Кметът Дилян Млъзев: Станете постоянни жители на Елена, ще ви отвърнем с добра инфраструктура

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8600664 www.24chasa.bg

Млади семейства се връщат да отгледат децата си тук, а хора на изкуството и преподаватели - за да творят

С рехабилитация на ул. “Възрожденска” градът ще има нов облик

- Г-н Млъзев, заради извънредната ситуация градът ви ще има различен празник в деня на св. св. Константин и Елена. Как ще го отбележите?

- Съобразяваме се с въведените ограничения. Не сме изпращали покани до официални лица, няма да бъде неприсъствен и неучебен ден, както е традицията. Ще бъде обикновен ден за града, но се надявам настроението на жителите му да е празнично.

Все пак не може да мине без някои елементи от празника. Сутринта ще има богослужение и водосвет в храм “Успение Богородично”, отслужено от митрополит Григорий. В черквата ще се спазват физическата дистанция и всички противоепидемични мерки. Ще присъстват само общинското ръководство и общинските съветници. Ще бъдат ритуално издигнати знамената в двора на музейния комплекс “Даскалоливница”, след което ще отправя видеоприветствие онлайн. В интернет ще има програма на художествени състави от общината.

В 21,30 часа е организирана празнична заря, далеч не толкова пищна както други години, но все пак да спазим традицията. Еленчани са свикнали с интересен и пищен празник, но мисля, че сега всички проявяват разбиране.

- Общините поеха основната тежест при прилагане на мерките срещу COVID-19. Как подкрепяте най-уязвимите и срещате ли съпричастност?

- Още в първите дни обявихме единен телефонен номер, на който да бъдат давани заявки за храни от първа необходимост, лекарства, плащане на сметки на хората, които трудно излизат от вкъщи или са карантинирани. Приемаме и сигнали от крайно нуждаещи се - те се възползват от възможността за еднократно подпомагане.

Дарители осигуриха
300 пакета с храна
- олио, захар, ориз, брашно, боб, леща и картофи. До момента сме раздали 190 пакета. Когато се изчерпат, имаме още желаещи да набавят продукти.

От 1 май стартира проектът по целева програма “Топъл обяд у дома в условията на извънредна ситуация” - 60 души 33 работни дни ще получават безплатна храна. Дейностите се изпълняват от Домашен социален патронаж, като храната се доставя до вратата в опаковки за еднократна употреба.

Надградихме проекта “Патронажна грижа” - имаме нови 48 потребители, 9 безработни са назначени на пълен работен ден и са ангажирани с доставка на лекарства, храни, продукти от първа необходимост, помощ при заплащане на битови сметки, заявяване и получаване на неотложни административни услуги. Осигурен е транспорт и лични предпазни средства.

- Какви мерки за смекчаване на кризата прилагате?

- Кризата се отразява негативно върху бюджета. Имаме над 10 000 лв. разходи до момента за противоепидемични мерки. Стараем се да харчим разумно, без да правим компромис със здравето на хората. По отношение на собствените приходи до 30 април имаме около 128 000 лв. по-малко постъпления, отколкото през 2019-а.

От една страна, това се дължи на удължения срок за плащане на данъка върху имотите и върху МПС с отстъпка. Общинският съвет гласува за същия срок да се плаща с отстъпка и таксата за битови отпадъци.

Предвиждаме да освободим заведенията на открито от тротоарното право за времето, в което не са работили. Ще прегледаме договорите за наем на общински помещения. Ще предложим на общинския съвет тези, които не са работили или имат драстичен спад в приходите, да бъдат частично или изцяло освободени от наем за времето, през което са прекратили.

Наемателите на общински жилища, които са останали без доходи, ще бъдат освободени от наем за този период - 50%, ако единият от домакинството е останал без доходи, или изцяло, ако и двамата са безработни. Проявяваме разбиране, но въпреки извънредната ситуация
общината продължава
да прави разходи
- тревата се коси, улиците ще трябва да се измият, сметосъбирането и сметоизвозването не е преставало.

Не можем да бъдем безкрайно щедри в облекченията. По-скоро ще бъдем разумни. Призоваваме и гражданите да плащат своите задължения.

- Срещате ли затруднения да финансирате основните дейности и ще се наложи ли актуализация на бюджета?

- Засега нямаме затруднения, но ако приходите продължат да спадат със същото темпо, може да се наложи служителите на част от дейностите, които няма да функционират през лятото, да излязат в платен или неплатен отпуск.

