медицинско списание The Lancet, заяви наскоро: “Още през последната седмица на януари знаехме, че епидемията ще дойде и съобщението от Китай за епидемията беше много ясно”. Той смята, че някои държави са изгубили много време.

Вярвам, че в момент, когато сме изправени пред общ враг, международната общност трябва да засили солидарността и да съсредоточи силите си върху ефективни мерки за контрол на епидемията и защита на живота и здравето на хората, вместо

да се опитва да свива

своите отговорности, както

правят някои политици

В противен случай това не само няма да има полза за предотвратяване на епидемията в собствената си страна, но и ще застраши глобалната обществена здравна сигурност.

- Някои политици и медии обвиниха Китай, че се е включил в “дипломация с маски” и е използвал антиепидемичната помощ като “геополитическо оръжие.”?

- В критичен момент, когато проследяването на вируса е неубедително, научните изследвания все още продължават и международното сътрудничество трябва да се засили - в този момент шепа политици със скрити мотиви обезверяват и заклеймяват Китай без причина, проповядвайки за “извинение на Китай” и “изкупление на Китай”, заявявайки, че сега Китай предоставя медицински маски и други медицински консумативи на Запада като “пропагандна офанзива”, която “покрива отговорностите”. Това просто показва, че въпреки че са стъпили с краката си в XXI век,

умовете им все още са

обсебени с играта с нулева

сума, водена по време

на студената война

Те са свикнали да използват собственото си зло, за да се опитат да разберат доброто на другите, и смятат взаимната подкрепа като обмен на интереси. Китайската нация знае как да бъде благодарна. Помощта от Китай на съответните страни спрямо техните нужди се основава изцяло на принципа “заслуга за заслуга” и е в духа на международния хуманитаризъм, а също така се базира и на практиката за общност със споделена човешка съдба, застъпвана от президента Си Дзинпин. Ще имаме предвид и ще дадем искрени дарове на тези, които са ни помогнали през най-трудните времена за Китай. Когато наблюдаваме засилването на епидемията в други страни, ние чувстваме болката, която претърпяхме, и сме готови да предоставим максимална помощ в рамките на нашите възможности. Тъй като знаем, че това е обща битка за човечеството, страните трябва да работят заедно, особено в помощ на страни със слаба медицинска и здравна система, за да им помогнат да попълнят недостатъците на здравеопазването и превенцията на епидемията. В трудния момент на борба с епидемията отделни личности все още пускат безотговорни и саркастични забележки и със скръстени ръце само гледат отстрани. Те искат Китай да остане безразличен като тях ли?

- Къде е изходът от епидемията?

- Моят отговор е солидарност и сътрудничество. Президентът Си Дзинпин представи великата концепция за изграждане на “общност със споделена човешка съдба”. Тази епидемия ни накара дълбоко

да видим, че всички

живеем в едно

глобално село,

съдбата на човечеството е тясно свързана, Вирусът е общият враг на цялото наше човечество, независимо от националните граници и нашите раси, никоя държава не може сама да се справи с предизвикателството. Солидарността и сътрудничеството е единственият начин за преодоляване на епидемията. Но това, от което се нуждаем, е истинската солидарност и истинското сътрудничество. Трябва да държим високо знамето на мултилатерализма и заедно да се справим с различните глобални предизвикателства. Унилатерализъм, егоизъм и солипсизъм са нежелателни и непопулярни.

До момента Китай е изпратил 12 групи от медицински експерти в 10 държави, включително в Италия, за да им помогне да се преборят с епидемията от коронавируса и да повишат способността си за превенция, контрол и диагностика, с които и да засилят увереността си за победа срещу епидемията. Китай направи дарения на СЗО от 20 милиона щатски долара и обяви, че ще предостави материална помощ на повече от 120 страни и международни организации, в това число и България, като също така подпомага държавите, които се нуждаят от закупуване на материали от Китай.

- Вие споменахте помощта от Китай за България?

- Китай и България са традиционно приятелски страни. България е втората държава в света, която признава и установява дипломатически отношения с Нов Китай. Непрекъснатото задълбочаване на двустранните приятелски отношения и прагматичното сътрудничество има солидна основа на политическото и общественото мнение. Миналата година, когато президентът Радев посети Китай, двамата държавни глави съвместно обявиха издигането на двустранните отношения до ниво стратегическо партньорство, с което отношенията между Китай и България навлязоха в нов етап на развитие.

Няма да забравим,

че в най-тежкия момент

в борбата на Китай с епидемията президентът Радев, председателят на парламента Караянчева, премиерът Борисов и вицепремиерът и външен министър Захариева изпратиха писма до китайските лидери, за да изкажат съболезнования и да дадат морална подкрепа. Също така има и български приятели, които дариха маски и други предпазни материали на Китай. Сега България също е изправена пред сериозно предизвикателство от епидемията и Китай желае, в рамките на възможностите да окаже помощ на българската страна в борбата с епидемията. На 18 март премиерът Ли Къцян проведе телефонен разговор с премиера Борисов и изрази съболезнования и подкрепа. Също така премиерът Ли обяви, че Китай ще окаже материална помощ и съдействие на българската страна за закупуване на спешно необходимите медицински материали от Китай чрез търговски канали. Съответните ведомства и посолства на двете страни винаги поддържат тясно общуване и активно прилагат консенсуса, постигнат от двамата премиери. Скоро материалното дарение от китайското правителство и материалите, закупени от българската страна, ще пристигнат в София. Убеден съм, че тези материали ще играят положителна роля в борбата с епидемията на българското правителство и народа.

Под ръководството на посолството китайската диаспора и китайски компании като Huawei активно събират и даряват материални помощи на България. В близко бъдеще и китайското посолство ще дари медицински материали на българската страна. Като ваши китайски приятели, живеещи в България, ние искаме със собствените си реални действия да подкрепяме правителството и народа на България в борбата с епидемията. Не много отдавна китайските професори и студенти, които учат български език, спонтанно записаха видеоклипове за България. И в Китай, и в България има едни и същи поговорки, а именно: “любовта не познава граници”, “приятел в нужда се познава”. Това обяснява уважението към живота и приятелството на нашите два народа. Една и съща ценност води нашите две страни и народи все по-близо и по-близо.

  • От пържолите до Зелената сделка - 10 пъти мери, преди да режеш

    От пържолите до Зелената сделка - 10 пъти мери, преди да режеш

    Носталгисти - така щели да се наричат онези професионалисти, които след 20-30 години ще променят дизайна на хола ви, за да заприлича на дивана на вашите баби и дядовци, от който са гледали тв сериали. Или пък да пренесат първичното от природата по примера на “Дивото зове”. Отсега експерти предупреждават
  • Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Как Слави си е представял политиката? Като честен манастир? Да, протестът свърши снощи. Андрей Райчев го напомни. Ако искате, бройте го днес, петък, тринайсети – за по-лесно запомняне. Няма драма, протестът имаше смисъл. Моделът „Борисов“ вече трябваше да се смени. Даже протестът свърши, точно където трябваше – като протест именно; свали Борисов

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо