Какво ни казват т. нар. есемеси на Божков

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8584292 www.24chasa.bg
Васил Божков


Два есемес-чата публикува на личната си страница в социалната мрежа от Дубай бизнесмент Васил Божков. Те са до лице, наречено Влади Горанов, а Божков внушава, че това е финансовият министър Владислав Горанов.

Първият носи дата 24 февруари 2018 г. , а вторият - 15 януари т.г.. През декември 2019 г. финансовият министър сам съобщи, че е възложил проверка на компаниите на бизнесмена заради получен сигнал, както след това се оказа от бившите съдружници на Божков - Цветомир Найденов. Вторите есемеси са разменени дни след като спецпрокуратурата влезе в Комисията по хазарта - на 22 януари т. г..
Според обясненията на самия Божков към разменените съобщения „девойката", спомената в тях е Мария Филипова, която оглавяваше Комисията по хазарта до 8 февруари 2018 г. а в момента е зам.-председател на Комисията за финансов надзор.
"Сашо" е Александър Георгиев , който оглавява ДКХ от 25 април 2019 г. до февруари 2020 г., който бе зам.-директор на Националната агенция за приходите - от май 2017 г. до април 2019 г. На 1 февруари т.г. той бе обвинен в длъжностно престъпление.
Публикуването на есемесите между Васил Божков и според него Влади Горанов се случва два дни след шумно афишираната „операция“ с акциите на ФК „Левски“. Подгряването за появата им започна от четвъртък вечер, когато от офиса на "Нове холдинг" обявиха, че Божков в петък сутринта в 8 ч. ще представи "доказателства", които са част от сигнал до институции.
Това се случва на страница във Фейсбук, обявена като : "това е личната страница на Васил Божков, на която ще споделя без цензура истината за рекета и изнудването от страна на управляващите".
Преди седмица в първото си интервю, обвиняемият бизнесмен заяви, че за хазартния си бизнес общувал единствено с финансовия министър Владислав Горанов и обеща да подаде сигнал до прокуратурата и всички институции без тогава да изясни за какво става дума в тях.

Въпреки заканите в тази кореспонденция най-уличаващото нещо е фактът, че лицето, за което се внушава, че е финансовият министър има телефона на Божков. Бизнесменът се оплаква от служители, на което получава отговор, че проверката си е проверка и тя ще продължи.

"Без коментар", отговориха от финансовото министерство, потърсени от "24 часа".

  • Защо Кремъл иска Кирил и Методий напук на историята

    Защо Кремъл иска Кирил и Методий напук на историята

    Руснаците го прекалиха - такава беше общата реакция по повод онази изложба в Руския културен център в София, според която Кирил и Методий са “рeфoрмaтoри нa cлaвянcкaтa aзбукa, cъздaтeли нa църкoвнocлaвянcкия eзик, първи рaзпрocтрaнитeли нa грaмoтнocттa и прocвeтaтa в Руcия”. Пак по повод на азбуката президентът Путин съобщи по 24 май 2017 г