Да мислиш критично, е много по-различно от вярата в световни конспирации

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8669110 www.24chasa.bg

Има конспиративна теория, че Бил Гейтс е световен злодей и крои пъклени планове тайно да сложи чипове на хората чрез ваксини. Случайно ли се появи този вирус, който докара световна криза, питат се свръхподозрителни хора, които са 100% убедени, че не може да няма централен замисъл и суперзлодей.

Тази теория явно се е разпространила толкова широко, че се стигна дотам самият Бил Гейтс да я коментира.

“Почти невъзможно е този слух да бъде опроверган – толкова е безумен и глупав”, каза основателят на “Майкрософт”.

По логиката на теорията за чиповете би трябвало навремето подозрителни умове като сегашните антиваксърски да въстанат срещу антибиотиците. Нищо, че без тях много повече хора щяха да умират от различни инфекции.

Всъщност нищо странно няма във възникването на конспиративни теории точно сега. Както казва политологът Иван Кръстев, в криза много хора искат прости обяснения.

От друга страна, Бил Гейтс е световен богаташ, а в криза процъфтява омраза към богатството.

Така че който вярва, че зад коронавирусната пандемия “се крие нещо друго”, може би трябва да си даде труда да чете и слуша повече сериозни експертни обяснения. В сериозни медии.

Лошото при някои конспиративни теории за коронавируса е, че тласкат към мислене от типа “вирусът е измислица/заговор/ експеримент, защо пък да играя по техните правила?”.

Не може без разум и отговорност към другите, а и към себе си. Това е “чипът”, който човек трябва да има в главата си. И критично мислене, което съвсем не е същото като параноична вяра в конспиративни теории.

  • Когато ударите на живота не пречупват волята за знания - вижте историята на Ася

    Когато ударите на живота не пречупват волята за знания - вижте историята на Ася

    Потокът ежедневни грозни сюжети, които поднася животът (най-вече политическият) в България, често оставя извън взора и вниманието на обществото вдъхновяващи примери на достойни хора. Такъв е случаят с Ася. Нейната история показва как желанието, волята за знания и грамотност могат да победят превратностите на съдбата