Математикът Божков се държеше на полезно и безопасно разстояние от всяка власт. Досега

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8701045 www.24chasa.bg
Васил Божков

Има 18 обвинения и неплатени 700 млн. лв. такси

Гениален математик, който пресмята удивително точно на какво полезно и безопасно разстояние да бъде от всяка власт от 1990 година насам.

Казват, че в една септемврийска нощ през 2001 г., когато в пловдивско заведение 8 известни и богати по онова време българи създават бизнес клуб “Възраждане”, една от темите, която е вълнувала Васил Божков, е била как съдебната власт у нас да бъде независима. До късно през нощта говори на тази тема, без да подозира, че 19 г. по-късно ще разчита на същата съдебна система в битката си с държавата. Ако някой е забравил - “Възраждане” лансира идеята за създаване на Съвет за икономически растеж към правителството на Симеон Сакскобургготски, който да участва във вземането на стратегически решения за икономиката в държавата - нефтопровода “Бургас-Александруполис”, АЕЦ “Козлодуй”, големите инфраструктурни обекти.

Точно при управлението на Симеон Сакскобургготски и НДСВ Васил Божков

влиза през

парадния

вход на

парламента,

поканен като учредител на клуб “Възраждане”. Каква ирония с днешна дата - депутатите искат да чуят бизнеса какво мисли за един бъдещ закон за лобизма, който така и не е приет. 5 г. по-късно - през 2006 г. главният прокурор Борис Велчев започва и обещава прокурорска проверка на частните колекции от антики на Васил Божков и бившия шеф на Шесто Димитър Иванов - ярък привърженик на БСП. По това време управлява вече правителството на тройната коалиция - НДСВ, БСП и ДПС, с министър-председател Сергей Станишев.

Очевидно прокурорската проверка на колекциите зацикля някъде, защото десет месеца по-късно Васил Божков впечатлява Брюксел със своята колекция - изложба, с която България отбелязва своето членство в ЕС.

Придружават го особено атрактивните царски депутатки, представители на БСП и ДПС. Четирима български десни депутати в европарламента се разграничават от бляскавото събитие, описвайки го като опит “българската мафия да бъде превърната във витрина на страната”.

Д-р Николай Михайлов обявява, че временният износ на антики е нарушение, защото тече прокурорска проверка на колекцията. Изненадващо главният прокурор Борис Велчев обявява, че проверката въобще не е започвала.

От фондацията на Васил Божков “Тракия” хвалят царската депутатка Антония Първанова и европейските либерали, от чието семейство са НДСВ и ДПС, за поканата.

“Колекцията е абсолютно легитимна и е въпрос на време да саздадем музей с цел изучаване, вдъхновение и удоволствие”, обяснява изпълнителният директор на фондация “Тракия” Кирил Христосков. Бившият шеф на НСБОП е амбициран заедно с Васил Божков да отворят частния му музей. Бизнесменът дори закупува част от Централната поща в София за тази цел, но и до днес проектът не се осъществява. Божков показва своите уникални ритони през 2011 г. в Националния исторически музей и през 2018 г. в царския дворец.

Хазартен бос, застраховател, строителен предприемач, играч на покер, колекционер, математик, футболен бос. Той е смятан за най-богатия българин, по негови думи вече е останал без пари и го издържат заможните му приятели в Дубай.

В годините на прехода Божков седи в сянка и около името и бизнеса му има ореол от мистичност.

А всъщност е бил близък до всяко правителство - най-вече до финансовите министри. Твърди се, че не е имал достъп до кабинета на министъра на финансите на Иван Костов, затова е нападал публично само него като премиер. Поне докато не се захвана с Борисов.

Първите си пари

Божков печели

още с идването на демокрацията през 1989 г. край известната столична сладкарница “Магура”, където търгува с валута и антики. Самият признава в едно от малкото си интервюта, че започва бизнеса си с чейнджбюра и бинго зали. Първото бюро отваря на партерния етаж на ЦУМ, следва цяла верига.

