Два варианта за прибиране в София - амнистия за тарикатите или хаос и напрежение

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8475582 www.24chasa.bg
КИРИЛ БОРИСОВ

Създава се чувство за безнаказаност при тези, които пътуваха, както и за хората, останали вкъщи

Стотици хиляди ще живеят с чувство за безнаказаност, когато се приберат в София. Така, както я напуснаха на Велики четвъртък, последния работен ден преди почивката. Веднъж прецакали системата, макар и в извънредно положение, те ще я прецакат и втори път. И трети, и четвърти. Оттам нататък тези хора не можете да ги накарате да спазват правилата. Ако ще и военно положение да стане, не само извънредно. Маски ли? Разстояние от другия? Вкъщи? Пътувах 500 км , минах през няколко КПП -та, нищо не ми направиха, че ще им спазвам препоръките. Това ще се случи когато столичани ще се приберат в понеделник и вторник. Сигурно ще има задръствания, опашки и разправии, но върнатите ще са малко. Дано после има много глобени и и разследвани за неверни данни в декларациите.
Но това е по-малкото зло. Такова масово усещане за прецакана система ще създаде още по-голямо чувство за безнаказаност. Дори сред тези, които са спазили препоръките и са останали вкъщи, за да не пръскат коронавирус сред близките си от други населени места. После и те ще поискат свобода на придвижване, право да се забавляват с приятели и роднини. Дори посещение на магазин във време, което не е за тяхната възрастова група. Защото не е честно тези свободи да са само за тарикатите.
Тук няма значение дали заразата е чак толкова страшна и дали е адекватна мярката за забрана за влизане и излизане от София след края на последния работен ден, когато 90% от планувалите пътуване вече са се изнесли. Малко след дъжд качулка се получи и удари тези, които щяха да пътуват в събота и неделя. Отговорните фактори може би трябваше да преценят по-рано, че хората няма да се съобразят с препоръки и молби. Народопсихология. Но все пак има легитимни власти - парламент, който е обявил извънредно положение, Национален оперативен щаб, заповед на здравния министър, контрол от МВР . Сега е времето да се покаже, че правилата трябва да се спазват от всички, въпреки недомислените мерки. И да се покаже по някакъв начин, че който ги гази, ще търпи негативни последици. Иначе няма да се справим. Нито с коронавируса , нито с мародерите по селата, укриването на доходи, корупцията и всичко, което ни прави най-бедната и най-изостаналата държава в Европейския съюз. 
Всички по брифингите изглеждат много категорични, разочаровани от безотговорното поведение на гражданите, надъхани да сложат нещата в ред. На думи засега всичко е точно. Остава да се накажат реално тези, които са погазили правилата. Т.нар. тарикати също не са толкова виновни, че има пропуски в системата. Повечето са напуснали София докато е действала старата заповед здравния министър, която позволяваше повече причини за минаване през КПП -тата . Засега ще се връщат по времето на новата - в определени часови прозорци, и то само ако пътуването е с цел полагане на труд. Не е ясно как на КПП -то ще се провери какво е декларирал ваканцуващият на излизане от София - и шофьорът, и неговите спътници, които също са потенциални носители на коронавирус . Дали са лист хартия с данни. Този лист няма как да ги чака на КПП -то, да бъде намерен и сравнен веднага с новата декларация за влизане в София. Затова изходите са два. Първият е нова заповед на здравния министър, която дава възможност на живущите в София да се приберат с основание настоящ или постоянен адрес, без значение какво са декларирали на излизане. Това ще е амнистия за нарушители и потенциални клиенти на прокуратурата. Вторият е да остане това положение - пускат в София само тези, които отиват на работа. И настава хаос, недоволни граждани и напрежение. Прокуратурата и МВР ще бъдат заринати с преписки за разследване, съдилищата - с жалби. 
Уличаването за неверни данни може да се случи след голямото прибиране, но с къртовски труд по издирване на декларации на един и същи човек на изход и на вход. Примерно - фирмата, в която се труди не е работила по празниците. Значи лъже. Или на излизане е декларирал, че живее постоянно в провинцията, а на връщане пише, че отива на работа. Десетки варианти на разминавания. Това са стотици хиляди, милиони хартии, данните от които ги няма в единна електронна система, която позволява търсене. Цялата трудоспособна и грамотна китайска нация може би ще се справи за няколко месеца в анализа на декларациите, за да се накажат виновните.

  • Ъглошлайфът на Путин - опит да повтори салфетката на Сталин и Чърчил

    Ъглошлайфът на Путин - опит да повтори салфетката на Сталин и Чърчил

    Познавачи на Кремъл смятат, че Путин имал две-три важни амбиции. Сред тях те нареждат връщането на руския контрол върху Украйна, тоталната ерозия на НАТО и желанието му да превърне Русия в незаобиколим противник на Запада. Ясно е, че Русия търси реванш за загубата от студената война. Затова от години дрънка оръжия и анексията на Крим бе само част
  • Коментар на седмицата №3: Бунтът на невежите

    Коментар на седмицата №3: Бунтът на невежите

    Публикуваме отново най-четените през седмицата анализи, коментари и мнения. Това лично мнение на проф. Огнян Герджиков е № 3 и е четено от 54 148 души. Колкото хората са по-невежи в дадена област, толкова са по-категорични СВЕТЪТ вече не е същият. Той е завладян от пандемия, която тотално наруши неговия ритъм

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо