Разбор на цени и политики: Може ли скокът да е падане до посиняване?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8664809 www.24chasa.bg
КЕВР не общува директно с потребителите и сгреши, като не обясни какво точно прави с цените на парното.

КЕВР сгреши, че не общува директно с потребителите, които така и не разбраха по какво ще усетят, че правителството успя да свали цените на газа с над 40%

От 1 юли цената на парното за София с нейните 430 000 абонати ще бъде 81,57 лв. за мегаватчас без ДДС. До 30 юни домакинствата ще плащат сметки по 66,70 лв. Може ли това поскъпване с 22% да се окаже намаление?

Може, ако сравняваме цените от 1 юли 2019-а до 1 юли 2020 г. Тогава излиза, че ще плащаме средно с 14% по-малко за страната и 15% за София. И това според председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов е правилното сравнение, другото са спекулации и манипулации.

За два месеца това е втори скандал около парното. Първият беше, когато топлофикациите - на 31 март, внесоха заявления за цени със сериозни увеличения, и то в момент, в който газът поевтиня с над 40%. Тогава обяснението беше, че по закон са задължени да го направят и не е имало още решение на КЕВР за свалянето на газа.

Изобщо гордостта на правителството от намаляването на цената на газа и то за 8 месеца назад, което до този момент вече е над 54%, се помрачава, когато сравненията стигнат до парното.

Защо?

Увлечена от

поевтиняването на

газа, комисията реши

първоначално да

сваля месечно и

цените на парното

Така беше през април и май, когато те бяха намалени съответно с 22 и с 4%.

И докато “Булгаргаз” настояваше цената на газа да се определя всеки месец, журналистите чуваха за спорове между експерите в комисията дали това да се прави и за парното, или да се определя цена за цяла година, за да няма стресови есенни поскъпвания.

В периода на пандемия от COVID-19, когато животът на икономиката бе замрял, потреблението на газ падна и на европейските борси цените бяха рекордно ниски.

Освен това традиционно в енергетиката април и май са месеци на ниско ползване на ток, газ и топлинна енергия.

През есента и преди зимния сезон цените започват да се качват, а в някои случаи и политат нагоре. Справка - колебанията на свободния пазар на ток. И вероятно правилно КЕВР мисли няколко месеца напред въпреки радостта и доволството от ниските цени сега.

Каква обаче ще бъде реакцията на домакинствата, ако преди зимата парното трябва да поскъпне драстично, защото борсовите цени на газа са тръгнали нагоре. Как ще им се обясни, че в пролетните и летните месеци, когато се ползва само топла вода, са имали ниски цени, а когато загреят радиаторите - високи.

В дебата явно са победили експертите, които искат плавни промени. И в наредба бе записано, че цената на топлинната енергия

се променя най-много

2 пъти годишно

при 15% изменение в тази на природния газ.

И се задейства определянето на, както ги наричат сега, прогнозни годишни цени на парното, които са по-ниски от миналогодишните, но се оказват по-високи от действащите в момента.

Само че КЕВР аристократично контактува с хората основно чрез документи, доклади и решения. А откритите заседания, на които обикновено присъстват журналисти, сега се провеждат онлайн. Така че има, както се казва, затруднения в комуникацията. Или казано по-просто - не се обяснява, та хората да са наясно.

Втората пропусната възможност да има овации заради историческото сваляне на цените на газа е определянето на месечни цени на парното за април и май, когато те последователно бяха свалени и действат и през юни. И когато идва повишение през юли, може ли това да се нарече намаление. Защото за всяка друга стока човек прави сравнение на цената в момента, в който я купува, с предишното си пазаруване, а не с това какво е било преди година.

Напрежение се натрупва и заради това, че комисията обяви доклада си с новите цени на парното,

преди да е изчислила

колко пари трябва да

се върнат на хората

заради падането на газа със задна дата - от август миналата година до 31 март тази. Да не говорим, че и заради това няма да можем да направим реално сравнение дори между цените от 1 юли и тези през миналата година, защото просто не ги знаем.

Точно определянето им ще бъде основание клиентите на парното да получат пари заради драстично по-евтиния газ.

А колко по-ясно и просто щеше да е, ако КЕВР не беше пипала цената на парното през април и май. А да ги включи към онези 8 месеца, за които ще се произнесе сега със задна дата. Тогава никой нямаше да има съмнение, че цената на парното е свалена. Напротив - всички щяха да обясняват, че в сравнение с миналата зима е чуствително по-ниска.

Всъщност ето как два месеца прецакаха наистина историческото споразумение за поевтиняването на руския газ.

  • Рекордите - мрачни, емоциите - хубави

    Рекордите - мрачни, емоциите - хубави

    Десетдневката от мрачни рекорди се увенча тази неделя със 180 нови случая на заразени с коронавирус, а епидемията вече се разпространява дифузно. Тоест не може да ѝ се хване краят, защото отдавна е излязла през вратите на цеховете, минала е отвъд оградите на ромските гета и през бариерите на селата с гастарбайтери