Проф. Христо Бонджолов: Държавата да каже от какви педагози има нужда и да дотира обучението им

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8564657 www.24chasa.bg

Превключихме към електронната система и вече 99,9% работят онлайн, казва ректорът на Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий”

Умуваме върху промяна на начина за плащане на студентските такси

За следващата учебна година предлагаме 3 нови специалности

- Проф. Бонджолов, за първи път ВТУ посреща 11 май - патронния си празник, без своите студенти и без тържества, но все пак какво ще пожелаете на вашите колеги и възпитаници?

- Предвид ситуацията няма как да проведем тържествата за Деня на светите братя Кирил и Методий така, както се надявахме - да имаме една успешна година и да се поздравим с един добър резултат. Въпреки всичко нещата не стоят толкова лошо, ако изключим, разбира се, извънредната обстановка.

Благодарен

съм на всички

студенти,

преподаватели и

служители, че не

спряха работа

Ние нямаме пропуснат ден. Превключихме на електронната система, онлайн преподаването и до днес е така. Мисля, че се справяме всички заедно. Така ще приключим семестъра. Започнахме така и кандидатстудентската кампания, надявам се нещата да вървят добре, а празниците ще са наесен.

- Подготвен ли беше университетът да пренастрои преподаването изцяло в електронна среда и губят ли студентите?

- Никой не може да каже, че е бил подготвен за такава ситуация. Имахме своите разработки, имахме дистанционното обучение и профилите на студентите, т.е. в известен смисъл е имало някаква подготовка, но никой не е очаквал, че това ще трябва да сработи 100% буквално от утре. И затова не съм имал очаквания, че системата изведнъж ще заработи перфектно. Но е важно, че хората се отнесоха отговорно към всичко това и че всички 99,9% са в тази електронна система и работят.

- Вече е ясно, че летният семестър ще завърши онлайн, какво се случва обаче с изпитите?

- Приели сме една тактика от началото на кризата - да можем да организираме работата на университета в обозримо бъдеще, съобразявайки се с това, което ни се предоставя с нормативните документи. Така да можем да си разчитаме нещата, че буквално да вървят месец за месец. Сега на академичен съвет ще приемем и графиците за всички изпити, до държавните, защото не знаем каква ще е законовата рамка. Имаме готовност и тях да проведем онлайн, но има много условности и те са свързани преди всичко със студентите, които изучават право. Там има наредба и трябва да се вземе специално отношение. В петък (8 май - б.а.) разговаряхме с министър Красимир Вълчев и очакваме разпореждане от правния отдел, за да видим в такава ситуация как ще бъде възможно провеждането на държавни изпити в специалност “Право”. За останалите мисля, че ще се справим.

- Има ли рискове при провеждане на толкова важни изпити онлайн?

- Когато едно нещо се прави за първи път, няма начин да се направи перфектно. Опитваме се с това, с което разполагаме като техника, възможности и квалификация на колегите, да го направим така, че да бъде удобно за преподавателите и за студентите. Търсим и тази равнопоставеност, за която говори министърът, което е много трудно да се направи в момента. Опитваме се да създадем максимално добри условия.

- Как върви кандидатстудентската кампания в условията на социална изолация?

- Засега върви много добре. По акция “Рано рани” имаме над 700 студенти, които вече са се записали или са запазили място в любима специалност. Изпробвахме как ще бъдат приемните изпити онлайн. На теста по история в края на април резултатът е отличен. Това очаквам и от следващите изпити. Ще направим всичко за успешна кампания в извънредни условия. Изненадан съм от нашите кандидат-студенти - технически това поколение е много по-добре подготвено от преподавателите като нас. Много са активни, справят се.

Сроковете и графиците в кампанията се изместват с около две седмици. Съобразяваме се с матурите и с дипломите на децата, които завършват средно образование. Пригаждаме се и ние към цялостната ситуация в образователната система.

- Кои са новите специалности за следващата учебна година и ще има ли нулев прием за други във ВТУ?

- Три са новите специалности, които предлагаме. Първата е “Педагогика на обучението по география и информационни технологии”. Другите две са в направление “Изящни изкуства” - “Визуални изследвания” и “Интерактивен дизайн и компютърни игри”. Не са много и не това е акцентът. Напротив,

орязали сме

много от

магистратурите,

към които

нямаше

сериозен интерес

Все още не сме получили местата за прием. Имаме уверението на министъра на образованието тази седмица да имаме държавната поръчка и тогава ще мога да кажа конкретно. Вероятно ще има и нулеви специалности. Зависи и от приема на студенти - дали ще имаме кандидати в специалностите, които предлагаме.

