Коментар на седмицата №2: Георги Харизанов: Служебен кабинет на Румен Радев ще хвърли хората в искрен ужас

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8591857 www.24chasa.bg
Георги Харизанов

Публикуваме отново найчетените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №2 и е събрал над 154512
прочитания.

Щаб "24 часа": Изборите след 10 месеца. Какви изненади преди и след

След медицинската, социалната и икономическата криза ще последва ли и политическа криза?
Питахме политолози и социолози за възможните сценарии:
1. Редовни избори през март 2021 г.
2. Програмно правителство от експерти, предложени от всички големи партии с програма за преодоляване на кризата.
3. Предсрочни избори

 

1. Какъв би бил резултатът от редовни парламентарни избори 2021? На върха на българската политика, сред водещите политически партии - същият.

С известно разместване в процентите, разбира се, което ще е много интересно и при управляващи, и при опозиция. Намираме се в обърната наопаки, бих казал типично по български, анормална политическа среда година преди изборите.

Управляващите, които по принцип би трябвало да изглеждат изхабени и уморени, получиха рязък прилив на доверие.

Опозицията, която би следвало да е натрупала доверие заради критиката към управляващите и неносенето на отговорност, пък е слаба, безидейна и раздирана от вътрешни битки.

В този смисъл нормалното уравнение “управляващи в ерозия, опозиция във възход” категорично не е налице. И най-вече затова към момента вярвам, че разместване сред водещите партии няма да има.

От няколко години твърдя, че на терена няма нито въздух, нито енергия за мащабен нов играч. Двата избора миналата година го потвърдиха.

Според мен

ни очаква пореден

шарен парламент,

доминиран

от ГЕРБ,

в който ще има трудни коалиции и променящи се мнозинства. Да видим.

2. Какъв е интересът от програмно правителство? Краткият отговор е “никакъв”.

Какъв интерес биха имали ГЕРБ в това да управляват заедно с БСП и ДПС, извинявам се?

И с коя точно част от БСП ще се прави това програмно правителство - с шепата хора около Корнелия Нинова, която е изолиран председател с изтекъл мандат, или с вътрешната опозиция, съставена от стари номенклатурни кадри от Бай Тошово време?

Не е сериозно. Още повече не виждам каква програма би могла да бъде съставена в сегашната ситуация на пълна неизвестност за мащабите, развитието и продължителността на здравната криза, а оттам и на икономическата.

Прогнозите и програмите в настоящия момент са
пълна спекулация,
сравнима с врачките
по кабелните
телевизии

3. Има ли ГЕРБ интерес от предсрочни избори? Очевидно има.
Социологията е изцяло в полза на управляващите, а опозицията не е на себе си.

Борисов обаче не е човек на предвидимите и начертани от външни хора ходове и едва ли иска да хвърли държавата в хаос, за да не изкара докрай трети управленски мандат. С отношението на Румен Радев към пандемията, наречена от него “манипулация”, такъв ход и едно служебно управление на очевидно неразбиращия мащабите на бедствието президент биха хвърлили хората в искрен ужас.

В това напрегнато положение да бъдат назначени
служебни министри,
които тепърва да
се учат как да
не се изгубят
по коридорите
на министерствата,

би било крайно безотговорно спрямо българските граждани. Ние не заслужаваме това. Единственият сценарий, който от 2017 г. насам би довел до оставка на правителството и предсрочни избори, е тежка криза и рязка промяна в обществените настроения, която да доведе до едноличното решение на Борисов да отиде на избори.

Е, кризата е налице, но вместо да доведе до срив на управлението, тя доведе до рязко покачване на доверието и до рекордни рейтинги на премиер и министри. Продължавам с интерес да следя и патовата ситуация в БСП, тъй като никой друг няма потенциал на втора политическа сила, която да предизвика управляващите, а БСП сама съсипва този потенциал с вътрешните си разправии.

Колкото до обществото като цяло - предстои ни тежка битка и много работа за вдигане на икономиката. Излизането от сегашната ситуация е това, което в огромна степен ще предначертае крайните резултати от изборите догодина.

Още прогнози на политолози - в утрешния брой

  • План Б - бюлетини от вкъщи

    План Б - бюлетини от вкъщи

    Когато визионерите започнаха да анализират последствията от коронавирусната криза, ударила света, ето едно от нещата, за които бяха единодушни: ще се промени технологията на гласуване. И в България, и в цяла Европа карантинните мерки лека-полека отпадат. Но все още никой не може да каже със сигурност кога вирусът ще бъде окончателно победен