Как изглежда новата нормалност

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8554337 www.24chasa.bg

От какво трябва наистина да се
пазим, докато се възстановява
напълно социалният живот

Като се стопли, вирусът няма да изчезне, а ако измислят лекарство, то ще е много скъпо и недостатъчно ефективно, а ваксината май е утопия. Тоест ще има ваксина, която ще е като противогрипните с около 30% ефективност и всяка година ще се преработва, а няма да е като ваксините за шарка - слагаш веднъж и цял живот те пази.

Просто ще ни се наложи да живеем и с тоя вирус, който циркулира. А за глупостта “стаден имунитет” скоро ще спре изобщо да се говори. Колкото към ХИВ има стаден имунитет, толкова ще има и към короната.

Ще трябва да се
пазим много
повече,
отколкото сме свикнали с други респираторни зарази.

Ако се направи бегъл анализ на т. нар. огнища в България, общото е, че заразяването става след сравнително продължителен контакт лице в лице на заразен и здрав в тясно и затворено пространство.

Главните огнища са в болниците заради подценяването на защитните мерки, сред които и носенето на маски и очила, и прекаленото приближаване. Многото приказки как вирусът остава дълго на повърхности и така можеш индиректно да се заразиш, май се оказват “вятър и мъгла”. Основният вектор - нещо, което признава дори “немският Мутафчийски” Кристиан Дростен - са
слюнки, в които
има разтворени
вируси,
които попадат върху лигавиците на здрав човек и той се разболява.

Необходими са 15 минути в близък контакт без предпазни средства.
Даже т. нар. скафандри и предпазни костюми не са толкова от значение, а носенето на обикновени хирургични маски правилно (върху носа и устата) и предпазни очила при близък контакт с болен. Общо взето, както се пазят хирурзите от десетилетия при банални инфекции.

Многознайковците, които развиваха теории, че маските не пазят, защото вирусите са с наноразмери и могат да преминат през всякаква тъкан, само внесоха заблуда в обществото.

Маската и очилата ефективно пазят от хвърчащите слюнки на други хора, които летят при говор, кихане или кашляне. Опасни са именно тия микрокапки (при някои не са много микро), в които има вируси. Тоест за хора, чиято работа изисква близък контакт лице в лице с други хора, трябва да продължи стриктното носене на маски, както и когато си в обществен транспорт. (Едното огнище - в Бобовдол, е възникнало в служебния автобус. Повечето хора, когато работят, не са в непосредствена близост с други хора, но когато са натъпкани в обществен транспорт, не е така.)

Другият извод е медицинските лица
винаги да бъдат
екипирани като
хирурзи -
лигавиците им да бъдат препазени механично, а ръцете да се мият старателно и често. Случаите в социални домове също произхождат от огнища в болници. Трябва да се преосмисли изобщо контактът лекар-пациент. Когато се карат болни от Бърза помощ, те да бъдат максимално изолирани от персонала, при прегледи да се минимализира физическият контакт, когато се взема кръв за изследвания, да има стъклен параван между болния и сестрата, за да не си пръскат слюнки. Сега в паниката и неизвестността се взеха някои прекалени мерки като например за безкръвните операции, където инструментите използват сгъстен въздух и това се разглежда като вероятен вектор на зараза. Но в същото време се подценява физическата преграда пред слюнките.

Същото се отнася и за разни битови услуги, които предполагат физически контакт. Маникюристките също да слагат паравани, банковите гишета, магазините. Масите в откритите ресторанти и кафенета да бъдат разделени на сектори с високи прегради. Да изчезнат изобщо чакалните, особено в болниците и медицинските кабинети, а да се върви към максимална точност. Всеки посетител да договаря час по телефона и да се стреми да е там точно навреме, без да се струпват чакащи.

Зъболекарите трябва да бъдат още по-внимателни. Ще носят шлемове и маски (те и без това го правят). Ще стерилизират внимателно не само сондите и огледалцата, но и накрайниците на бормашините и изобщо всичко, което влиза в повече от една уста.

Засега те са спрели дейност и това предпазва от огнище в кабинетите им, но без зъболекари не може и те съвсем скоро трябва да започнат активно работа, защото отлагането на лечение на зъби може да има много неприятни последици. Дискотеките вероятно ще трябва да минат на сменен режим и засега да са само летни на открито. В тях да бъдат допускани определен брой хора в един часови пояс и след това други. Излишно е да уточняваме, че всички трябва да са с маски и очила, а танцуването да е от разстояние. Изхранването на туристите ще е в индивидуални пакети, както е сега в самолетите.

Въобще много трябва да се преосмисли масовият туризъм и изобщо транспортът. Рязко ще нарасне значението на жп транспорта, в който за разлика от въздушния
може да се обособят
купета, в които няма
изкуствена атмосфера
и вероятността от зараза рязко намалява. А самолетните полети вероятно ще поскъпнат драстично заради неизбежното намаляване на броя на седалките, за да намали прекият контакт лице в лице.

Всички услуги ще се извършват, без да има физически контакт. Например фитнесите - уредите ще бъдат максимално разредени и ще се допускат един - двама души, за които ще трябва да бъдат осигурени поне 10 кв. метра на човек. Изобщо тази мярка 10 кв. метра на човек ще ключова за т. нар. нова нормалност. Реално всичко ще е като досега, но ако не се допуска сгъчкване, вирусът може да бъде укротен. Сега е най-важно да се измислят мерки за болниците, които се оказват много опасни по две линии - че се разпространява зараза и че се разболяват лекари.

Ще се преосмисли изобщо идеята за работни помещения - халетата за много хора са определено опасни, ще се наложи да се върви към малки индивидуални кабини с автономна вентилация. Животът ще продължи, но леко променен. И ще е това, което се нарича нова нормалност.

  • Ако някой си мисли, че ще мине метър пред вируса, лъже се

    Ако някой си мисли, че ще мине метър пред вируса, лъже се

    Светът беше абсолютно безпомощен преди повече от година и половина. Пандемията го постави на колене. Лекарите бяха в шок, защото срещу тях беше напълно непозната болест, с която не знаеха как и не можеха да се справят. Стреляха напосоки, докато налучкат каква терапия да приложат. Човечеството не можеше и не искаше да приеме за реалност
  • Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Как Слави си е представял политиката? Като честен манастир? Да, протестът свърши снощи. Андрей Райчев го напомни. Ако искате, бройте го днес, петък, тринайсети – за по-лесно запомняне. Няма драма, протестът имаше смисъл. Моделът „Борисов“ вече трябваше да се смени. Даже протестът свърши, точно където трябваше – като протест именно; свали Борисов

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо