Защо Кремъл иска Кирил и Методий напук на историята

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8619581 www.24chasa.bg

Руснаците го прекалиха - такава беше общата реакция по повод онази изложба в Руския културен център в София, според която Кирил и Методий са “рeфoрмaтoри нa cлaвянcкaтa aзбукa, cъздaтeли нa църкoвнocлaвянcкия eзик, първи рaзпрocтрaнитeли нa грaмoтнocттa и прocвeтaтa в Руcия”.

Пак по повод на азбуката президентът Путин съобщи по 24 май 2017 г., че “азбуката ни дойде от македонските земи”. Но има и още - през 2007 г. на 24 май в обръщение на тогавашния руски патриарх Алексий Втори делото на светите братя се определя така: “Двама велики подвижници на вярата и науката извършиха, изглежда, непосилен труд: те създадоха руската азбука”.

Обръщението е огласено по време на тържествата в град Коломна, Русия, посветени на 24 май, празнуван като “Ден на славянската писменост и култура”. В средата на 80-те г. на ХХ век България подари на СССР точно копие на паметника на Кирил и Методий пред Народната библиотека в София и той беше поставен в далечния северен Мурманск. По това време в “Большая советская енцикопедия” пишеше, че двамата братя са македонци.

Както се вижда, няма и грам изобретателност в грубото погазване на истината за Кирил и Методий от страна на Москва. Няма фантазия, има само гонене на някакви цели, сродни на имперските амбиции. Защото, изглежда, този исторически факт дразни Кремъл открай време - някак неудобно му е малка България да е дала азбуката на Русия. Затова и опитите на Кремъл за присвояване на делото на Кирил и Методий продължават.

  • Като няма идеи за политика, идва риалити

    Като няма идеи за политика, идва риалити

    Шоуто, което политикът от “Да, България” Христо Иванов направи на брега до Бургас, подсказва две неща. Първо, че като свърши сезонът на риалититата по телевизиите, има ниша за този вид художествено творчество в социалните мрежи. Второ, че когато идват избори, трябват избиратели, но липсват идеи за политика, остава само зрелището