Жените лидери слагат вируса под чехъл

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8580594 www.24chasa.bg
Ангела Меркел Снимка: Ройтерс

Жените лидери вече от седмици са обект на дискусии в социалните мрежи. Популярен фотоколаж включва снимки на германския канцлер Ангела Меркел, дошла на власт през 2005 г. Те често са нюансирани с изображения на Джасинда Ардърн, брюнетка с лъчезарна усмивка, станала през 2017 г. министър-председател на Нова Зеландия, а година по-късно родила дете. До нея виждаме премиера на Исландия Катрин Якобсдотир, филолог и журналист, майка на три деца. Още едно лице, този път от друг континент - Цай Ингвен, президент на частично признатата Китайска република Тайван. И накрая, една след друга - жените премиери на три скандинавски държави: норвежката Ерна Сулберг, датчанката Мете Фредериксен и финландката Сана Марин, оглавила правителството в страната си на цели 34 години.

Обединява ги не само полът. Става ясно, че страните, управлявани от тях, се борят по-успешно с коронавируса. Дали обаче това откроява нова световна тенденция - за женско лидерство в борбата с пандемията?

Този проблем явно не дава мира на потребителите на социалните мрежи, впуснали се в разсъждения за специфичния женски потенциал в действията срещу вируса.

"За тези жени народът е като тяхно дете, те се опитват да го защитят, да го опазят от несгоди - отбелязва посетител на мрежите. - В природата на жените е да бранят децата си, дори в животинския свят виждаме как едни или други животни се мъчат да защитят малките си. Те инстинктивно усещат опасността и някак вътрешно схващат последиците!" "Лично аз смятам - продължава друг, - че жените лидери се справят къде по-добре от прехвалените "алфа-мъжкари", способни най-много да лиснат петрол в пламналата глобална икономика!"

Световните медии с учудваща лекота подхващат тези заключения и охотно цитират популярен анализ на Международния институт за мир, според който едно мирно споразумение в дадена страна е по-вероятно да изтрае дълго, ако в постигането му са участвали жени.

Нещо повече, журналистите увлечено, с широки щрихи рисуват примамлив образ на жената ръководителка, от който бих се поласкала, ако се отнасяше за мен: решителна и честна в отношенията със своя народ. Жена със способност за емпатия, отворена за нови решения, която се вслушва в мнението на специалистите. Компетентна - защото е трябвало да вложи повече енергия и сили в пътя си към върха от своите колеги мъже. И скромна при това: в проучване, за което напомня психологът Тереза Хюстън пред американското сп. "Форбс", 71 на сто от участниците мъже уверяват, че са по-умни от средния американец, но така се възприемат едва 57 на сто от жените.

Жени управляват само една десета от близо двеста държави и ми се ще да вярвам, че всички те наистина притежават някакви специални качества, така че могат да прикрият от коронавирусната беда своя народ, както навярно биха прикрили свое дете.

И все пак, колкото увличаща и да изглежда новата теория, плъзнала из простора на световните мрежи, търсенето на причинно-следствена връзка между успехите в борбата с епидемията и ръководството, поверено в грижовни женски ръце, изглежда не по-уместно от някоя дискусия кои лидери ще излязат по-умни - блондинките или брюнетките.

Далеч по-важно е, че държавите, чиито лидери жени са толкова хвалени днес в социалните мрежи заради успешната борба с пандемията, дават тон и в много други сфери.

Ето само един факт, обясняващ много неща: в рейтинга на СЗО за ефективност на здравните системи страните, управлявани от жени, заемат местата от 11-о до 41-о (Русия впрочем е едва на 130-о място в класацията). В рейтинга на МВФ за БВП на глава от население "великолепната седморка", за която писах в началото, е сред първите 30 страни. А средната продължителност на живота в тези държави надхвърля 80 години.

Но и това не е всичко. В Индекса за възприятие на корупцията на "Трансперънси интернешънъл" Дания и Нова Зеландия си делят първото място, Тайван е на 28-о, Исландия - на 11-о, останалите са в първата десетка. Подобно е положението със свободата на печата: Тайван е на 43-о място, останалите - сред първите 15 страни. Накрая, според Световния доклад за щастието (да, има и такъв) тези страни са в първите редове от списъка с "късметлиите".

Всичко това съвсем не гарантира щастие всекиму. Никакви рейтинги на благополучието, също както и женското лидерство, уви, не са талисман, предпазващ от коронавируса. Но тъкмо в такива държави един пациент има повече шансове да стане от болничното легло, а една жена - да оглави страната. 

(БТА)

  • План Б - бюлетини от вкъщи

    План Б - бюлетини от вкъщи

    Когато визионерите започнаха да анализират последствията от коронавирусната криза, ударила света, ето едно от нещата, за които бяха единодушни: ще се промени технологията на гласуване. И в България, и в цяла Европа карантинните мерки лека-полека отпадат. Но все още никой не може да каже със сигурност кога вирусът ще бъде окончателно победен