1990 г.: първите демократични избори. 2020 г.: Намаляват недоволните от демокрацията

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8659533 www.24chasa.bg
1990 г.: първите демократични избори.
2020 г.: Намаляват недоволните от демокрацията

На 10 юни 1990 г. в България се провеждат първите свободни и демократични избори след режима на Живков.

Тодор Живков е свален на 10 ноември 1989 г., на 7 декември е създаден опозиционният СДС.

В началото на 1990 г. се свиква Националната кръгла маса, на която БКП и СДС се договарят да има избори за Велико народно събрание, което да изработи нова конституция на България.

През април БКП се преименува на БСП.

На 10 юни е първият тур на изборите за 7-о ВНС, вторият е на 17 юни. Избирателите гласуват за 400 народни представители, половината от които се избират мажоритарно, а останалите 200 - пропорционално.

БСП печели мнозинство - 211 депутата. СДС има 144, ДПС - 23, БЗНС - 16.

Официалните данни са, че са гласували над 6,3 милиона, което е активност, навиждана на изборите в следващите 30 г.
Гласовете за БСП и СДС също са смайващо много - съответно над 2,8 млн. и над 2,2 млн. Веднага след изборите започват съмнения, че са фалшифицирани и масови протести.

Как се е променило отношението на българите към демокрацията 30 години по-късно? Интересна картина ни дава ново глобално проучване “Удовлетворение от демокрацията 2020” на Университета в Кеймбридж.

От него се вижда, че неудовлетворението на българите от демокрацията значително и трайно намалява през последните 10 години и сега недоволните от демокрацията са 20% по-малко, отколкото в началото на 1990-те.

Графиката показва промяната спрямо нивата на недоволство от демокрацията от началото на 1990-те. За 6 страни от Централна и Източна Европа само в Румъния има значително увеличение на недоволството, докато в България, Полша, Чехия, Унгария и Словакия песимизмът за демократичното развитие намалява.

“При бившите комунистически страни от Източния блок, много от които се присъединиха към ЕС през 2004 и 2007 г., се забелязва стабилна консолидация на гражданското доверие в новите им политически институции”, пишат авторите на проучването.

В същото време докладът отчита рекордно високи стойности на неудовлетворение от демокрацията при страни със стара и развита демокрация.

Докладът “Глобално удовлетворение от демокрацията” е на Института “Бенет” за публични политики към Университета в Кеймбридж.

  • За НСО по къси гащи и отвращението на избирателя

    За НСО по къси гащи и отвращението на избирателя

    Има нещо тотално сбъркано и неудобно в позите, които български държавници заемат, когато нещо, което зависи от тях, не е направено. Да вземем изявлението на Румен Радев отпреди няколко часа. Трябваше Христо Иванов да акостира пред лятната морска вила на Ахмед Доган (да признаем, че театралният подход осмисли тригодишното съшествуване на неговата