Гняв и расово напрежение - изпитание за лидерството на Тръмп

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8652100 www.24chasa.bg
Американският президент Доналд Тръмп СНИМКА: Ройтерс

Обзет ту от силни емоции, ту от колебание, с поглед, устремен към твърдия му електорат, Доналд Тръмп опитва да намери правилия тон на фона на гнева и демонстрациите, прерастващи на моменти в насилие, които разтърсват Америка от Минеаполис до Лос Анджелис.

В деня след шестата поредна нощ вълнения, белязани от сцени на хаос пред Белия дом, той отбеляза с лаконичен туит "3 НОЕМВРИ" основната си грижа: президентските избори.

От няколко дни американският президент изпраща противоречиви послания в момент, когато десетки американски градове пламнаха след смъртта на Джордж Флойд, 46-годишен афроамериканец, превърнал се в тъжен символ на полицейското насилие и расовите неправди в САЩ.

Откакто се завърна от Кейп Канаверал в събота вечер, Вашингтон тръпнеше в очакване на официална президентска реч, отравяне на силно послание към страна, разтърсена освен всичко от пандемията от Ковид-19, предизвикала тежка икономическа криза и уязвила най-бедните.

Тръмп обаче се затвори в Белия дом и остана невидим и безмълвен в неделя, ако изключим серия от туитове, в които отправи нападки срещу медиите и срещу демократи на изборни длъжности, на които според него им липсва твърдост.

Необичайна гледка беше изгасянето на част от външните лампи на Белия дом късно вечерта, което допринесе за усещането, че президентът е откъснат от останалата част от страната.

"Реч от Овалния кабинет няма да спре Антифа", заяви говорителката му Кейли Макенани, имайки предвид крайнолявото движение, на което Тръмп приписва безредиците от последните дни.

В другите си сутрешни туитове милиардерът по никакъв начин не опита да каже нещо, което да внесе успокоение.

Той се позова на водещ в телевизия "Фокс нюз", който отрече в изпълнените с насилие демонстрации от последните дни да имат пръст групировки на привърженици теорията за превъзходството на бялата раса.

И атакува съперника си демократ Джо Байдън, като заяви, че обкръжението му са хора от "радикалната левица", които опитват "да изкарат от затворите анархисти, а може би дори повече".

"Призракът на Шарлотсвил"

В неделя кметицата на Атланта от Демократическата партия Кейша Ланс Ботъмс изрази тревога заради липсата на "лидерски качества" от страна на стопанина на Белия дом в този период на бурни сътресения за Америка.

"Той влошава ситуацията...Сякаш Шарлотсвил започва отначало".

Ботъмс имаше предвид думите на Тръмп след сблъсъците между антирасисти и неонацисти в малкия град във Вирджиния през август 2017 г., когато той заяви, че вижда добри хора "и от двете страни".

Макар и изявленията му да предизвикаха голяма неловскост в собствения му лагер, Републиканската партия остана по-скоро дискретна по отношение на поведението на президента след смъртта на Джордж Флойд.

Има обаче и едно видимо изключение: Тим Скот, единственият чернокож сенатор републиканец, заяви през уикенда, че някои от президентските туитове не са конструктивни.

При изявата му в събота в космическия център "Кенеди" във Флорида се видя колебанието между състрадание, призиви за спазване на "закона и реда" и търсене на изкупителни жертви.

Той нарече "трагедия" смъртта на Джордж Флойд в Минеаполис, говори за "гнева и тъгата" на американците. "Разбирам болката, която хората изпитват", добави той.

Но след встъпителните си думи той се спря за дълго върху "анархистите", без да засегне пряко въпроса за силното раздразнение от полицейското насилие, илюстрирано от последните думи на Флойд, превърнали се в лозунг: "Не мога да дишам".

Предшественикът му Барак Обама публикува текст, в който разкритикува насилието, "излагащо на опасност невинни хора", но призова и да бе се поставят под общ знаменател каузата на многобройните мирни демонстранти с ексцесиите на малцина.

"Огромното мнозинство от участниците в демонстрациите са миролюбиви, смели, отговорни и са източник на вдъхновение", написа той.

"Те заслужават нашето уважение и подкрепа, а не да ги осъждаме", каза той в явен намек към своя републикански приемник, когото обаче не нарече по име. (БТА)

  • Кървавият удар на “Тракия” и уроците, които отказваме да научим

    Кървавият удар на “Тракия” и уроците, които отказваме да научим

    Десетки български семейства ще са почернени след жестокия удар на магистрала “Тракия”, след като турски тир прескочи мантинелата и се озова върху няколко коли в отсрещното движение. Поредните жертви, дадени по жесток и нелеп начин, защото някой е бил уморен на волана на тежкия камион. Всеки, който пътува в страната, знае