2010 г.: В кризата българинът пропуска хранене. 2020 г.: 46% очакват доходите им да намалеят

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8578524 www.24chasa.bg

Кои бяха водещите събития на тази дата според архива на “24 часа”

“Ромите и бедните са най-пострадалите от кризата, а не средната класа и пенсионерите, показва проучване на “Отворено общество” и Световната банка сред 2400 български домакинства. То бе обект на дебат между социалния министър Тотю Младенов, експерти от Световната банка, икономисти и синдикалисти. Това пише “24 часа” на 14 май 2010 г. за последиците от финансовата криза през 2008 г.

Общо 36% от българите се обявяват за засегнати от кризата. Само за 1 г. доходите на всяко трето домакинство са се свили, но пък във всяко четвърто работещите били двама. Сред работещите 5% вече са останали без работа, а други 30% са с намалени заплати или намален работен ден. Повечето домакинства първо опитват да се справят с кризата сами, а ако не успеят, опират до държавата.

Повечето търсели допълнителна работа и по-образованите успявали. 60% сред най-бедните и необразованите обаче удряли на камък.

В кризата най-бедните съкращават най-напред разходите за образование, здраве и отопление, а накрая дори и за основни храни. Данните показват, че в тази група 41% ограничават употребата на комунални услуги, 29% намаляват консумацията на основни храни, а 8% пропускат хранения през деня.”

10 години по-късно отново се задава финансова криза със световни мащаби, но този път тя ще е причинена от опасната зараза COVID-19. Според прогнозата на МВФ глобалната икономика ще намалее до края на тази година с 3%. Ефектът ще бъде 30 пъти по-силен, отколкото при рецесията през 2009 г. Икономическата криза може да бъде най-лошата за 90 години и това не е най-песимистичната оценка.

Според проучване на “Тренд” от началото на май 22% от интервюираните са на мнение, че доходите им ще намалеят чувствително в следващата 1 година, а 24% - че по-скоро ще намалеят.

Всички страни вече въведоха икономически мерки, с които да се помогне на бизнеса. У нас това е мярката 60/40, която цели да се запазят ниски нивата на безработицата, като държавата поеме 60% от заплатите и осигуровките на служители на фирми, кандидатствали по мярката.

172 хил. са работните места, запазени по нея засега. Мярката се удължава до края на юни.

България ще изплаща и по 290 лв. в продължение на 6 месеца на най-пострадалите работници и самоосигуряващи се лица. Парите по тази мярка ще дойдат от Агенцията по заетостта и ще се превеждат директно по банковите сметки на работниците. Средствата са осигурени от еврофондове.

За да излезе по-бързо и лесно от кризата туризмът, премиерът Борисов обеща ДДС за бранша да спадне на 9%.

  • План Б - бюлетини от вкъщи

    План Б - бюлетини от вкъщи

    Когато визионерите започнаха да анализират последствията от коронавирусната криза, ударила света, ето едно от нещата, за които бяха единодушни: ще се промени технологията на гласуване. И в България, и в цяла Европа карантинните мерки лека-полека отпадат. Но все още никой не може да каже със сигурност кога вирусът ще бъде окончателно победен