Aнастас Герджиков: Кризите трябва да се преодоляват, а не да се хиперинтерпретират

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8642022 www.24chasa.bg
АНАСТАС ГЕРДЖИКОВ

"В някои отношения епидемията ще промени света, но в повечето светът ще възстанови предишния си облик. Развитието на обществата и културите е постоянен процес, който има еволюционен характер и революциите, и кризите са само инцидент, след който нормалността се възстановява".

Това коментира в интервю за БТА проф. Анастас Герджиков.

"Дигитализацията ще се ускори. В Софийския университет от 15 години имаме система за онлайн обучение, но само 10% от преподавателите я използваха. Сега, след като епидемията принуди всички преподаватели да направят това, много от тях откриха, че системата предлага набор от инструменти с големи възможности. Присъственото обучение има предимството на личния контакт, но електронното обучение предлага много нови възможности.

По същия начин кризата ще ускори развитието на изкуствения интелект. Той и в момента е важен приоритет, само в Софийския университет вече имаме два Центъра за върхови постижения със сериозно финансиране, посветени на тази тема, но принудителното социално дистанциране ще даде тласък на използването на изкуствения интелект за нови задачи, изпълнявани досега от хора.
Мисля, че прогнозите за трайни политически, икономически и културни последици ще се окажат преувеличени. Нито правителствата ще получат безконтролна власт, нито хората ще заменят личния си живот с виртуалния свят само заради епидемията", посочва още той.

"Винаги се намират пророци, които да открият апокалиптични белези във всяка криза. Всъщност кризите трябва да се преодоляват, а не да се хиперинтерпретират. Когато Камю казва за чумата, че тя е животът и нищо повече, можем да приемем, че има предвид, че романът му за чумата е метафора на живота, но може и да го схванем буквално - чумата, като всяка криза, е просто част от живота, и това изпитание ще отмине", казва още ректорът.

  • Протестирайте, но внимавайте да не ви употребят

    Протестирайте, но внимавайте да не ви употребят

    Млади и стари, хора от различни професии и социални прослойки издигат глас на протест - вече дни наред. Искат оставки, очакват борба с корупцията, настояват за справедливост. И точно накърненото чувство за справедливост е онова, което, на първо място, става повод за обществено напрежение, което един ден се излива в протестите на гражданите