Лекарите като д-р Дечева са истинските герои в тези трудни времена

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8605834 www.24chasa.bg

Днес, а и през последните два месеца, докато мнозина мрънкаха и постоянно се оплакваха - главно в социалните мрежи, колко трудно било да спазват социалната дистанция и да си стоят вкъщи, едни други хора бяха истинските съвременни герои.

Българските лекари, често безпардонно и неоснователно обиждани и ругани, показаха на какво са способни. Те посрещнаха първия удар с коронавируса, те даваха по 14 дни дежурства в болниците, без да могат дори да видят децата и близките си, за да лекуват тежкоболните пациенти.

Поредният случай от Пазарджик на една достойна българска лекарка ни разказа майката на млад мъж, болен от сарком на Юинг.

Д-р Красимира Дечева опроверга черногледците, че младите български лекари бързат да вземат дипломите си, за да отидат да работят в чужбина.

Тя направи обратното - завършила медицина в Мюнхен, пристигна като доброволец в интензивното отделение на болницата в Пазарджик, където имаше недостиг на медици, за да помага в битката с коронакризата.

Точно тя не се уплаши да се притече на помощ на болния младеж, завърнал се от лечение в Китай, на когото то други лечебни заведения са отказали прием.

Д-р Красимира Дечева има много колеги, които точно като нея обръщат гръб на страха от заразата и помагат на своите пациенти - всеки ден, всеки час. Със сигурност в България има стотици такива примери от последните два месеца. Тепърва ще научаваме за тях.

Българите оцениха по достойнство онова, което направиха и продължават да правят лекарите, медицинските сестри, здравните работници. Даренията за болниците продължават, признанието също е налице. Затова нека да им отдадем заслужената благодарност, както и да бъдем съпричастни с тях. А също и да не забравяме, че когато се оплакваме, колко ни е трудно заради наложените ограничения във всекидневието, за медиците на първа линия е двойно, тройно, десеторно по-тежко. Без техните усилия и всеотдайна грижа картината с епидемията в България нямаше да е толкова успокояваща.

Вижте материала по темата тук.

  • Защо са важни “зелените коридори”

    Защо са важни “зелените коридори”

    “Зелените коридори” за ваксинация са другото име на хаоса, заяви разпалено един микробиолог, кандидат за депутат. Друг отговорен политик със замах ги определи като провал на плана за ваксиниране. С две думи - някои се опитват да превърнат “зелените коридори” и въобще поставянето на ваксините в удобна политическа боксова круша
  • Георги Марков

    Георги Марков: С кого ще сменят Бойко? С Мангъра, Христо, Бабикян?

    Тези избори не са шега, че са по време на война. Вече прогнозирах, че Бойко с джипката - СИМВОЛ НА НАПРАВЕНОТО, ще бъде победител. За 5-ти пореден път ще бие БСП, според мен с 5%. Обещах ви в „Прогнозите на Георги Марков“ да кажа какво правителство ни чака: Според мен, ще се играе 2013 г. – победените ще направят правителство