Диана Ковачева: Внасям промени в НК за по-тежки наказания за насилници у дома

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8610061 www.24chasa.bg
Диана Ковачева СНИМКА: Йордан Симeонов

Според данни на СЗО - 7 жени са убити само за двата месеца на извънредно положение, казва омбудсманът в интервю

Без нито един глас “против” Диана Ковачева бе избрана в четвъртък от парламента за национален омбудсман за пълен 5-годишен мандат. Тя бе единствената кандидатура, предложена от ГЕРБ, и бе подкрепена със 173 гласа “за”, а трима се въздържаха.

Ковачева бе временно изпълняваща на поста омбудсман, който наследи от Мая Манолова. Червената юристка подаде оставка, за да се кандидатира за кмет на София на местните избори през 2019 г. А Ковачева бе неин заместник.

- Г-жо Ковачева депутатите ви избраха за омбудсман. Кои битки с монополите ще продължите и кои ще са новите, с които ще се захванете?

- Така е, безпрецедентно доверие от страна на парламента, което е важен знак и за гражданите, и за бъдещото сътрудничество, защото правата на хората могат да бъдат защитавани чрез омбудсмана и чрез сътрудничество на институциите. Заемам тази позиция над 4 г. - бях заместник, а в последните 9 месеца бях и в позицията на омбудсман. Продължавам със същите битки, които водех до вчера. Разбира се, дневният ред на работата ни се определя от гражданите, от техните жалби, тревоги и нарушени права. Продължавам битката срещу монополите. Най-голям дял от жалби постъпват за нарушени потребителски права. В извънредната ситуация рязко се увеличи броят на хората, които търсят подкрепата и защитата на омбудсмана.

- Какви бяха сигналите на хората по време на извънредното положение?

- Освен потребителските права много жалби са за защита от “Топлофикация”, електроснабдителни дружества и ВиК оператори. Често са за нарушени трудови и осигурителни права.

Голямо е

притеснението

на хората, че

остават без

работа и няма

да могат да си

погасяват

задълженията към частните съдебни изпълнители, банки, колекторски фирми и тези за бързи кредити. Един от важните въпроси, който продължава да стои на моя дневен ред и на този на парламента, е необходимостта от осигуряване на защита на т.нар. вечен длъжник. България е единствената държава, в която няма такава защита. Има хора, които са изчерпали възможностите си да върнат това, което дължат, но въпреки това до края на живота си са преследвани. Трябва да им се даде нов шанс и това е въпрос на законодателна уредба. Още в мандата на предишния омбудсман беше внесен проект на такъв закон, който ще бъде разгледан.

- Успяхте ли да помогнете и кои права бяха нарушени?

- Да, категорично, и то благодарение на усилията на целия екип на омбудсмана. В извънредното положение се опитахме да се доближим още повече до хората - на сайта ни са качени мобилните телефони на експертите на институцията, така че хората да могат да се обадят и сега, когато не могат да напуснат дома си. Да имат пряка връзка с експерт и той да ги посъветва в конкретния казус и да заведе жалбата им.

На месец при омбудсмана влизат над 1000 жалби. Само за седмица

след извънредно

високите сметки

за март на

топлофикациите,

жалбите скочиха с 20%. Хората наистина си дават сметка, че омбудсманът не е тяхната последна надежда, а първа реакция при нарушения.

В рамките на извънредната ситуация изпратих над 30 препоръки до различни институции и представители на частния сектор. Много от оплакванията бяха свързани с опасенията на хората, че ако останат без работа, няма да могат да изплащат задълженията си. Изпратих препоръка до асоциациите на колекторските фирми и на фирмите за бързи кредити - да приемат обща позиция, която да сложат на сайта си, за да видят хората, че ще имат индивидуален подход към всеки длъжник. Те сложиха препоръката на сайтовете си. За съжаление, не всички фирми за бързи кредити членуват в тази асоциация, но те трябва да имат разбиране към проблемите на гражданите. Тук не става дума за хора, които не искат да си платят задълженията, а за тези, които са притиснати до стената и трябва да им се даде глътка въздух.

Обърнах се и към мобилните оператори да не спират телефоните на хората, когато не могат веднага да си платят сметката, защото в извънредна ситуация, когато много хора бяха затворени в домовете си, връзката с интернет и телефона бе единствената им връзка със света. Частично бе изпълнена тази препоръка - дадоха отсрочка до 1 месец за хора с увреждания и пенсионери, а за останалите - до 5 дни след излизане на фактурата.