Първата му регистрирана фирма е през 1991 г. в Перник. Името ѝ е СЛВ – абревиатура от неговото име и на приятелите му Стефан и Людмил. Чрез тази фирма по-късно Божков участва в много съдружия, сред които и в “Еврофутбол 93”.

Още със СЛВ започва и сближаването на Божков с политиката. Седалището ѝ е в КТ “Подкрепа”. Тогава фирмата се занимавала с петролни продукти, като дори се свързвала с името на Марк Рич. По спомени на подкрепаджии Божков напуска сградата след инцидент със стрелба в офиса. По това време поддържа добри контакти и с КНСБ - през 90-те профсъюзите са сила, стачките редовни и често пъти обслужващи не само интереса на работниците. Перфектно оръжие за упражняване на политически натиск.

1991 г. започва изграждането на империята “Нове Холдинг” АД. Извън нея за кратко е съдружник с Илия Павлов и Младен Михалев - Маджо в хазартната фирма Ай Джи Ем. А през 1992-а се появява и финансова къща “Нове”, която получава лиценз от БНБ.

В следващата година създава агенцията за спортни залагания “Еврофутбол”. Отваря казина в софийския хотел “Рила”, във веригите “Радисън”, в “Хемус”, тогава отваря и бинго залите.

Започва развитие и извън хазарта. През 1994 г. участва в Българска търговска индустриална банка (БТИБ), която няколко години по-късно се слива с банката на “Мултигруп”. След това фалира. По това време прави инвестиции и в застрахователния бизнес. Придобива фирма, която притежава най-много безмитни магазини - над 20 обекта.

През 2000 г. Божков става собственик на компанията “Йорсет Холдингс България”, която закупува активите на фалиралата Първа частна банка на Венцислав Йосифов. Сумата, по която са закупени имоти, предприятия, фирми, е била 14,820 млн. лева.

С Васил Божков

вече се

съобразяват и

депутатите

През 1996-1997 г. е приет Законът за хазарта, когато правителството на БСП и Жан Виденов пада и идват на власт СДС и Иван Костов. Червени депутати си спомнят, че по време на заседанията на бюджетната комисия постоянно са присъствали съдружниците на Божков в “Еврофутбол” Александър Тумпаров и бащата на днешните кръвни врагове на най-богатия българин братя Найденови.

Тумпаров бе обвинен заедно с Божков за участие в престъпната група за неплащане на такси от лотарийните игри. Поради влошено здраве не беше задържан, а е на свобода с рекордната гаранция от 1,5 млн. лв.

Твърди се, че голяма част от приетите текстове в Закона за хазарта през 1996-1997 г. са били лично консултирани с Божков, преди да бъдат гласувани.

Само слухове свързват протестите срещу Иван Костов с Васил Божков.

Идва царят и най-спокойният за бизнесмена период. Първият закон, който НДСВ внася в парламента, след като Симеон Сакскобургготски обеща за 800 дни да подреди България, е Законът за хазарта. Божков общува интензивно с една от най-важните фигури в царската изпълнителна власт - Стоян Ганев, който по онова време очаква да е вицепремиер и външен министър, но остава за кратко само началник на премиерския кабинет.

Днес приписват на Божков дори голяма част от депутатската група на Пламен Панайотов, която лично е била одобрена от бизнесмена. Камен Влахов, Теодора Дренска, Антония Първанова са сред по-известните имена, на които той разчита.

И действително - при управлението на НДСВ бизнесът на Васил Божков бележи върха и той става все по-публичен.

През 2003 г.

навлиза в туризма

чрез “Занзи холдингс БГ”. След наддаване в Агенцията за приватизация фирмата, за която “Капитал” пише, че е свързана с Божков, купува “Арт строй турс”, която притежава 6 хотела и почивни станции в зимни и летни български курорти.

През 2003 г. полското списание “Впрост”, което прави класации на най-заможните бизнесмени в Източна Европа, оцени богатството му на половин милиард долара. Оттогава Божков официално стана най-богатият българин.

