Детските градини не стигат - бързо махнете трите пречки

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8659563 www.24chasa.bg

Може и да няма бейби бум в България, но от години местата в детските градини в големите градове не достигат.

Строят се нови заведения, но и те не са достатъчно, пък и строителеството е скъпо и бавно. Затова кметовете търсят варианти да решат този проблем и явно вече са намерили подходящите варианти - предлагат да се строи в по-малки общински имоти, както и в партерни етажи и офис сгради.

И подкрепят идеята да се облекчат условията за изграждане на нови детски градини и ясли. Това ще даде шанс голяма част от децата, за които сега няма свободни места, да бъдат настанени в детска градина. И главното - решаването на този проблем, за който от години местните власти търсят както по-добри варианти, така и необходимите милиони за строителство, ще стане в близко бъдеще, а не след много години.

Резерви има и в идеята да се разширяват групите до 30 деца там, където това е необходимо - поне до трайното решаване на проблема. Затова колкото по-бързо паднат трите пречки в наредбите за ново строителство на детските заведения, толкова по-скоро ще се реши и въпросът с недостигащите места в градините и яслите.

  • Тръгнем ли твърдо към еврото, ползите са много

    Тръгнем ли твърдо към еврото, ползите са много

    България е на финала за влизане в чакалнята на еврото.  Има много причини за гордост с това постижение, защото то би ни донесло само ползи. Икономиката ще стане по-конкурентна, което води до по-високи доходи и стандарт на живот. Ще последва вдигане на рейтинга, което ще доведе ще повече инвестиции. Има и чисто финансови ползи - достъп до