Едноличното притежание и използване на "Мистерията на българските гласове" е несправедливо

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8581157 www.24chasa.bg
Ансамбъл "Филип Кутев" в началото на 90-те СНИМКА: АРХИВ

Едноличното притежание и използването на колективен труд като „Мистерията на българските гласове“ е несправедливо, казва проф. Елена Кутева - директорката на ансамбъл "Филип Кутев".

В отворено писмо до "24 часа" тя твърди, че в поредицата на швейцарския продуцент Марсел Селие, която се казва "Мистерията на българските гласове" и впоследствие дава името и на едноименния хор, са включени записи на няколко професионални хорови състава. Това са ансамблите на Българското радио и хора при ансамбъл „Филип Кутев“, хор „Тракия“, хора при ансамбъл „Пирин“, хора при ансамбъл „Толбухин“, днес Добрич. "Формално те също биха имали право да изнасят концерти под това име, защото са неизменна част от създаването и утвърждаването му", обяснява проф. Кутева.

Тя призова двете обществените медии - БНР и БНТ, които са преки участници в историята на "Мистерията на българските гласове" да започнат дискусия за името на хора.

Ето цялото писмо:

Уважаеми госпожи и господа,

Напоследък в публичното пространство се появиха различни мнения и позиции, свързани с името „Мистерията на българските гласове“.

Споровете в тази посока не са от вчера. За съжаление досега отсъства професионален и обективен коментар за възникването на това име, регистрациите и използването му в публичното пространство.

През 1975 година швейцарският продуцент Марсел Селие издава своя първи албум с автентични и авторски-композиторски хорови песни на базата на българския фолклор, изпълнени от професионални хорове. В него са включени изпълнения на хора при Ансамбъла на Българското радио и хора при Ансамбъл „Филип Кутев“. По-късно са издадени още няколко албума и в тях освен хоровете на Българското радио и Ансамбъл „Филип Кутев“ са включени изпълнения на хор „Тракия“, хора при Ансамбъл „Пирин“, хора при Ансамбъл „Толбухин“, днес Добрич. Така възниква едно световно музикално явление и то е свързано с високия професионализъм на българските хорове, включени в поредицата „Мистерията на българските гласове“, с уникалния ни фолклор и творчеството на българските композитори.

През годините е имало различни регистрации на търговски марки под името „Мистерията на българските гласове“.

В един период Марсел Селие, собственик на една от търговските марки за звукозапис, разрешава на хора при БНР и БНТ да използва за концертна дейност това име. До този момент в своите изяви този хор е известен като "Български държавен женски радио-телевизионен хор". През годините диригентите и хоровия състав са променяни многократно. След като този хор е съкратен от БНТ продължава своите изяви по света под името „Мистерията на българските гласове".

Смятам, че едноличното притежание и използването на един колективен труд като „Мистерията на българските гласове“ е меко казано несправедливо, тъй като най-малкото е дезинформиращо. В поредицата на Марсел Селие са включени записи на няколко професионални хорови състава, които вече изброих. Формално те също биха имали право да изнасят концерти под това име, защото са неизменна част от създаването и утвърждаването му. През годините регистрация и права върху търговската марка „Мистерията на българските гласове” са притежавали Марсел Селие, музикалната компания „Полиграм”, "Телеримпекс".

Справка в Патентното ведомство на Република България показва, че към този момент индивидуална регистрация притежава еднолично Дора Христова.

Предлагам БНР и БНТ да инициират дискусия свързана с името „Мистерията на българските гласове“. Нека се види истинската история на неговите създатели!

С уважение: проф. Елена Кутева

Директор на Националния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“

Мнението на професор Кутева дойде малко след като народната певица Олга Борисова изпрати отворено писмо до "24 часа", в което се възмути, че това, което днес се представя за "Мистерията на българските гласове" е подмяна - подмяна на солисти, певци, репертоар, стил и на историята на хора. По думите й професионализмът на фолклорната група, в който тя е участвала дълги години, все повече намалява, съставът се обезличава и към този момент тя е еднолично притежание на диригента Дора Христова.
"Не може един общ колективен труд да бъде присвоен и да е притежание само на един човек!", каза още Олга Борисова.

  • Бруталното убийство в Русе - толкова много ни чули, ни видели

    Бруталното убийство в Русе - толкова много ни чули, ни видели

    Можеше ли аптекарката в Русе да не стане жертва на изпечени престъпници? Само защото бандитите са знаели, че носи у себе си големи суми пари, ли е изгубила живота си? Защо никой не се обади в полицията, когато мнозина не само са видели, че насред улица в града е изоставен автомобилът ѝ, ами се е намерил дори някой “майстор” да протестира
  • Коментар на седмицата №3: Бунтът на невежите

    Коментар на седмицата №3: Бунтът на невежите

    Публикуваме отново най-четените през седмицата анализи, коментари и мнения. Това лично мнение на проф. Огнян Герджиков е № 3 и е четено от 54 148 души. Колкото хората са по-невежи в дадена област, толкова са по-категорични СВЕТЪТ вече не е същият. Той е завладян от пандемия, която тотално наруши неговия ритъм

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо