Тодор Попов: След месец смущение заради кризата в Пазарджик има недостиг на кадри и незаети работни места

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8605550 www.24chasa.bg

Когато времената са трудни, трябва да се инвестира в инфраструктура и да има заетост, казва кметът

В града хората са отговорни и дисциплинирани. Надявам се до края на лятото всичко да се нормализира

- Г-н Попов, във време на епидемия от коронавирус и прогнози за икономическа криза какво е икономическото състояние на Пазарджик?

- Община Пазарджик е в стабилно състояние. Като гледам морфологията на бизнеса в града и мерките, които се вземат заради пандемията, пострадалите от тази изолация са сравнително малко.

Бизнесът тук основно

е свързан със селско

стопанство,

с преработката на плодовe и зеленчуци, машиностроене, лека промишленост. Моите наблюдения на пазара на труда и въобще като цяло са, че в голяма степен при нас бизнесите подходиха много отговорно. Някои от тях пуснаха служителите си в отпуск, платен или неплатен, но като цяло хората се справиха и вече се връщат на работните си места. Разбира се, стъпвам и на статистиката на Бюрото по труда, където беше отразено едно смущение в първия месец на епидемията, но сега вече има недостиг на кадри и има доста незаети работни места.

Смятам, че ако нещата продължат по същия начин устойчиво, лека-полека се връщаме към нормалния начин на живот и нормално функциониране на публичните и частните системи.

Така че специално за Пазарджик епидемията няма да се отрази драматично чисто икономически.

- Във финансов план има ли притеснителни тенденции за бюджета на общината, които могат да застрашат нормалното ѝ функциониране?

- Мога да говоря към дата 31 март, докогато имаме обобщени данни. Те показват, че приходите са с 6-7% по-малко. Това не е драматично и силно се надявам, като се успокоят нещата, хората и фирмите да започнат да си плащат налозите. Сигурен съм, че ще го направят - в Пазарджик хората са отговорни и дисциплинирани.

Надявам се нещата да вървят към добро и до края на лятото всичко да се нормализира. Не очаквам проблеми за бюджета на общината, но ще бъда по-категоричен, като видя резултатите от първото шестмесечие. Общо казано, сигурно ще има някакво неизпълнение на параметрите, но се надявам да не е в такива размери, което да подложи на риск функционирането на публичните системи. За мен е важно да съхраним това, което имаме.

Обикновено по време

на криза най-много

страдат културата

и спортът

- нашите оркестри и ансамбли, спортните клубове. Ще направим необходимото да бъдат обезпечени, защото това е изключително важно. Разбира се, обезпечени са и всички разходи, свързани с чистота, осветление, заплати, поддържане на зелените системи и др. Надявам се, да няма нещо по-драматично от случващото се до момента и да се стигне до много по-големи сътресения на бюджета.

- В програмата на общината има редица инфраструктурни проекти. Как върви тяхното изпълнение?

- В началото на годината никой не е предполагал, че ще се сблъскаме с такова предизвикателство, но независимо от това винаги съм изповядвал философията от предишната криза от 2008-2010 г., че трябва да се инвестира в инфраструктура и да има заетост, когато времената са трудни.

Това създава, първо, добра физическа среда, второ - работа, и трето - инвестициите отиват в местни фирми. Така че в този кризисен период, през тази и следващата година смятам да направим същото като при предишната криза. През 2020-а виждате, че работим по околовръстния път и подхода от София в партньорство с държавата. Много благодаря за това.

Очаквам до края на юни да бъдат завършени. Ще ги открием заедно с реновирания път до административната ни граница с Пловдив, като трасето е около 21 км. В момента работим и по зоната на здравето - до края на месеца ще е готова. Тогава започваме и реновиране на малки блокове по програма “Региони в растеж”. Предстои избор на изпълнител за изграждане на нова спортна зала, която ще бъде в двора на спортното училище. Инвестицията ще е в размер на 1,5 млн. лева, осигурени от общината и министерството на образованието.

- Общината има големи проекти, свързани с екологията, как ги изпълнявате?

- Да, имаме два проекта, които започнахме и се надявам успешно да приключат. Първият е изграждане на компостиращата и сепарираща инсталация на града. Тя трябва да бъде готова в края на октомври и ще позволи да сепарираме отпадъците, като по този начин с около 20% ще намалим натоварването на депото. Това е важно, защото така ще удължим използването му.

По втория проект - рекултивацията на старото сметище, вече интензивно се работи и до средата на следващата година трябва да приключи. До края на годината ще презентирам и

инвестиционно

намерение за

изграждане на 2 или 3

когенериращи системи

за изгаряне на отпадъци и производство на енергия.

Не на последно място, работим по проектиране на западния околовръстен път на Пазарджик. Имам уверението на премиера Бойко Борисов, че се мисли за изграждането, като започне в началото на следващата година. Нещо, което е изключително важно за нашия град. Работим и по проекта за изграждане на ново улично осветление, като очакваме той да бъде одобрен.

- През тази година Пазарджик е Европейски град на спорта. Епидемията обаче попречи на планираните прояви, може ли някои от тях да бъдат изпълнени?

- За съжаление, така се получи. Ще направим усилия някои от събитията да се случат до края на годината.

Надявам се

Христо Стоичков да

дойде в Пазарджик

и да си презентира книгата. Но по отношение на спорта - категорично продължаваме с двата ни представителни клуба по волейбол и футбол. Във волейболния “Хебър” правим новата селекция, като ще се опитаме да запазим по-голямата част от миналогодишния отбор и ще привлечем няколко нови силни попълнения. Във футбола нашата цел е да си останем в “Б” група и през следващия сезон. Там ще залагаме на нашите момчета от школата. Като цяло категорично искам да заявя, че и двата отбора ще си получават финансирането, както и подпомагането на всички останали спортни клубове.

- Празникът на Пазарджик няма как да се проведе по обичайния начин. Ще има ли все пак някакви прояви?

- На празника ще пострадат най-много концертните мероприятия. Няма как да опазим хората, ако се проведат. Но ще има литургия и литийно шествие до центъра на града при спазване на правилата. Ще поздравим децата рожденици, а вечерта ще има заря.

  • Човечеството да си върне здравия разум

    Човечеството да си върне здравия разум

    Касапницата във Франция показва, че коронавирусната епидемия не е заменила досегашните кризи, а просто е екстра. Илюзията, че човечеството ще е по-единно и обединено заради невидимата заплаха, е само илюзия. Нищо старо не е забравено. Уви, човечеството е доста по-тъпо, отколкото си мислим. Всичките тези пари, които се харчат за сигурност, отбрана
  • Бойко Василев

    “Панорама” - журналистика, която не стои в агитките, а между тях

    Всеизвестно е, че не “Панорама” е причина и цел на протеста в петък вечер. Причакването на гости след предаването се е случвало и преди - през 2013-а и през 90-те. Ние уважаваме всичките си гости. Те се събират около една маса и изразяват различни мнения. Каним ги да отговарят на въпроси, а не да търпят публични обиди