Никола Гечев: Vivacom свърза с интернет села за обучение в карантината, дари таблети

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8668368 www.24chasa.bg
Никола Гечев

МОН се справи чудесно, директорите бяха много благодарни за бързата ни реакция , казва директорът "Корпоративни продажби" на компанията

- Г-н Гечев, какво прави Vivacom за образованието и защо това е толкова важно?

- Образованието в момента е сред най-важните сфери за развитие на държавата. То е и част от платформата на правителството за генериране на устойчив растеж и повишаване на благосъстоянието на обществото. Максимална ефективност може да се постигне не само с подобряване на материалната база и повишаване на личната ангажираност на преподавателите, но и с инструментите за дигитализация. Експертите в МОН мислят в перспектива по отношение на дигитализацията. Понятието обхваща множество направления - от хардуерната част, която включва доставка на по-добри компютри, лаптопи, организиране на програми за финансиране, доставка на интеркактивни дъски. Преминава се през софтуерната част като електронни дневници, обучителни софтуери. Накрая се стига до цялостни платформи, които да включват и всички необходими компоненти за дигитализация, каквито са програмите за доставка на Wi-Fi и интернет в училищата. Всичко това те обобщават в документ, наречен “Информационна и комуникационна стратегия за образованието” на МОН. Това, което предвиждат да направят, до голяма степен кореспондира с нещата, които правят телеком операторите като съхранение на информация в облачни масиви, използване на механизмите на big data анализ, виртуалната реалност, добавената реалност. Стигнали са много напред в мисленето и планирането, а до голяма степен и в реализацията. Те го разписват като програми, по които училищата да кандидатстват. Ако човек не се занимава в дълбочина с материята, трудно ще повярва, че става дума за българското образование, защото сме склонни да подценяваме нещата, които правим.

- Какво правите вие?

- Образованието е важна част от стратегията на “Корпоративни продажби” за дистрибуция на подходящи продукти и услуги, както и в цялостната стратегия за корпоративна социална отговорност на Vivacom за подпомагане на образованието. Вече четвърта година активно работим като разполагаме с адаптирани решения. За всяка от степените на образованието предлагаме модерни дигитални технологии. Предоставяме не само техническата част, но и обучителен софтуер и съдържание към него, така че целият процес да е възможно най-интензивен.

За най- малките ученици осигуряваме интерактивни дъски, таблети и одобрен от МОН адаптиран софтуер на реномирани доставчици като Microsoft и Google. Българските деца използват същото, каквото имат немските и американските деца. Ние предлагаме и системи за включване на добавената и виртуалната реалност в обучителния процес.

Като телеком разполагаме с много добре развита оптична мрежа в големите градове, както и FTTC технология в малките населени места. Това, което може да предложим в София, Варна, Пловдив и Бургас, се стремим да предложим и в Петрич, Кайнарджа, Кула и на много други места, където има по-малък търговски потенциал, но има хора, които имат нужда от високоскоростни услуги. Много неща правим и в сферата на средното образование, където предлагаме и цялостни решения за видеонаблюдение, системи за осигуряване на безжичен достъп до интернет в контролираната среда, с контролиран достъп до информация, с решения на най-високото ниво по отношение на киберсигурността. Правим така, че обучителният материал да се съхранява в облачни пространства.

На висшето образование предоставяме и цялостни системи за комплексно управление на дейността на университета - всичко, което правим в по-долните образователни степени, събрани в едно с допълнителни електронни платформи за управление на графиците за заетост на преподавателите, цялостни дигитални платформи за всички административни и финансово-счетоводни дейности. Предлагаме 360-градусови дигитални турове. Така бъдещите студенти могат да направят дигитална обиколка на университета и в неговия кампус. Доставяме високоскоростен интернет и за общежитията.

- Как Vivacom помогна на учениците при дистанционното обучение?

- Извънредното положение беше предизвикателство за хората в световен мащаб, защото трябваше бързо и гавкаво да трансформират цялостния си начин на живот и работа. То засегна и образованието. Хубавото е, че министерството успя да въведе дистанционното обучение за много кратко време. Трябваше както да дигитализира, така и да адаптира съдържанието за общо около 2600 училища. Трябваше да го направят смилаемо за деца от 6 до 17-18-г. Справиха се повече от чудесно.

