Мира Радева, социолог: Партии така или иначе научават тези данни. А защо не всички избиратели?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8635242 www.24chasa.bg

Да отпадне законовата забрана за съобщаване на данни от екзитполове в изборния ден. “24 часа” отдавна дискутира и призовава за такава поправка. Сега, след като са направили анализ на проведените миналата година избори, от ЦИК заявиха, че ще предложат на законодателите тази промяна.
Попитахме социолози: Какви ще са плюсовете, ако отпадне забраната да се огласяват резултатите от екзитполовете в изборния ден?

Вижте отговора на Мира Радева, социолог:

Ако тази забрана отпадне, това ще е утвърждаване на демократичните принципи. Защото такава информация така или иначе се подава, но тя е срещу заплащане. Определени хора, благодарение на това, че си плащат - най-често това са политици, които искат да знаят как протича изборният процес, а в някои случаи и се опитват да го управляват. То е особено характерно за местни избори, когато и с по-малко гласове имат решаващо значение. Много често това се използва като инструмент за политическо действие и това е ясно за всички колеги социолози.

Когато отпадне тази забрана, от една страна, социолозите определено ще загубят малко пари. От друга страна, печелят гражданите, печели демокрацията.

Има и още един съществен момент - той като извадките на социолозите са различни, ще се получи още по-голяма интрига - съвсем естествено е да има различия между реализацията и извадките. Което ще доведе до вторичен благоприятен ефект - ще засили интереса към участието в изборите. И преди имаше разни класации с цветя и червени шапчици. а сега хората ще имат интерес да следят изборния ден.

Ще бъде по-прозрачна, по-открита цялата процедура по изборния процес и като цяло за изборите това е плюс.

И знам кой ще е против - най-вече малките партии. Те много усърдно работеха да се срине имиджът на социолозите, защото смятаха, че когато ние, социолозите, им даваме резултат под 4%, по този начин демобилизираме техните избиратели. Което не е било така по отношение на сериозните социолози.

Демокрацията се основава на информация и на информирани граждани и всичко, което разширява базата за повече прозрачност и информация, повишава доверието в институциите. За мен наистина това е било морален казус, когато бях на този терен - когато срещу заплащане сме предоставяли междинни данни, защото това влияе на изборния процес и е начин той да се управлява. Предоставяйки информация на определени хора - клиент, който е политическа партия и си плаща за тези междинни резултати, много добре знаеш как използва тази информация - като мобилизира определени групи за даден кандидат. Ясно е и как ги мобилизира.

Затова аз съм за това всички избиратели да са информирани и тогава те самите отговорно да вземат решение за кого да гласуват от гледна точка на бъдещия резултат.

Има и още нещо - много погрешно е впечатлението, че колкото повече се отива към края на изборния ден, толкова по-точна е картината на екзитполовете. Това не е вярно, натрупват се изкривявания. Защото определени категории по-често отговарят на нашите анкети. И сме установили, че най-точните резултати от екзитполовете са по обяд, между 12 и 14 часа.

  • Кокошката е разумна алтернатива

    Кокошката е разумна алтернатива

    Идеята, че човечеството ще почне да се храни с ларви на насекоми звучи напредничаво и екологично, но за тези цели сякаш обикновената кокошка изглежда по-естествена алтернатива. Освен че не е преживно животно и съответно няма въглероден отпечатък, може да се храни с органични отпадъци, а и снася всеки ден по едно яйце
  • Георги Марков

    Георги Марков: Не се предавай, Доналд Тръмп!

    От президентския стол на Велика Америка слиза Доналд Тръмп. Най-голямата политическа жертва на коронавируса, но на световната политическа сцена остава явлението тръмпизъм. Не на глобализма ! Да на патриотизма! Да на националния суверенитет ! Да на защитата на границите от незаконни мигранти ! Да на националната идентичност