Това обикновена адвокатска наглост ли е, или е нещо друго

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8505481 www.24chasa.bg

Някои неща просто не бива да се случват никога

Наглостта на адвоката на убиеца Кристиан не му прави добра услуга. Тезата, която опитва да внуши на съда, а и изобщо на обществото, е, че не е сигурно, че Кристиан е управлявал автомобила. Тъй като отговорността е винаги лична, това е клиширан номер, с който извършители на транспортни престъпления се измъкват от правосъдието, когато са си осигурили съдействието на съда.

Тъй като Милен Цветков бе народен любимец, съдията, който измъкне Кристиан Николов с подобен аргумент, ще си навлече доживотно всенародно презрение, а може би и проверка за корупция. Затова не бива да се правят такива внушения, защото така това момче го намразват повече - хората подразбират, че се прави опит да се измъкне от отговорност по втория начин.

Любезният ни съвет към спътниците в автомобила е да не лъжат, защото, ако опитват приятелски да прикриват Кристиан, те автоматично прехвърлят отговорността върху себе си. В наказателния процес границата между свидетел и обвиняем е много тънка. Здравият разум казва, че този автомобил е бил шофиран от някого, ако не е Кристиан, значи е някой от останалите в колата.

Заслужава поздравления куражът на прокуратурата да търси вина в условията на евентуален умисъл. Това е възможност в българския наказателен закон, която почти никога не се използва. Тя позволява извършителите на транспортни престъпления да получават по-справедливи наказания. Но правосъдната система се отнася към транспортните престъпници като към някакви привилегировани лица, на които е позволено да карат неразумно и да се качват зад волана в напълно неадекватно състояние.

Коктейлът от забранени вещества, открити в кръвта на Кристиан, сочи, че вероятно са си правили кокаинов купон, като кокаинът е бил заместван частично и с амфетамини. Тези купони се изразяват в следното - купуват се 50 грама кокаин, отива се в някое скрито място и се поглъща за кратко време (кокаинът се замества частично с амфетамини). Тъй като настъпва превъзбуждане, след няколко денонощия трябва да се пуши марихуана или да се изпие литър водка, приспивателно или всичко заедно, за да може да се заспи.

Комбинацията от стимуланти и опиати води до психотично поведение, което обяснява липсата на опит да намали изобщо скоростта пред червения светофар.

Прекрасно разбираме, че на адвокатите това им е работата - да защитават всякакви разбойници. Но това се случва в съдебния процес, публичното говорене на адвокатски тези преди делото обикновено прикрива други неюридически обстоятелства.

Някои неща просто не бива никога да се случват, както и да се говорят. Едно от тях е убиецът на Милен да се измъкне от правосъдието. Защото това е изключително отвратително престъпление - журналистът спазва закона и правилата и някой, който не си прави това усилие, го убива.

Посланието на това престъпление е, че човекът, който има достатъчно пари, за да си купи тежък автомобил, оцелява, а този, който спазва правилата, но в автомобил с по-малка маса, загива. Ако такова престъпление остане ненаказано, за какво са ни изобщо правосъдие и правила за движение.

  • Залесяването, а не борсовата търговия с глоби ще ни спаси въздуха

    Залесяването, а не борсовата търговия с глоби ще ни спаси въздуха

    Разбираме, че големият проблем пред приемането на българския план за възстановяване е хипотезата пари от него да се ползват за покупка на въглеродни емисии. Цялата идея на въглеродните квоти е перверзна и след като са пуснати на борсите и за тях има вторичен пазар и спекулация, рано или късно световната икономика ще изгърми. Както се случи с т
  • Бунтът на невежите

    Бунтът на невежите

    Колкото хората са по-невежи в дадена област, толкова са по-категорични СВЕТЪТ вече не е същият. Той е завладян от пандемия, която тотално наруши неговия ритъм. Правителствата по света са поставени на изпитания. Те търсят пътища за ограничаване на щетите от сполетялата ни пандемия. Политиците се опират на знанията на стотици и стотици медици:

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо