Адвокат Александър Машев: Ходът на Васил Божков е пиар, няма правен ефект

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8576451 www.24chasa.bg

Дали ше ги прати на Бойко Борисов, Иван Иванов от жк "Люлин" или в редакцията на "24 часа", няма ли съгласие от приемащата страна, няма сделка, коментира експертът по търговско право

- Адвокат Машев, като експерт по търговско право как ще коментирате ситуацията около акциите на Васил Божков във ФК "Левски"?
- Основен принцип в правото е, че при сключването на каквато и да било сделка, включително и при дарение, е необходимо съгласието на двете страни.

Без постигането му, няма сделка. Дори при безвъзмездните сделки, ако липсва съгласието на приемащата страна, сделка не може да се осъществи. Тоест, ако получателят не изрази изричното си съгласие да придобие правата, той няма да ги придобие. Това от една страна.

Второ. Самата акция е комплекс от права и задължения, тоест когато някой става собственик на едно юридическо лице, трябва да извърши преценка дали то няма повече задължения, отколкото активи.
Напълно възможно и логично е да не осъществите сделката, защото може да се окажете длъжник, а не кредитор, тоест не се обогатявате, а обеднявате при такава сделка.

В конкретния случай с "Левски" АД този, който би се съгласил да стане собственик на акционерното дружество, трябва да има финансов анализ по отношение на разходите и дали дружеството в момента няма повече пасиви отколкото активи. Така че това е един сложен въпрос, който не може лесно да бъде решен.

Другият въпрос е чисто технически. Има определена форма при прехвърлянето на акции, включително и при приносителите. Има вписване в съответни книги, има и правила за извършване на това, които са свързани с устава на съответното акционерно дружество, с който аз не съм запознат в детайли.

Но станалото днес за мен е политически акт, който не води до прехвърляне на собствеността.

- Тоест акциите все още са на Васил Божков?

- Естествено. Но какво всъщност му дават акциите? Правото да гласува на общо събрание. Самото прехвърляне на собствеността става със съответното отбелязване, но въпросът е, че ако приемащата страна не изрази съгласие, няма правен ефект.

Тоест независимо дали ще ги прати на г-н Бойко Борисов, на Иван Иванов от жк "Люлин" или в редакцията на "24 часа" например, ако няма двустранен процес по съгласието, това е сделка, която не поражда правен ефект.

- Те сега трябва ли да се върнат при Васил Божков, или да се пазят някъде?

- Той ги е адресирал към някаква държавна институция и те са там, но дали са там, от формална страна дали са тези акции, никой не може да отговори на този въпрос.

Ако аз напиша на един лист хартия "Акция. "Левски" АД" примерно, това по никакъв начин не означава, че това е документ, тоест в момента говорим за хипотетични неща. Другото, което трябва да се види е съответствието със самия устав на дружеството, защото там са дадени правилата.

Но не означава, че всеки, който ги вземе или случайно ги намери на улицата, ще стане собственик. Аз лично не бих се съгласил, дори да ми ги подаряват.

- Защото дружеството има много задължения ли?

- Естествено. Трябва да се вложат огромни суми за поддръжка на този актив. Според мен не би следвало да се прехвърля отговорността на държавата, защото всъщност той това иска да направи - да натовари държавата със задължения, които отказва да заплати.

Извън правото ще кажа и личното си мнение. Не може да се прехвърлят задължения на данъкоплатците с аргумента, че не можеш да се занимаваш. Това е злоуопотреба с права.
Но нека да обобщя. Станалото днес с акциите е пиар ход, няма правен ефект поради липса на съгласие и липса на форма.

СV
Александър Машев е адвокат по търговско и гражданско право от 1992 г. Член е на две комисии във федерацията на европейските адвокатури и представител на адвокатурата в международната адвокатска асоциация със седалище в Лондон.

  • Мая Манолова е председател на комисията за ревизия на властта.

    Коментар на седмицата №2: Манолова не разпна Борисов. Направи го мъченик

    Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №2 и е събрал над 127 хил. прочитания. С такива врагове на Бойко Борисов не са му нужни приятели. Той трябва да изпитва дълбока благодарност за миризливото кюспе от семки, сперматозоиди и кюлчета злато, което в петък до късно вечерта произвеждаше т.нар