Парад на гафовете: Грешките в Румъния по време на пандемията

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8608260 www.24chasa.bg
Румънският президент Клаус Йоханис СНИМКА: Ройтерс

Новият коронавирус изненада целия свят и създаде затруднения дори на престижни здравни системи, като тези в САЩ, Франция и Великобритания. Румъния не е изключение от това правило, а пандемията завари болниците в страната напълно неподготвени.

Румънските власти успяха като цяло да управляват добре тази криза, въпреки че бяха направени множество грешки, някои от тях груби. От февруари досега политици, но и някои медицински експерти, се надпреварваха с най-различни несполучливи изявления, някои от които с привкус на дезинформация.

Сред първите, които блеснаха с подобни изявления, бе директорът на Института по заразни болести "Матей Балш" - Адриан Стрейну-Черчел, който стана една от най-популярните личности в Румъния. Черчел бе назначен за ръководител на Комисията за клиничен и епидемиологичен мениджмънт на Ковид-19 в министерството на здравеопазването.

Стрейну-Черчел: Коронавирусът е 10 пъти по-слаб от грипа

Най-напред на 27 януари той заяви, че епидемията от Ковид-19 е " точица на картата на Китай", а "рискът епидемията да достигне Румъния е съществено малък".

На втория ден, след като в Румъния бе регистриран първият случай на заразяване с новия коронавирус - 27 февруари, в интервю за телевизия "Диджи 24" Адриан Стрейну-Черчел каза, че "новият коронавирус е 10 пъти по-слаб от грипа".

"Голямата ваканция", която му струва длъжността

На 23 април Адриан Стрейну-Черчел бе уволнен от длъжността ръководител на Комисията за клиничен и епидемиологичен мениджмънт на Ковид-19 към министерството на здравеопазването, след като измисли програма, която скандализира общественото мнение. Така наречената "Голяма ваканция" предвиждаше поставяне под карантина на лицата над 65 години през следващите три месеца и отделяне от роднините им, с които споделят общо жилище, чрез настаняването им на друго място.

Програмата му съдържаше и други драконовски мерки, включително пълна изолация на лицата на възраст между 40 и 65 години, ако "те не са заети в дейности, които не са от съществено значение в ситуация на пандемия". Малко след представянето на проекта в медиите, Черчел бе уволнен от ръководството на Комисията за клиничен и епидемиологичен мениджмънт на Ковид-19 в здравното министерство.

Но това не е единствената полемика, която витае около експерта. През 2015 г., след като вече ръководеше Института по заразни болести от 19 години, Агенцията по прозрачност го обвини в конфликт на интереси в периода 2008-2012 г. и между 2010 и 2012 г., защото е заемал същевременно постовете председател на Сената на Университета по медицина и фармация "Карол Давила" и държавен секретар в министерството на здравеопазването.

Около Черчел се появиха и въпросителни, след като организацията за разследваща журналистика "Райз проджект" разследва финансирането на ръководената от него частна фондация "Матей Балш" от компании от фармацевтичната промишленост, производителки на лекарства за инфекциозни болести. Спорно, според "Райз проджект", било финансиране на стойност два милиона евро. Също "Райз проджект" разследва присъствието на една от двете дъщери на професора на платени от фармацевтичната промишленост конференции.

Раед Арафат и Адриан Стрейну-Черчел - натиск върху прокурори

Същият Стрейну-Черчел поднесе изненада, когато поиска публично имунитет в интервю за телевизия "Антена 3". Той поиска прокурорите да не разследват начина, по който са направени серия обществени поръчки, по време на пандемията. "(...) Трябва да бъде изготвена ясна нормативна рамка в тази извънредна ситуация, в която да се посочва ясно, че никой няма право да ни закача в бъдеще. (...)", каза Стрейну-Черчел.

Но не е само той. На свой ред Раед Арафат поиска при включване в телевизия "Диджи 24" имунитет за всяко лице, което извърши отклонение от правилата за обществени поръчки.

Известен като близък до високопоставени политици както от Социалдемократическата партия, така и от Национално-либералната партия, доктор Раед Арафат бе през годините министър на здравеопазването в правителството на Виктор Понта и държавен секретар в същото министерство години наред.

Назначен по-късно за ръководител на Департамента за извънредни ситуации в рамките на министерството на вътрешните работи, но и начело на Генералния инспекторат за извънредни ситуации, Арафат успя да акумулира множество длъжности на най-високо равнище. Той координира сега пожарникарите, Службата за спешна мобилна помощ (SMURD) и пунктовете за спешна медицинска помощ, а с правителствена наредба от 14 май стана шеф и на Службата, отговаряща за линейките, Планинска спасителна служба и на Авиацията на министерството на вътрешните работи.

В едно от многобройните си включвания по телевизия "Диджи 24", на 18 април Арафат направи невероятно изявление, което предизвика незабавната реакция на магистратите. Тогава Арафат даде да се разбере, че Румъния ще бъде разкрита, ако прокурорите от Националната дирекция за борба с корупцията се заемат с разследване на начина, по който са били нарушени процедури при покупката на медицински предпазни средства.

Той каза, че става дума за "дребни и бюрократични отклонения" и че подобни неща са ставали и в други страни.

"Има две гледни точки - за реални аспекти на корупция няма какво да кажа, но ако за да бъдат преодолени някои бюрократични аспекти, някой е нарушил процедура, правило, като се има предвид, че днес говорим за маски и след два часа вече няма и трябва да реагираш много бързо. В някои дни се работеше до 2-3 ч. през нощта, за да се финализира един договор, защото на другия ден вече няма материали, защото други са ги взели. Ако имаме натиск върху човека, който е работил, тогава няма да се оправим, защото това е в манталитета на държавните служители и това спира работата. (...) не можем да кажем, че сме спазили всичко коректно. Не, че е била изложена на опасност коректността, но нещата се правеха много бързо, преговаряше се за намиране на решения, нещо, което направиха много страни, да не мислят хората, че е станало само в Румъния", каза Раед Арафат пред "Диджи 24".