През 2006 г. класацията вече му отрежда 1 млрд. долара, през 2007 г. - 1,5 млрд., а през 2008 г. - 1,35 млрд. долара. Според други публикации то е между 1,5 и 3 млрд. лева. Самият Божков никога не е коментирал на каква сума оценява състоянието си.

През 2003 г. малко преди местните избори журналисти случайно засичат Пламен Орешарски да влиза в столичния офис на бизнесмена. Той се намира на ул. “Московска”, а на стотина метра след него е кметството на София. Бившият зам.-министър на финансите е кандидат за кмет на София, издигнат от СДС. Синята лидерка Надежда Михайлова го оттегля от изборите. 10 години по-късно Димитър Луджев признава, че той е инициатор на срещата.

През 2003 г. се появиха и неверни твърдения, че Васил Божков е съветник на президента Георги Първанов. Година след това Божков споделя пред репортер на “24 часа”, че е бил притискан от хора от обкръжението на президента да се изтегли от пенсионния и застрахователния бизнес.

През есента на 2005 г. Божков търси среща с Първанов, който се готви за втори мандат, за да закупи банката на убития Емил Кюлев. Очевидно нито има помощ, нито има сделка.

От 2005 г. на власт идва тройната коалиция. Пламен Орешарски става финансов министър. Негов заместник е Георги Кадиев. Между двамата има сериозно напрежение. Дългогодишни служители от министерството споделят, че причината е била

кой от двамата

да е по-близък с

бизнесмена

През 2007 г. в интервю Божков обявява, че има само миноритарно участие в хазартния бизнес и се е насочил към инфраструктура. Това става чрез бившия приватизационен фонд “Холдинг Пътища”, който бизнесменът изкупува през фондовата борса. Чрез холдинга Божков печели големи поръчки, включително и за строителството на лот 4 на магистрала “Тракия”.

По онова време неговата фирма “Мостстрой” депозира молба за несъстоятелност и тогавашният строителен министър Росен Плевнелиев успокоява, че няма проблем за магистралата и съществува резервен вариант.

Няколко години по-късно продава “Холдинг Пътища”, но остава в железопътното строителство.

През 2013 г. на власт идва правителството на Пламен Орешарски и тогава се появяват лотарийните игри на бизнесмена, които бързо завладяват цялата страна. В годината, когато управлява коалицията БСП и ДПС, започват и поредицата от промени в Закона за хазарта, които доведоха до спестяването на 700 млн. лв. такси от страна на лотариите на Божков.

През 2014 г. се връща към инвестиции в хазартния бизнес чрез “Национална лотария”. Компанията за няколко години успява да стане водеща в лотарийния бизнес с дял от 95%, а годишните приходи се вдигат на 300 млн. лева.

През 2016 г., когато започва международното разследване по т.нар. Досиета Панама за офшорни компании по цял свят, Божков се появява там с три фондации, регистрирани между януари и юли 2008 г. на Британските Вирджински острови. Само една от тях през 2016 г. не е закрита, като се предполага, че собственост на тази фондация е летателно средство. Един от адвокатите на Божков тогава коментира пред “24 часа”, че няма нищо незаконно един бизнесмен да има офшорни собствености.

През същата тази 2016 г. Клуб Z пише, че компании до Божков са спечелили търг за реставриране на антични обекти в София за повече от един милион.

В последните години неофициално се знаеше, че Васил Божков има интерес да участва в сделките за двете най-големи телевизии - “Нова” и Би Ти Ви.

Бизнесменът има желание да помага и на спорта. От 1999 до 2006 г. е собственик на ЦСКА, а миналата година взе “Левски”.

Има 18 обвинения и неплатени такси за 700 млн. лв.

Собственикът на “Нове Холдинг” Васил Божков има общо 18 обвинения по две разследвания, които се водят от Специализираната прокуратура. 11 от обвиненията са за икономически престъпления, сред които е неплащане на такси от лотарийните игри в размер на 700 млн. лв. Другите 7 са за т.нар. криминални престъпления.

Всички са повдигнати задочно, защото от януари той не е в България.