Имах препоръки за децата със специални потребности, когато достъпът до парковете бе забранен. Имах препоръка и към министъра на образованието, и към Народното събрание - да се съобразят с факта, че не е приемливо да се провеждат матури след 4-и и 10-и клас, да се събират много деца на едно място в условия на пандемия.

Една от последните е до Асоциацията на топлофикациите заради идеята им сега да правят ремонти и да спрат топлата вода в почти цяла София. В ситуация на опасност от коронавирус, в която една от първите хигиенни мерки е да си миеш ръцете с топла вода и сапун, е необяснимо да спреш водата за цял месец. Да, профилактичните ремонти са важни, но трябва да бъдат по-кратки.

- Вашата предшественичка Мая Манолова според някои мнения бе доста крайна, на моменти агресивна, когато преследваше набелязани каузи. Какъв ще е вашият стил на действие?

- Може би

външният ми вид

в някаква степен

подвежда,

но хората, с които работя, знаят, че съм изключително упорита, когато имам набелязана цел, и трудно може някой да ме откаже, ако съм убедена в правотата и нейния смисъл. Аз съм диалогичен човек, което не означава мекушав, и това доста изненадва понякога. А когато става въпрос за отстояване на граждански права, съм абсолютно безкомпромисна.

- Смятате ли да промените нещо в работата си около “новата реалност”, която ни очаква около коронавируса?

- Ще надграждам. Вече доста време работя в институцията и се вижда по какъв начин го правя. Продължавам активно да се боря за правата на хората, вратата е винаги отворена за всеки, който има нужда от защита. В първия момент, когато стане възможно, ще продължа с отворените приемни в страната, защото омбудсманът трябва да бъде близо до хората дори когато те не могат да стигнат до него.

- Днес отварят детските градини, ще следите ли как спазват мерките?

- Да, правата на децата са важен приоритет. Изпратих препоръка до частните детски градини, които събираха такси от родители, които не получаваха услуга. Радвам се, че се съобразиха и намалиха тези такси. Ще продължа да следя какво се случва в детските градини. Въпросът е деликатен, защото, от една страна, родителите трябва да тръгнат на работа, а няма кой да гледа децата им, от друга страна, връщането трябва да бъде съобразено със здравето и на децата, и на хората, които работят там.

- Колко казуса успяхте да решите, откакто сте омбудсман?

- 9000, а през цялата минала година близо 50 хил. души са преминали през институцията. Има доверие от страна на гражданите и се надявам да го повиша с работа си.

- През извънредното положение зачестиха случаите на домашно насилие. Как ще защитите жертвите?

- Предстои отварянето на Наказателния кодекс и ще се включим с предложения за ограничаване на насилието над жени. С този проблем се занимавам отдавна и смятам, че е много важен. Домашното насилие е насочено най-често към жени, но може да бъде и срещу мъже, деца и родител. За съжаление, тъжната статистика, която вчера (в сряда - б.а.) представителят на СЗО съобщи, е за 7 случая на убити жени само за два месеца на извънредното положение.

На телефонната линия на асоциация “Анимус” се обаждат жертви на насилие. Но много от тях пишат тайно и дори не могат да се обадят на телефона. Моето предложение е поне да се удължи на 3 месеца срокът, в който жертвата на насилие да може да подаде жалба. Комисия да координира институциите със задължение на личния лекар да съобщава, когато има информация за насилие.

Следващата седмица ще внеса промени в Министерството на правосъдието, което подготвя промени. Предлагаме да отпадне системният характер на домашното насилие - да се наказва по-тежко насилникът. Сега това се прави, когато преди това има 3 регистрирани случая, но човек може да бъде убит от първия път или да получи тежка телесна повреда. Това не е справедливо и предлагам да отпадне този системен характер. Предлагам да се усъвършенства и дефиницията на преследването, защото сега трудно някой може да бъде обвинен по този текст.

- Ваши проверки установиха нарушения в психиатриите и в домовете за възрастни хора, какви са нарушенията там?

- Още през януари повдигнахме темата за възрастните хора с деменция. Те са част от уязвимите групи, които остават невидими за обществото, важно е омбудсманът да ги защитава. В извънредната ситуация се видя, че пренаселеността в тези институции е много сериозен проблем, защото на някои места тежко болни хора са по 6 души в стая. Предложих да спре настаняването в дома в Горско Косово, те обжалваха тази препоръка, но това не беше уважено. Защото да продължиш да настаняваш хора в един пренаселен дом не е приемливо. Остава проблемът, че няма достатъчно места и трябва да се намери решение, изпратих препоръка да се спре настаняването на деца в интернати, защото там също е много сериозен проблема. Необходима е сериозна реформа и грижа за тези хора.

