Мариан Вълев: Имам много любими места на българското море, Свети Влас е най-специално за мен

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8706906 www.24chasa.bg
Мариан Вълев / Снимка: Фотоархив

Имам много любими места на българското море, аз самият съм от морето - от Варна. Но има едно място, което, нека не го нарека най-любимо, но да го нарека най-специално за мен през последните години - градчето Свети Влас. 

Любимо ми е по много причини. На първо място - заради хората. Имам много скъпи и близки приятели в Свети Влас. Много често се срещам с тях и ме посрещат и се грижат за мен, така както всеки би искал приятелите да се грижат за него. Както и аз за тях. Топлината и отношението са неща, които не могат да се купят с пари и няма разменна монета за тях.

Друга причина, заради която толкова обичам Свети Влас, е богатата му история. През годините научих много неща. Като например, че там е имало 29-30 църкви, манастири, параклиси и това очевидно е свързано с духовността, която носи това място. Аз вярвам в подобни неща и получавам истинско спокойствие, когато отида там, независимо дали до морето или в планината (Свети Влас има уникално южно изложение - от едната му страна е планината, а от другата - морето). Там някъде като прибавим и тази духовност, която носи мястото, го прави много специално. Освен това, доколкото си спомням, през 1963 г. то е лицензиран морски санаториум - въздухът е неповторим. Микроклиматът на Свети Влас е уникален - няма друго такова място.

Не на последно място - инфраструктурата на Свети Влас е супер. На мен ми се намира по средата на пътя от дома ми във Варна до София, където работя, и винаги си намирам повод. Дори и през зимата спирам да пия едно кафе там. Наистина много обичам това място. Разбира се, има барове, ресторанти, дискотеки, какво ли не - за хората, които искат това. Но можеш да получиш това спокойствие и духовност, които аз на тези години вече търся.

Не на последно място не бива да забравям, че там доста години снимахме "Под прикритие" и мястото е свързано с много сантиментални спомени, свързани с работата ми, голямата ми любов - киното. Имаме прекрасни неща, снимани там, които се радвам, че хората оцениха. Така че това също е много сантиментален спомен за мен.