Кой ръководи Америка?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8670994 www.24chasa.bg

Мнозина се тревожеха, че в Белия дом е влязъл неопитен и самовлюбен президент с нестабилен характер. От три години Америка е лишена от зряло ръководство. Сега си пролича още по-ясно кои са истинските държавници, пише "Дойче веле". 

Когато назначи Джеймс Матис за министър на отбраната, Доналд Тръмп го обсипа с какви ли не похвали. И наистина, генералът от военноморските сили подейства успокоително на онези, които се тревожеха, че в Белия дом е влязъл един неопитен и самовлюбен президент с нестабилен характер.

Но в края на декември 2018 Матис напусна поста, а оценката на президента не издаваше вече никакво уважение: Тръмп сипеше по адрес на Матис само подигравателни и презрителни думи. Нарече го дори „най-надценения генерал в света". Защо настъпи тази промяна?

Защото поведението на Матис пред върховния главнокомандващ издаваше образцова принципност, морал и политическа убедителност. Тръмп, който обича да се обгражда със слагачи и ласкатели, реагира обидено и с презрение. Такова е истинското му ниво.

Евтина слава

Матис е просто ужасен, че Тръмп заплашва да изпрати редовната армия срещу демонстрантите в САЩ. Той е възмутен как президентът злоупотребява с авторитета на институцията, само за да се покаже на няколко нагласени снимки пред Белия дом.

  • Рекордите - мрачни, емоциите - хубави

    Рекордите - мрачни, емоциите - хубави

    Десетдневката от мрачни рекорди се увенча тази неделя със 180 нови случая на заразени с коронавирус, а епидемията вече се разпространява дифузно. Тоест не може да ѝ се хване краят, защото отдавна е излязла през вратите на цеховете, минала е отвъд оградите на ромските гета и през бариерите на селата с гастарбайтери