Мариан Вълев: Имам много любими места на българското море, Свети Влас е най-специално за мен

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8706906 www.24chasa.bg
Мариан Вълев / Снимка: Фотоархив

Имам много любими места на българското море, аз самият съм от морето - от Варна. Но има едно място, което, нека не го нарека най-любимо, но да го нарека най-специално за мен през последните години - градчето Свети Влас. 

Любимо ми е по много причини. На първо място - заради хората. Имам много скъпи и близки приятели в Свети Влас. Много често се срещам с тях и ме посрещат и се грижат за мен, така както всеки би искал приятелите да се грижат за него. Както и аз за тях. Топлината и отношението са неща, които не могат да се купят с пари и няма разменна монета за тях.

Друга причина, заради която толкова обичам Свети Влас, е богатата му история. През годините научих много неща. Като например, че там е имало 29-30 църкви, манастири, параклиси и това очевидно е свързано с духовността, която носи това място. Аз вярвам в подобни неща и получавам истинско спокойствие, когато отида там, независимо дали до морето или в планината (Свети Влас има уникално южно изложение - от едната му страна е планината, а от другата - морето). Там някъде като прибавим и тази духовност, която носи мястото, го прави много специално. Освен това, доколкото си спомням, през 1963 г. то е лицензиран морски санаториум - въздухът е неповторим. Микроклиматът на Свети Влас е уникален - няма друго такова място.

Не на последно място - инфраструктурата на Свети Влас е супер. На мен ми се намира по средата на пътя от дома ми във Варна до София, където работя, и винаги си намирам повод. Дори и през зимата спирам да пия едно кафе там. Наистина много обичам това място. Разбира се, има барове, ресторанти, дискотеки, какво ли не - за хората, които искат това. Но можеш да получиш това спокойствие и духовност, които аз на тези години вече търся.

Не на последно място не бива да забравям, че там доста години снимахме "Под прикритие" и мястото е свързано с много сантиментални спомени, свързани с работата ми, голямата ми любов - киното. Имаме прекрасни неща, снимани там, които се радвам, че хората оцениха. Така че това също е много сантиментален спомен за мен.

  • Господа запалянковци, сами ще сте си виновни за мачове без публика

    Господа запалянковци, сами ще сте си виновни за мачове без публика

    Господа запалянковци, май предобрихте нещата. След мача на ЦСКА с румънския ЧФР (Клуж) любимият им отбор получава предупреждение от УЕФА за неспазване на противоепидемичните мерки. Нищо чудно това да не остане само предупреждение. Европейската централа обаче няма право да налага наказания заради неспазване на въпросните мерки
  • Бойко Василев

    “Панорама” - журналистика, която не стои в агитките, а между тях

    Всеизвестно е, че не “Панорама” е причина и цел на протеста в петък вечер. Причакването на гости след предаването се е случвало и преди - през 2013-а и през 90-те. Ние уважаваме всичките си гости. Те се събират около една маса и изразяват различни мнения. Каним ги да отговарят на въпроси, а не да търпят публични обиди