Изявленията му бяха свързани с публикация на в. "Либертатя", че без да знаят хората, Румъния е влязла в извънредно положение с един Генерален инспекторат по извънредни ситуации, разследван от Националната дирекция за борба с корупцията по дело за корупция чрез обществени поръчки, при които са използвани национални и европейски фондове.

Изявленията на Арафат предизвикаха остра реакция от страна на магистратите. Две техни асоциации поискаха от Висшия съвет на магистратурата да защити независимостта на съдебната система в контекста на изявленията на Раед Арафат за начина, по който са били закупени санитарни средства в периода на извънредно положение, казвайки че поставянето им извън законов контрол е неоправдано и че дори и Венецианската комисия е обърнала внимание на опасността от нарастване на случаите на корупция в периода на пандемията.

Фаталната грешка на министър Костаке

Бившият министър на здравеопазването Виктор Костаке също направи несполучливо изявление, което по-късно се оказа фатално за него. Поканен в "Адевърул лайв" Костаке обяви, че всички жители на Букурещ ще бъдат тествани в предстоящия период.

"Следващата седмица надявам се, че ще имаме и много тестове в наличност на национално равнище. Някъде около 180 000, които трябва да пристигнат най-късно в края на седмицата. Необходимото количество, което сме определили към настоящия момент, е някъде минимум два милиона, максимум пет милиона теста. Това е на първо време на национално равнище.

Днес (25 март) подготвихме протокол с г-н професор Стрейну-Черчел, който ще бъде утвърден и искаме да приложим иновативна програма от типа на тези в Южна Корея и да тестваме всички жители на Букурещ с мобилни екипи по метода от врата на врата. Целта на министерството е да има минимум по един център в окръг", каза още Костаке пред "Адевърул лайв".

Това изявление предизвика сериозни последици, а два дни по-късно Виктор Костаке бе принуден да подаде оставка от поста министър на здравеопазването.

Министърът на здравеопазването с невярна информация за училищата във Франция

На мястото на Костаке бе назначен бившият държавен секретар Нелу Татару. Това стана въпреки че Татару бе онзи, който подсили изявлението на Костаке, и даже отиде по-далеч, като заяви, че освен населението на Букурещ ще бъде тествано и това в други големи градове. "Букурещ и всички големи градски центрове ще бъдат тествани", заяви Татару пред "Диджи 24".

Като министър на здравеопазването Нелу Татару се озова в най-малко две спорни ситуации. Първо Татару се озова в неловка ситуация, след като местен вестник публикува статия, придружена с видеозапис, на който се вижда как в аптеката на неговата съпруга се продават хирургични маски на изключително висока цена и без касов бон. Притеснен, министърът хвърли вината върху клиентите и нарече фармацевтките "продавачки". "Да, беше една събота следобед. Точно тогава се получаваше стока, а хората се бяха втурнали да купуват. Продавачките не смогваха с касовите апарати. Този, който е направил записа, е сред първите клиенти и настоявал да купи. Бяхме вероятно единствената аптека в Хуш, която имаше маски. След този запис дойдоха проверки от полицията, от Дирекцията по обществено здрави и от финансите. Нито една от институциите не откри нещо нередно", обясни министър Татару, цитиран от сайта "money.ro".

След това същият министър направи невярно изявление за училищата във Франция. Нелу Татару каза, че училищата във Франция са били отворени и че поради тази причина много деца и учители са се заразили, което не отговаря на истината. "(...) във Франция, която отвори частично училищата, се появиха вече случаи на заразяване и сред децата, и сред педагогическия персонал. Първите сигнали от повторното отваряне не са насърчаващи. Ще видим. Цяла Европа мисли сега в двуседмични срокове. Хайде да видим какво ще стане", дезинформира министърът.

Йоханис - повлиян от фалшивата новина на Татару

Ден по-късно това твърдение бе цитирано и от президента Клаус Йоханис без да бъде проверено. "В една провинция във Франция експериментално бяха отворени училищата и експериментът не протече много добре: десетки ученици са с положителни тестове и много преподаватели са се озовали в интензивни отделения", каза първият човек в държавата.

Президентът бе опроверган от Франция, след като "Либерасион" направи разследване, за да научи кои училища във Франция са били отворени. Френският министър на образованието информира, че училищата в страната не са били отваряни, дори и експериментално, а френските медии писаха надълго и нашироко за грешката на президента Клаус Йоханис. Французите елегантно написаха, че президентът на Румъния "се е объркал".

/От БТА/

  • Човечеството да си върне здравия разум

    Човечеството да си върне здравия разум

    Касапницата във Франция показва, че коронавирусната епидемия не е заменила досегашните кризи, а просто е екстра. Илюзията, че човечеството ще е по-единно и обединено заради невидимата заплаха, е само илюзия. Нищо старо не е забравено. Уви, човечеството е доста по-тъпо, отколкото си мислим. Всичките тези пари, които се харчат за сигурност, отбрана
  • Бойко Василев

    “Панорама” - журналистика, която не стои в агитките, а между тях

    Всеизвестно е, че не “Панорама” е причина и цел на протеста в петък вечер. Причакването на гости след предаването се е случвало и преди - през 2013-а и през 90-те. Ние уважаваме всичките си гости. Те се събират около една маса и изразяват различни мнения. Каним ги да отговарят на въпроси, а не да търпят публични обиди