Много е сложно, от една страна, не можем да изпращаме служителите в принудителен неплатен отпуск, от друга - хората, останали без работа, питат - защо, след като детските градини в момента не работят, възпитатели и персонал получават заплати. Търсим единен критерий, по който да преценим кой прекратява дейност, кой излиза в неплатен отпуск.

- Туризмът е основният икономически отрасъл на Елена, колко сериозно е застрашен?

- Може би най-засегнатият сектор поне в нашия град е туризмът. Хубавото е, че местните собственици на туристически обекти спазиха ограниченията и прекратиха дейност още от обявяване на извънредното положение.

Сега отварят на открито. Има запитвания от туристи, най-вече български, семейства с деца.
Има интерес към
дългосрочно наемане
за цели ваканции

Надявам се, че ще имаме сезон, който ще позволи на заведенията и местата за настаняване да оцелеят и да дочакат по-добри времена. Смятам, че ще имаме все повече постоянни туристи, може би и нови жители.

- Дойдоха ли хора от големите градове да се изолират в малките населени места?

- Извънредната ситуация катализира процеса - имахме много желаещи да направят адресна регистрация по настоящ адрес, когато бяха въведени КПП. Дори временно спряхме тази административна услуга от съображение за сигурност.

Щабът призова хората с имоти в Еленско да не си идват или да не контактуват с местните възрастни и уязвими от заразата. Сега регистрациите са възобновени. Дали сме инструкции към кметовете и наместниците да обясняват на хората, че в техен интерес и на населените места, в които живеят, е да избират регистрация по постоянен адрес.

Които искат инфраструктура до малкото селце с 5-10 къщи, да заповядат и да станат наши постоянни жители. Ние ще им отвърнем с подобрена инфраструктура.

- Какъв е профилът на хората, които се завръщат?

- Основно са млади пенсионери, университетски преподаватели, хора на изкуството. Има и млади семейства с деца, които използват добрата комуникационна свързаност и работят от разстояние.

- Кои са важните проекти през 2020 г. и ще повлияе ли пандемията за реализацията им?

- През 2019 г. посрещнахме първокласниците в обновеното средно училище - санирано изцяло, с нова отоплителна система. Това е нещо, което беше дългоочаквано от поколения ученици и учители в Елена.

По трансграничен проект започна възстановяването на старото изгоряло училище, което ще бъде художествена галерия. Очакваме откриване на строителни площадки за цялостна реконструкция на ул. “Възрожденска” и рехабилитация на тротоари по 23 улици, които през последните години бяха преасфалтирани. Голямата част от градските улици ще бъдат с нов облик.

Проектът се финансира по Програмата за развитие на селските райони, а стойността му бе 740 000 лв. с ДДС, но след проведени обществени поръчки падна на 706 000 лв.

Вече имаме подписан договор с ОП “Околна среда” за безвъзмездна помощ в размер на 1,578 млн. лв. за закриване и рекултивация на депото за битови отпадъци. В рамките на 2 г. ще се предепонират близо 60 000 кубика отпадъци, ще бъде направена вертикална планировка, ще се уплътни тялото на депото, ще се отведат повърхностните води, ще има газоотвеждаща система.

- Какво ще пожелаете на съгражданите си за празника?

- Пожелавам на всички еленчани да са здрави. Искам да им благодаря за проявеното разбиране. За това, че бяха разумни, бяха отговорни и спазваха мерките, независимо че създадоха неудобства. Показахме, че сме зряла общност.

Искам да пожелая на всички да бъдат по-предприемчиви, по-находчиви, защото точно в такива моменти се появяват възможности. Разбира се, с надеждата, че това ще отмине и пак ще имаме весели, богати, пищни празници.

  • Това не е спор за карикатури, а за лидерството на християнския и ислямския свят

    Това не е спор за карикатури, а за лидерството на християнския и ислямския свят

    Конфронтацията между френския президент Еманюел Макрон и турския държавен глава Реджеп Таип Ердоган (виж 10-а стр.) не е просто спор “за” и “против” карикатурите на пророка Мохамед, нито дискусия за това кой как разбира свободата на словото. Това, което се случва между тях, е фундаментален сблъсък, от който явно и двете страни вярват
  • Бойко Василев

    “Панорама” - журналистика, която не стои в агитките, а между тях

    Всеизвестно е, че не “Панорама” е причина и цел на протеста в петък вечер. Причакването на гости след предаването се е случвало и преди - през 2013-а и през 90-те. Ние уважаваме всичките си гости. Те се събират около една маса и изразяват различни мнения. Каним ги да отговарят на въпроси, а не да търпят публични обиди