На 29 януари получи 7 обвинения, сред които за ръководител на организирана престъпна група, принуда, изнудване, опит за подкуп на длъжностно лице и за подбудителство за престъпление по служба. Целта на групата била неплащане на такси от хазартна дейност.

На 13 февруари му бяха повдигнати още 4, сред които търговия с влияние и задържане и отчуждаване на културни ценности, които не са регистрирани.

Второто разследване срещу него е пак за престъпна група.

То започна през февруари, но обвиненията станаха факт на 27 май. По това дело Божков е със 7 обвинения. Според прокуратурата бандата, в която влизали още трима души, била създадана с цел извършване на убийства, изнудвания и други тежки престъпления.

Божков е посочен като неин лидер. Той е обвинен за подбудителства към убийства на четирима души, както и за опит за изнасилване, което не се осъществило поради независещи от него причини.

Българската прокуратура е изпратила до Обединените арабски емирства искане за екстрадицията на Васил Божков.

От Дубай съзря “хунта”, която съсипвала всичко

И той като Цветан Василев след бягството си от България е активен в социалните мрежи. Васил Божков се изявява във фейсбук почти всекидневно, като зае вече “разработения” час в 8 сутринта от щаба за коронавируса.

Обвинява управляващите - премиер и финансов министър. Не подминава и главния прокурор Иван Гешев. Прави го много по-професионално от Цветан Василев. Вероятно, защото неофициално се смята, че негов пиар е Ивет Добромирова.

И Божков като Цветан Василев се страхувал за живота си и затова не се прибирал в България.

“Мислите ли, че щях да изляза от ареста, ако бях останал в България? Не говоря, че ще бъда задържан за няколко месеца, а че физически няма да изляза. Случват се нещастни случаи в арестите. Това са хора, които нямат задръжки”, обяснява бизнесменът.

Според него страната ни не била правова. “В момента България се управлява от хунта. Докато не ми се случи това нещо, не вярвах”, обяви той.

Божков твърди, че с комисията по хазарт нямал контакт, защото финансовият министър не му позволявал да общува с тях.

“Всичките ми контакти по този бизнес са били с Влади Горанов, лично. За което имам безброй доказателства. Законът не се тълкува, той се изпълнява. При едни правила - данъкът е един, при други - друг. Затова тотото е плащало един данък, а ние друг”, твърди Божков.

“Целият репресивен апарат работи. А Борисов защо се оправдава, че запорите са от прокуратурата, запорите са от НАП, от Влади Горанов. Какво иска да замете Влади Горанов? Ако не е знаел за закона, значи е лош министър и е време да си подаде оставката”, смята още той.

Пак според него прокуратурата се ползвала като бухалка. Чрез комикси индиректно обяви, че са му искани подкупи. “Бухалките вече не са прътове и вериги, бухалките са прокуратура, ДАНС и НАП - съсипват всичко. Едни им казват “мафия", други - “хунта”, обяви той.

Бизнесменът се закани, че ще съди държавата заради отнетите му артефакти. “Талибанът Гешев и неговите слуги разрушават световни културно-исторически ценности. Още не са унищожени, но да се прибират в чували, е вандалщина”, казва той.

  • Опасни промени в последните часове

    Опасни промени в последните часове

    Народното събрание в последните си дни прави промени в законите, които не са съвсем обмислени, ни се струва, и може да имат доста странен резултат, а определено едва ли ще се погледнат добре от избирателите. Например дали е толкова важно да се променя законът за охранителната дейност, който позволява хора, осъждани за углавни престъпления
  • Георги Марков СНИМКА: Архив

    Георги Марков: Да гледаме "Спутник", после към Навални

    Европа се провали с ваксините След 16 години, канцлерът - госпожа Меркел, е в паника. "Изтървахме вируса!", каза тя пред колегите си от германските провинции. В Италия, премиерът Конте подаде оставка. В Холандия, Рюте, който също е в оставка, се е хванал за главата след уличните боеве между полиция и протестиращи срещу карантината