Ердоган е притиснат до стената на фона на очаквана рецесия в Турция

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8602626 www.24chasa.bg
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган СНИМКА: Ройтерс

Турция едва се съвземаше от първата си рецесия от десет години насам, когато дойде пандемията от новия коронавирус. Икономиката е на път да изпадне отново в рецесия и възможностите за избор на президента Реджеп Тайип Ердоган са ограничени.

Масова безработица, срив на туризма, нестабилна валута: "ситуацията е изключително лоша", обобщава Атила Йешилада, икономист от изследователския център "Глобъл сорс партнърс".

Турският президент представи през март план за стимулиране на икономиката и обяви постепенна отмяна на ограниченията през май и юни, за да даде тласък на 19-ата икономическа сила в света с БВП от 710 милиарда евро.

Но икономистите очакват болезнена рецесия и някои от тях споменават дори за прибягване до помощ от МВФ - възможност, която Ердоган винаги е отхвърлял.

"Ахилесова пета"

Макар името на техния президент дълго време да беше синоним на просперитет за турците, икономиката се превърна в неговата "Ахилесова пета", подчертава Сьонер Чагаптай от Вашингтонския институт за близкоизточна политика, заради слаб икономически растеж /0,9 процента през 2019 г./, висока безработица /13,6 процента през февруари/ и двуцифрена инфлация /10,97 процента през април/.

Заради тези лоши показатели Ердоган понесе силен удар на местните избори миналата година, като изгуби Истанбул и Анкара.

"Няма предвидени избори в Турция преди 2023 г., но неговата популярност спада и той знае, че ще е трудно /.../ да не обръща внимание на призивите за предсрочни избори, ако икономиката потъва", отбелязва Чагаптай.

Докато Анкара залагаше на икономически растеж от 5 процента за 2020 г., МВФ прогнозира вече свиване на БВП на страната с 5 процента и безработица от 17,2 процента.

Обезценяването на турската лира с около 15 процента спрямо долара от началото на годината илюстрира безпокойството на пазарите. В началото на май лирата дори достигна най-ниската си стойност досега, като се разменяше при курс 7,24 лири за долар.

Това утежнява огромния дълг в чужда валута, който тегне върху частния сектор.

Туризмът, който е донесъл на страната над 31 милиарда евро миналата година, пострада силно от временното преустановявяне на полетите от два месеца насам.

МВФ - "последно средство"

За да не спира дейността, Ердоган предпочете по време на епидемията целеви мерки като карантина през уикенда.

На фона на мрачната картина, която демонстрира Турция, икономистите смятат, че скоро тя няма да има друг избор освен да поиска помощ от МВФ.

Анкара вече е прибягвала 19 пъти в своята история до такава помощ. Но за Ердоган - ревностен защитник на националния суверенитет, това би представлявало унижение.

"Това ще бъде последното му средство /.../ той ще изчерпи всички други възможности преди да поиска спасителен план", се посочва в оценка на консултантската компания Кепитъл икономикс.

За момента Анкара залага на "суап" споразумения - защитен механизъм, целящ да се избегне недостиг на валутното обезпечаване - с чуждестранни централни банки, по-специално с тази на САЩ.

Това обяснява "активните действия за спечелване на благоразположение", предприети от Анкара спрямо Вашингтон с изпращането по-специално на медицински материали, подчертава Чагаптай.

Някои козове

На Ердоган му остават още някои карти, които може да разиграе.

Намаляването на цените на петрола би трябвало да отслаби инфлационния натиск, според Европейската банка за възстановяване и развитие, която очаква "силен скок" на турския икономически растеж през 2021 г.

Анкара би могла също да се възползва от желанието на европейски компании да приближат географски своите производства, за да спечели пазарни дялове и да привлече инвестиции.

"Това създава възможности за Турция. Тя има ниски заплати, квалифицирана работна ръка и винаги се е отличавала с доставяне в срок на качествени стоки", подчертава Йешилада.

Според него, като демонстрира стабилността на своята здравна система, Турция би могла също да се възползва покрай пандемията от бум на здравния туризъм, който е в пълен подем.

Страната в действителност се открои с относително нисък брой смъртни случаи, свързани с коронавируса: около 4200 починали при 150 000 случая, според официалните данни.

/От БТА/

  • Голямо “саниране” на автопарка? Звучи добре

    Голямо “саниране” на автопарка? Звучи добре

    Звучи разумно предложената схема за обновяване на автомобилния парк в България със зелен фокус. Сегашното състояние на автопарка е едно от многото незавидни последствия от прехода - у нас е пълно със стари коли, които димят. И лошият тренд е - колкото повече западните автомобилни пазари ограничават грохналите цапащи автомобили
  • Завещание на седмицата: Глоба и за качил се при пиян шофьор (видео)

    Завещание на седмицата: Глоба и за качил се при пиян шофьор (видео)

    Как въпреки по-малкото пътувания заради коронавируса пияните и дрогирани шофьори се увеличиха. И защо освен за тях, трябва да има санкция и за спътниците им. Вижте във видеозавещанието на седмицата с Мартинов. Една цифра, станала известна тези дни, надхвърли дневният брой заразени с коронавирус. 10 239 – точно толкова са хванатите пияни и