- Министър Вълчев вече оповести, че ще има орязване на приема, вие какво очаквате за ВТУ?

- Очакваме същото. Предприема се една централизация, в която аз виждам и нещо добро. И то е в това, че държавата ще поеме изцяло издръжката на специалности, от които има нужда, а интересът на студентите към тях е слаб. Мога да дам пример с Православния богословски факултет или педагогика на обучението по различните предмети.

Нека държавата да дотира изцяло обучението им, щом наистина на пазара на труда трябват учители по тези предмети, а не както досега - да се учи въобще педагогика. Звучи твърде общо, да не кажа ненужно. Министър Вълчев ни увери, че ще направят карта и ще проверят в училищата какъв проблем има, от какви учители има нужда. Защото всички се записват да учат педагогика и в крайна сметка учат за детски и начални учители, а пазарът няма нужда от това. Има нужда от учители по отделните предмети.

- Вие поддържате контакт с училищата, къде е най-големият глад?

- Най-големият глад е за учители по математика, биология, химия, ако щете и по български и история. Затова този подход на министерството на образованието е правилен - да тръгнат от проучването къде и от какво има нужда българското училище и тогава да правят държавната поръчка. А не - искаме 1000 учители - добре, ама какви? И студентите се насочват към най-малко трудното - да стават детски учители. А ние имаме нужда от учители в средното училище, имаме нужда от учители в гимназиите, имаме нужда от ресорни учители.

Когато се очертае картината в училищата, се възлага държавната поръчка и ние ги обучаваме. Държавата поема ангажимент да поеме таксата изцяло за целево обучение.

- От Студентския съвет настояха в писма до министър Вълчев да има държавна поръчка за специалностите “Политология” и “Туризъм” във ВТУ. Ще ви отпуснат ли такива бройки?

- От министерството са отговорили на студентите доста уклончиво. Едва ли тази година ще има прием по държавна поръчка по тези две специалности. Но към тях може да добавите още една - “Национална сигурност”, по която задължително трябва да имаме държавна поръчка. Само ние в региона обучаваме бакалаври по тази специалност. И тук стигаме до едно тотално неразбиране. Твърдят, че сме много наблизо университетите, в които има тази специалност. Да, но в останалите са магистратури. Никой освен нас не обучава бакалаври, а има нужда от такива специалисти. Добре е да ни чуят. Имаме такава акредитирана специалност, имаме чудесни преподаватели и въпреки всичко не ни дават 10-11 места държавна поръчка. Същото е и с туризма. Кой друг град е толкова туристически, колкото Велико Търново? И точно нашият университет не трябва да обучава такива кадри. А за политологията е ясно, тя е прибрана в София и другите нямат право. Пълна централизация.

- Ситуацията е тежка в икономически план, как се справя ВТУ?

- Нашият университет няма финансови проблеми, защото на нас лошото ни се случи

преди 5 години

- бяхме един

фалирал

университет

Преминахме през труден период и много се радвам, че от т.г. е факт възход и стабилизация във финансово отношение. Никого не сме съкращавали, разходи не сме орязвали и не мислим за това. Ще направим всичко възможно да облекчим максимално студентите във ВТУ. Умуваме върху промяна на начина, по който да се плащат таксите.

- Кога според вас студентите ще се върнат в аудиториите?

- Най-вероятно студентите ще се върнат наесен. Не мисля, че трябва да се връщаме към ситуацията във висшето образование отпреди кризата. Животът върви напред и може би някои процеси бяха катализирани. Онлайн образованието вероятно ще бъде много по-голяма част от обучението в България и в света, но то няма да измести живия контакт, защото и на нас, преподавателите, и на студентите липсва онзи традиционен начин на образователен процес, от който излязохме.

  • План Б - бюлетини от вкъщи

    План Б - бюлетини от вкъщи

    Когато визионерите започнаха да анализират последствията от коронавирусната криза, ударила света, ето едно от нещата, за които бяха единодушни: ще се промени технологията на гласуване. И в България, и в цяла Европа карантинните мерки лека-полека отпадат. Но все още никой не може да каже със сигурност кога вирусът ще бъде окончателно победен