С връщането към нормалността политическият живот в Турция се съживява

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8628716 www.24chasa.bg
Реджеп Тайип Ердоган СНИМКА: РОЙТЕРС

Близо тримесечният извънреден период заради пандемията върви към края си, а турското правителство е на път постепенно да отвори отново страната през следващите дни. Кабинетът ще се събере на 28 май под председателството на президента Реджеп Тайип Ердоган и той ще очертае стъпките за нормализиране. Полицейските часове през уикендите ще приключат, а междуградските пътувания ще бъдат възобновени през първата седмица на юни, за да се насърчи туризмът.

Постепенният процес на нормализация ще оживи също политическите партии и парламента, който ще се събере отново на 2 юни. Партийните лидери вече започнаха да подтикват съпартийците си да прекратят самоизолацията и да започнат да се срещат с хората.

Ердоган, който е същевременно председател на Партията на справедливостта и развитието (ПСР), призова всички представители на ПСР да се завърнат активно към обичайните си дейности и да провеждат срещи в своите райони в обръщение чрез интернет към окръжните управители на своята партия на 25 май.

Ердоган поиска от всичките си сътрудници да обясняват как Турция се е представила по-добре дори от най-развитите страни в борбата с коронавируса и в оказването на помощ на хората. Междувременно ПСР работи също по план за възобновяване на отменените заради правилата за социално дистанциране окръжни заседания.

Главният съюзник на Ердоган, председателят на Партията на националистическото действие (ПНД) Девлет Бахчели, намекна, че серия законови поправки ще се окаже в дневния ред на парламента през следващите седмици. Тези промени трябва да бъдат изготвени по начин, който да консолидира функционирането на президентската система на управление, каза Бахчели, като обясни, че законови промени, отнасящи се до политическите партии и изборите, също трябва да бъдат включени в списъка. Високопоставен представител на ПСР наскоро повтори думите на Бахчели, намеквайки за пакет реформи, включващи всички тези поправки, който ще бъде прокаран след консултации в ПНД.

Една от подбудите зад този ход на ПСР-ПНД е да се затруднят новосъздадени политически партии като Партия на бъдещето на Ахмет Давутоглу и Партия за демокрация и напредък (ДЕВА) на Али Бабаджан, особено в случай че Турция отиде на предсрочни избори.

Това определено е отговор на думите на Кемал Кълъчдароглу, лидер на Народнорепубликанската партия (НРП), който каза, че няма да се поколебае да даде по 20 депутати на всяка от тези две формации, за да могат да се явят на изборите, както направи и за "Добра партия" през юни 2018 г. на двойните избори (за президент и парламент, бел.ред.).

Приоритет на Кълъчдароглу ще продължат да бъдат обаче общините, чиито кметове са от неговата партия. Той смята, че представянето на кметовете в Истанбул, Анкара, Измир, Адана, Анталия и други градове ще обърне негативната перспектива за капацитета на НРП да ръководи страната.

Вторият му приоритет е да запази съюза си с "Добра партия" на Мерал Акшенер стабилен и да го разшири с Бабаджан и Давутоглу. Макар да произхождат от различни политически среди, те са на едно мнение, че трябва незабавно да бъдат поправени демократическите и икономическите дефицити чрез рационални и структурни ходове.

Предложението на Акшенер да се организира кръгла маса от лидерите на всички политически партии за обсъждане на проблемите на страната и техните решения получи положителен отзвук в опозиционните кръгове, но ПСР-ПНД категорично го отхвърлиха. Бабаджан и Давутоглу, и двамата бивши ръководни кадри на ПСР, започнаха да стават по-забележими, особено в алтернативните и социалните медии, където критикуват политиките на ПСР в различни сектори.

Демократичната партия на народите (ДПН) също се подготвя за новия период. След продължила месеци слаба активност и мълчание, въпреки че десетки нейни кметове бяха отстранени от постовете си, а някои от тях бяха задържани по обвинения в тероризъм, представителите на ДПН работят сега по план за реактивиране на партията чрез митинги и заседания. Те дават заявка за твърда опозиция срещу ПСР.

Един фактор, който ще разгорещи и напрегне още повече политическите дискусии, е влошаващата се икономика с нарастваща безработица. А оттук следва, че както изглежда предстои още политическа поляризация.

(От БТА)

  • За НСО по къси гащи и отвращението на избирателя

    За НСО по къси гащи и отвращението на избирателя

    Има нещо тотално сбъркано и неудобно в позите, които български държавници заемат, когато нещо, което зависи от тях, не е направено. Да вземем изявлението на Румен Радев отпреди няколко часа. Трябваше Христо Иванов да акостира пред лятната морска вила на Ахмед Доган (да признаем, че театралният подход осмисли тригодишното съшествуване на неговата