Полфрийман и горчивият вкус за дефицит на справедливост

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8635683 www.24chasa.bg

Когато миналия септември съдът пусна предсрочно на свобода Джок Полфрийман, осъден за убийство на студент, се разрази обществена буря. На практика наказанието на Пофрийман намаля сериозно - 6 години и половина.

Главният прокурор тогава Сотир Цацаров атакува решението за предсрочно освобождаване пред ВКС. Мотивите - не е спазена формата на съдебния акт и двама от тримата съдии в състава са били в конфликт на интереси.

Осем месеца по-късно съдът отхвърли искането на прокуратурата. Междувременно самият Полфрийман, вече на свобода, се проявява като медиен герой, взема отношение по различни теми. Изпитва ли разкаяние за това, което е направил - няма как да знаем.

И този финал на тъжната история оставя отново у хората горчивия вкус за липса на справедливост. Има ли гаранции, че ако убиеш, ще получиш тежко наказание? Къде остава превантивният ефект - съзнанието, че не може да избягаш от строгостта на закона? Хората искат да чуят отговори на такива въпроси, а не неразбираеми решения, омотани в алинеи.

  • Кървавият удар на “Тракия” и уроците, които отказваме да научим

    Кървавият удар на “Тракия” и уроците, които отказваме да научим

    Десетки български семейства ще са почернени след жестокия удар на магистрала “Тракия”, след като турски тир прескочи мантинелата и се озова върху няколко коли в отсрещното движение. Поредните жертви, дадени по жесток и нелеп начин, защото някой е бил уморен на волана на тежкия камион. Всеки, който пътува в страната, знае