Турция хвали качеството на болниците си в борбата с пандемията

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8637408 www.24chasa.bg
Президентът на Турция - Реджеп Тайип Ердоган СНИМКА: Ройтерс

Когато броят на случаите на новия коронавирус в Турция започна бързо да нараства, мнозина се опасяваха от "италиански" сценарий с препълнени болници и висока смъртност.

И макар че правителството много рано затвори училищата, джамиите и обществените места, президентът Реджеп Тайип Ердоган беше критикуван заради отказа си да наложи пълно ограничаване на движението с цел да запази крехката икономика.

Но по-малко от месец по-късно Турция твърди, че е овладяла епидемията, като изтъква забележително ниско ниво на смъртност. И тя започна да облекчава ограничителните мерки.

От появата на първия болен, който по официални данни бе с положителен резултат на тест за Ковид-19, Турция е регистрирала около 160 000 случая и по-малко от 4500 починали, което представлява ниво на смъртност от 2,8 процента.

Този процент е по-нисък от този на съседните страни като Гърция /6 процента/, Иран /5,4 процента/ и Ирак /3,5 процента/, според американския институт Джонс Хопкинс, който се основава на официално оповестените цифри от тези страни.

Властите отдават тази ниска смъртност на строгите мерки, целящи защита на възрастните хора, и на качествените здравни инфраструктури.

Според доктор Джевдет Ердьол, ректор на Университета за медицински науки и бивш депутат от партията на Ердоган - ПСР /ислямо-консервативна/, здравната система е претърпяла "дълбока трансформация" през последните 20 години.

"Да се обявява победа" 

Построените в последно време болници "имат стаи, предвидени да приемат един пациент, максимум двама", добавя той, като обяснява, че тези пространства могат лесно да бъдат приспособени, за да приемат заразени лица в период на епидемия.

"Ситуацията като цяло е под контрол", посочи в понеделник говорителят на Ердоган - Ибрахим Калън, в интервю за телевизия Франс 24.

Но други в Турция отхвърлят всякакво самодоволство, като изтъкват неяснотата на цифрите, публикувани ежедневно от правителството.

Кайъхан Пала, член на работна група за коронавируса в рамките на основната асоциация на лекарите в Турция - ТТБ /Съюз на турските лекари/, смята, че макар първоначално правителството да е реагирало правилно на пандемията, "процесът не е бил прозрачен".

"Мисля, че не е подходящо да обявяваме победа във връзка със заболяване, причинило смъртта на толокова хора", каза той за АФП.

Според него Анкара не следва критериите на Световната здравна организация за отчитане на смъртните случаи, като брои само лицата, които са дали положителен резултат на тест за Ковид-19 преди да починат.

Предпазване на възрастните

Турските власти твърдят освен това, че успехът им в борбата с епидемията се обяснява също с това, че на лицата на възраст над 65 години и на тези, страдащи от хронични заболявания, бе строго забранено да излизат навън.

В анализ, публикуван от института "Монтен", турските изследователи Еврен Балта и Соли Йозел открояват специалната грижа за възрастните хора като фактори, обясняващи ниското ниво на смъртност в Турция.

Те припомнят например, че възрастните традиционно живеят със семействата си, и че "да се изпрати родител в старчески дом е табу в културно отношение".

Анкара заявява също, че не е изпитала недостиг на материали и дори е изпратила медицински средства на други страни.

Но Пала от Съюза на турските лекари обвинява правителството, че не е предоставило достатъчно медицински средства на турските здрави работници в началото на пандемията.

- Критики -

Въпреки цифри, които са по-скоро добри, правителството понесе многобройни критики. Ердоган бе обвинен, че е поставил на първо място икономиката, като не е наложил пълна забрана за движение с риск на изложи живота на хората на опасност.

Един от основните турски синдикати - ДИСК, посочи през април, че неговите членове са с три пъти по-голяма вероятност да бъдат заразени, отколкото останалата част от населението.

Властите отдадоха приоритет на по-целенасочен подход с полицейски час, ограничен до почивните дни в края на седмицата и празничните дни.

Първата мярка от този тип, предприета през април, бе обявена само два часа преди влизането й в сила, което предизвика паника сред милиони турци, които масово се втурнаха към магазините.

Властта бе критикувана също за действията й, преценени като твърде небрежни, във връзка с връщането на хиляди поклонници от Мека, много от които не бяха поставени незабавно под карантина.

/От БТА/

  • Кокошката е разумна алтернатива

    Кокошката е разумна алтернатива

    Идеята, че човечеството ще почне да се храни с ларви на насекоми звучи напредничаво и екологично, но за тези цели сякаш обикновената кокошка изглежда по-естествена алтернатива. Освен че не е преживно животно и съответно няма въглероден отпечатък, може да се храни с органични отпадъци, а и снася всеки ден по едно яйце
  • Георги Марков

    Георги Марков: Не се предавай, Доналд Тръмп!

    От президентския стол на Велика Америка слиза Доналд Тръмп. Най-голямата политическа жертва на коронавируса, но на световната политическа сцена остава явлението тръмпизъм. Не на глобализма ! Да на патриотизма! Да на националния суверенитет ! Да на защитата на границите от незаконни мигранти ! Да на националната идентичност