- Как работите с министрите и с премиера, чуват ли ви?

- Да, имам пряк контакт и смятам, че чуват гласа на омбусмана. От препоръките, които съм изпратила миналата година близо 1400, всяка втора е изпълнена. Това дава основание да говорим, че гласа на омбудсмана се чува. Убедена съм, че добрия диалог е ключов в работата ми, защото в противен случай той ще бъде блокиран и няма да може да помага на хората.

- Като председател на Съвета за наблюдение на хората с увреждания имате поглед върху проблемите им. Успяха ли да се решат те със Закона за лична помощ, чийто автор бе предишният омбудсман? Кои проблеми останаха нерешени?

- Да, това бе важна стъпка поискана от хората. Един закон не може да реши сам проблемите, много е важно как се прилага. Видяхте, че още през януари имаше криза с асистентската помощ 13 500 души останаха без договори с асистенти, а всъщност хората с увреждания са уязвима група и на тях трябва да осигури специална подкрепа и внимание. Работата на този съвет е важна, не само защото той наблюдава начина, по който се прилага конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания, но и защото дава възможност да се обсъждат проблеми. В него участват организациите на и за хора с увреждания и те от първа ръка могат да споделят проблемите си. В рамките на кризата с асистентската помощ за мен бе много важно, че от социалното министерство изпратиха представители, за да могат лично да обяснят какви мерки ще вземат, за да решат проблема. В моята работа важен приоритет ще бъде да се опитам да приближавам институциите към хората и да да седната на една маса. Такъв бе случаят с изслушването на граждани, които дойдоха да се оплачат от нарушения в изпълнителното производство. След като ги изслушах организирах дискусия с представители на министерството на правосъдието, на частните съдебни изпълнители, на Инспектората към ВСС, които дойдоха лично и отговаряха на техните въпроси. Ангажирала съм се да предложа и законодателни мерки свързани със защитата на интересите на третите лица - поръчителите в изпълнителното производство. Тяхната защита не е достатъчно добре регламентирана, ще изчакам и позицията на ЕК във връзка със наказателната процедура за неравноправните клаузи.

Другата успешна инициатива бе срещата за въвеждането на предучилищното образование и за 4-годишните. На нея бяха родители, организации и министрите на образованието и на труда и социалната политика. На тази дискусия стана ясно, че министърът на образованието ще се даде поне 2 г., за да може системата да поеме 4-годишните, когато е готова. И с това отговори на тревогите на родителите, които бяха притеснени как толкова малки деца ще влязат в училище.

Визитка:

От началото на 2016 г.  е заместник-омбудсман

Била е правосъден министър в периода 2011-2013 година

Дългогодишен изпълнителен директор на националното представителство на Transparency International в България

Работи като научен сътрудник в Института за правни науки, БАН и е преподавател в Юридическия факултет на УНСС

Завършила е право в Софийския университет „Св. Климент Охридски”

Магистър по право на Европейския съюз и съдебна система, Университет Нанси II, Франция

Доцент – доктор по международно право и международни отношения

Автор на редица статии и монографии в сферата на международното право.

Носител е на Ордена на Британската империя на Нейно величество Кралица Елизабет II

Владее английски, френски и руски език.


  • Човечеството да си върне здравия разум

    Човечеството да си върне здравия разум

    Касапницата във Франция показва, че коронавирусната епидемия не е заменила досегашните кризи, а просто е екстра. Илюзията, че човечеството ще е по-единно и обединено заради невидимата заплаха, е само илюзия. Нищо старо не е забравено. Уви, човечеството е доста по-тъпо, отколкото си мислим. Всичките тези пари, които се харчат за сигурност, отбрана
  • Бойко Василев

    “Панорама” - журналистика, която не стои в агитките, а между тях

    Всеизвестно е, че не “Панорама” е причина и цел на протеста в петък вечер. Причакването на гости след предаването се е случвало и преди - през 2013-а и през 90-те. Ние уважаваме всичките си гости. Те се събират около една маса и изразяват различни мнения. Каним ги да отговарят на въпроси, а не да търпят публични обиди