Ще изяде ли по-скъпо парно парите от евтиния газ

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8654409 www.24chasa.bg

Авансово, още преди да е се случило каквото и да е поскъпване на газа, се задават по-високи цени на парното от юли.

Причината - прогноза, че като се зададе студено време, горивото ще тръгне нагоре. Ама дали тази прогноза ще се окаже вярна, един господ знае. Но със сигурност се знае, че със задна дата газът поевтиня. Първо с 40% заради новото споразумение с “Газпром”, а след това с още близо 20% заради кризата с коронавируса.

И последва щедро обещание, че надвзетите пари за скъпия газ ще бъдат върнати на потребителите. Ама преди това ще трябва да се правят сложни сметки месец по месец. Е, те вече са направени, ясно е намалението на газа, сега остава връщането на пари. И тук май сработва старата крилата фраза: Кръв повръщам, пари не връщам.

Защото надвзетите суми ще се отразят във фактурите на потребителите през август. А на някои и по-късно, особено за тези, които чакат изравнителни сметки.

И докато хората кротко си чакат справедливите сметки, ще ги сурвакат с по-високи цени. Ей така, авансово и прогнозно - за всеки случай. И се стига до абсурдната ситуация, когато суровината за производство поевтинява, а самият продукт поскъпва.

И накрая нищо чудно да се окаже, че по-скъпо парно е изяло парите от намалението заради евтиния газ.

  • Когато ударите на живота не пречупват волята за знания - вижте историята на Ася

    Когато ударите на живота не пречупват волята за знания - вижте историята на Ася

    Потокът ежедневни грозни сюжети, които поднася животът (най-вече политическият) в България, често оставя извън взора и вниманието на обществото вдъхновяващи примери на достойни хора. Такъв е случаят с Ася. Нейната история показва как желанието, волята за знания и грамотност могат да победят превратностите на съдбата