Черните лебеди си отиват, светът от вчера бавно се завръща

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8639547 www.24chasa.bg

И най-големите оптимисти, и най-мрачните песимисти трябва да признаят, че сбъркаха - светът от вчера бавно се завръща въпреки всички апокалиптични прогнози. И черните лебеди, които сполетяха света с коронавируса, си заминават.

Да си спомним колко ужасно изглеждаше бедствието с опасната коронавирусна зараза - в началото на март заради големите неизвестни пред медиците и правителствата на засегнатите държави, после дойдоха тревожните сводки за увеличаващия се брой на болните и починалите.

И България не беше подмината - и тук, както във всички страни хората се безпокояха за здравето и живота на близките си, за идващата икономическа криза заради тотално блокирания бизнес, за загубата на работните си места. Разбира се, не всичко е по местата си, както това беше през януари или февруари, но все пак се виждат добрите новини, позитивните сигнали.

Да започнем с баловете на абитуриентите - доскоро те дори не вярваха, че изобщо ще ги има, а ето че вече са насрочени новите дати. И випуск 2020 няма да остане без празника, който се помни цял живот. Да, няма да е по 24 май, но ще го има! Никак не е малко.

Паднаха от близо три седмици КПП-тата на изходите на големите градове, движението вътре в страната е съвсем свободно. На Черно море дори посрещнаха първите туристи, друга част от хотелите са готови да отворят още в началото на юни. Вярно, гостите ще се лишат от шведските бюфети, но все пак ще са на море, ще ходят на плаж, ще плуват, ще посрещат изгреви и ще изпращат залези. Нещо, за което довчера само мечтаехме и не вярвахме, че това лято изобщо ще го бъде.

Падна и карантината от 14 дни - засега само за идващите от европейски държави (без такива като Швеция, Испания, Италия, Белгия, Великобритания), но и на тези ограничения им се вижда краят.

А и новините, които идват от щаба, също дават все повече надежда - последно в петък новите случаи на заразени бяха 8. Излекуваните пък са доста повече.

И да, разбира се, ще трябват още усилия и внимание към проблема с коронакризата, ще носим маски, ще се пазим, колкото е необходимо, за да не провалим всичко онова, което изтърпяхме през последните два месеца и половина. Важното е, че светът от вчера бавно се завръща. Никак не е малко!

  • Протестирайте, но внимавайте да не ви употребят

    Протестирайте, но внимавайте да не ви употребят

    Млади и стари, хора от различни професии и социални прослойки издигат глас на протест - вече дни наред. Искат оставки, очакват борба с корупцията, настояват за справедливост. И точно накърненото чувство за справедливост е онова, което, на първо място, става повод за обществено напрежение, което един ден се излива в протестите на гражданите