В Испания обеднели хора, понесли удара на коронавируса, се редят на опашка за храна

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8594853 www.24chasa.bg
СНИМКА: РОЙТЕРС

Някои от "новите бедни" в Испания, понесли удара на коронавируса, се редяха на дълги опашки в работническия квартал Алуче в събота, за да получат пакети със стоки от първа необходимост, принудени внезапно от пандемията да разчитат на подаяния.

Квартална асоциация създаде заведение за социален патронаж и доброволци раздаваха храна и други стоки от първа необходимост. Близо 800 семейства получиха помощи този уикенд, съобщи кварталната асоциация в Алуче, предава БТА.

"Синът ми е инвалид. Не съм ходила на работа от месеци. Това е бедствие във финансово отношение", каза Илиана, домашна прислужница, която е пристигнала да живее в Испания от Румъния.

Рафаел Пае каза, че е пристигнал по-рано тази година в Испания от Венецуела, която също отдавна се бори с икономическата криза, и не може да намери работа.

"Седмица, след като пристигнах, започна пандемията и не успях да си намеря работа", каза той пред Ройтерс.

Испания е една от най-тежко засегнатите от Ковид-19 държави, с 230 698 регистрирани случаи на коронавирус и 27 563 починали от заразата. Усилията й да възпре разпространението на заразата доведе до мъчително спиране на икономиката и рязък скок на безработицата през март и април, което увеличи броя на хората, зависещи от социални помощи до рекордните 5,2 милиона души.

Ако се прибавят работниците, пуснати в отпуска и хората в болнични, близо 7 милиона души разчитат на държавата, което е близо 30 процента от работната ръка, според данни на правителството.

В Ла Мина, един от най-бедните квартали на Барселона, много семейства се прехранват като улични търговци, но поминъкът им бе прекъснат на фона на карантината в страната, която бе една от най-строгите в Европа и едва сега започва да бъде облекчавана.

"Много семейства тук живеят ден за ден. Много от тях разчитат на подаяния", каза пред Ройтерс 28-годишната данъчна служителка Сусана Мартинес Ередиа, която живее в квартала.

В квартала има голяма група ромско население и Мартинес каза, че неотдавна Асоциацията на ромите в Каталуния достави 7 тона храни на нуждаещите се там.

Лявото коалиционно правителство на Испания възнамерява на въведе базов месечен доход за най-бедните си граждани. Социалният министър Хосе Луис Ескрива заяви, че финансирането на тази мярка ще струва близо 3 милиарда евро на година, макар че все още не са обявени точни данни.

(От БТА)

  • Черните лебеди си отиват, светът от вчера бавно се завръща

    Черните лебеди си отиват, светът от вчера бавно се завръща

    И най-големите оптимисти, и най-мрачните песимисти трябва да признаят, че сбъркаха - светът от вчера бавно се завръща въпреки всички апокалиптични прогнози. И черните лебеди, които сполетяха света с коронавируса, си заминават. Да си спомним колко ужасно изглеждаше бедствието с опасната коронавирусна зараза - в началото на март заради големите
  • Даниел Спасов, Катрин Селие, Милен Иванов и Александър Селие - двамата певци са със съпругата и сина на Марсел Селие.
СНИМКА: ФЕЙСБУК

    Загрижеността за бъдещето на “Мистерията на българските гласове” е наша мисия

    Златната марка “Мистерията на българските гласове” предизвика задочен спор на страниците на в. “24 часа” между певици от хора и настоящата диригентка Дора Христова. Днес публикуваме отговора на певеца Даниел Спасов, който също е част от историята на знаменития хор. “Писанията” на Дора Христова в отговор на отвореното писмо от народната певица Олга