В кризата във Vivacom изпълнихме много добре ролята си. Още в началото организирахме адаптирани промоционални условия и продукти, които да дадат възможност учителите и учениците да продължат в дигитална среда. Многократно увеличихме включения достъп до интернет в абонамента за периода на кризата за образованието. Предоставяхме голямо количество данни, включени в абонамента, без да вдигаме цената на месечната такса. Разработихме продукти за периода на извънредното положение, с временни срокове на валидност от 2 или 3 месеца, които включват мобилна карта за интернет, с която потребителите могат да ползват 35, 60 и дори до 90 гигабайта включени данни. В рамките на абонамента предоставяхме и възможност за придобиване на таблет или лаптоп на изплащане. Успяхме да осигурим над 1200 допълнителни оптични кабела за достъп до интернет на учители, които преди това нямаха връзка с такава скорост. Помогнахме на МОН и в областта на дарителските акции за доставка на крайни устройства за достъп до мобилен интернет. Предоставихме 500 таблета. Бяхме в контакт с организации с нестопанска цел, които успяха да организират финансиране за доставка на подобен тип устройства, а ние им предоставихме преференциална цена - на цената, на която ние добиваме тези устройства от доставчиците си. Така помогнахме бързо да се снабдят с лаптопи и таблети, които пък те да дарят на деца от малцинствени групи. Бяхме избрани за изпълнител на процедура, обявена от МОН. Гордеем се, че за 10 дни успяхме да изградим зони за достъп до безжичен интернет в 5 града, като покрихме възможно най-голяма част от територията на кварталите. Става дума за Благоевград, Пловдив - в “Столипиново” и в Шекер махала, в кв. “Надежда” в Сливен и в Бургас в “Долно Езерово”, “Горно Езерово” и “Победа”. Инсталирахме голям брой точки за мобилен интернет и цялостна система с необходимото ниво на кибер защита.

- Дано в тези махали са се възползвали от интернета.

- Със сигурност, защото ние гледаме натовареността на точките на достъп. Има точки, които в един и същи момент поддържат множество различни потребители. Става дума за учениците. Платформата, която предоставихме, не дава достъп до всякакъв тип интернет сайтове. Тя предоставя достъп до одобрени от министерството сайтове и пространства, както и достъп до одобрени платформи, които се използват само и единствено за целите на обучителния процес. Ние гарантираме 100%, че през тази мрежа не е възможно да се осъществи достъп до сайтове с неподходящо съдържание. В периода на криза получихме доста сигнали от различни директори в малки населени места, в които имаше деца без телекомуникационна свързаност. За тях за наша сметка абсолютно безвъзмездно дарихме системи за сателитен достъп до интернет. Обаждаха ни се директори, които през сълзи ни благодариха за това, което сме направили. В противен случай децата бяха обречени да не се обучават. Радваме се, че успяхме да направим и това.

ВИЗИТКА

Никола Гечев застава начело на дирекция “Корпоративни продажби” през 2015 г. Кариерата му в сферата на телекомуникациите стартира преди 15 г. като търговски представител в БТК. През следващите години преминава последователно през позициите на старши търговски представител, регионален мениджър и старши мениджър в дирекция “Корпоративни продажби”. Завършил е висшето си образование по международни икономически отношения в УНСС и преминава допълнителни квалификации в сферата на продажбите, управлението на екипи, финансите и маркетинга.

Проектът “Образование 4.0” на вестник “24 часа” и VIVACOM, който стартира през 2018 г., изведе темата за трансформацията на класната стая в синхрон с революцията в дигиталните технологии. Като част от инициативата беше популяризирано използването на облачни платформи за обучение и споделяне на ресурси, правене на тестове и оценяването им онлайн и дистанционно, използване на електронен дневник, мултимедийни платформи за учебно съдържание като видеоуроци и други начини за по-ефективен учебен процес. Ползите и предимствата на дигитализацията се доказват на практика в настоящия момент, когато обучението се осъществява дистанционно.

Продължаваме да разказваме за пробивите при използване на технологиите в българското образование.

  • Когато ударите на живота не пречупват волята за знания - вижте историята на Ася

    Когато ударите на живота не пречупват волята за знания - вижте историята на Ася

    Потокът ежедневни грозни сюжети, които поднася животът (най-вече политическият) в България, често оставя извън взора и вниманието на обществото вдъхновяващи примери на достойни хора. Такъв е случаят с Ася. Нейната история показва как желанието, волята за знания и грамотност могат да победят превратностите на съдбата