Йорам Елрон: Израелските туристи чакат с нетърпение да се върнат у вас

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8708155 www.24chasa.bg
Йорам Елрон, посланик на Израел в България

Много наши хайтек компании създадоха бази в България, казва посланикът на Израел в България

- Г-н посланик, вашият мандат в София съвпада с 30-ата годишнина от възстановяването на българо-израелските отношения. Имахте ли някаква връзка с България, преди да бъдете изпратен тук?

- Не бях посещавал България преди, но нямах търпение да бъда изпратен в София и много се радвам, че бях назначен за посланик тук - заради уникалните отношения между нашите две страни. Преди това съм работил за нашата мисия в ЕС, в Дания. Бил съм посланик в Камерун, а в Канада бях генерален консул в Квебек и морските провинции. Преди да дойда в България, служех като заместник генерален директор, отговарящ за Африка в централата ни в Йерусалим.

- Има един интересен исторически момент – през април 1990 г. настоящият израелски премиер Бенямин Нетаняху е първият израелски високопоставен служител, пристига в България като заместник-министър на външните работи, за да подпише протокола за възстановяване на дипломатическите отношения. Разбира се, това се случва след дискретни неофициални мисии на Шуламит Шамир, съпругата на премиера Ицхак Шамир, която беше с български корени.

- Вероятно това отчасти обяснява защо премиерът Нетаняху изпитва толкова топли и приятелски чувства към България. Нашите две страни наистина имат уникална връзка, която се основава на спасяването на българските евреи по време на холокоста. Оцелелите и техните наследници, живеещи в Израел, са много горди с българското си наследство и потекло. Такива са Сами Рафаел, основател на една от елитните израелски парашутни части, и Габи Ашкенази, понастоящем министър на външните работи, който преди това беше началник на Генералния щаб на израелските въоръжени сили.

- Да, беше интересно да се види, че в новото правителство на Израел такава важна позиция като ръководител на дипломацията е възложена на човек, чиито корени са от България. Разкажете повече за Габи Ашкенази.

- Габи Ашкенази олицетворява тази специална, историческа и уникална връзка между България и Израел, защото баща му е с пловдивски произход, оцелява в холокоста както всички български евреи, благодарение на смелостта на вашия народ, на всички тези българи, които се изправиха срещу злото и не позволиха техните съграждани евреи да загинат.

Всъщност миналата година Габи Ашкенази посети България за заснемането на документален филм, свързан с историята на баща му. Ошрат Котлер, журналистка и телевизионна водеща, която разказва историята във филма (и самата тя е от български произход), възкликна: “Габи, ти нямаше да бъдеш началник на щаба, ако баща ти не беше спасен”. Тогава той отговори: “Нямаше да бъда жив изобщо! Въобще нямаше да ме има”.

Това е много емоционален, покъртителен момент в документалния филм. Ето защо казах, че България и Израел наистина са свързани по уникален начин. Именно заради тези исторически връзки и голямото приятелство е от особено значение да бъда израелски посланик в страната ви.

- Ще направя нестандартна асоциация, но когато беше обявена пандемията, Израел беше възприет като матрица за епидемиологичната обстановка в България и нашите анализи бяха изготвени въз основа на вашия модел.

- За всички страни борбата с коронавируса е навлизане в Terra incognitа, в неизвестното. Така че сътрудничеството между държавите и споделянето на натрупан опит и знания е от изключително значение. България и Израел имат много да учат един от друг и са в непрекъснат диалог, включително на високото равнище на министър-председатели. Известен факт е, че България изпреварва значително кривата в борбата с вируса, както показва ниският брой заразени.

Що се отнася до Израел, мисля, че три основни елемента ни позволиха да се справяме сравнително добре с предизвикателството досега. От началото на кризата определихме коронавируса като заплаха за сигурността, дори преди да бъде регистриран и един случай на инфекция. И така, започнахме да прилагаме мерки постепенно, но бързо: налагане на изолация на всички, които се завръщат от чужбина, ограничаване на движението на цялото население, както и пълно блокиране по време на почивни дни и затваряне на ограничени райони, където има висок процент на зараза, за да се позволят рутинните дейности във всички останали области.

Освен това използваме добре технологичния си потенциал за реакцията по отношение на вируса. Така десетки високотехнологични компании се заеха да измислят инструменти за справяне с предизвикателствата, пред които ни изправя вирусът. Такъв пример е приложение, наречено “щит”, което информира потребителя дали е бил в контакт с човек, заразен с вируса. Друго приложение, което се разработва, е в състояние да диагностицира коронавирусна инфекция по звука на гласа. Израел също има предимството с това, че има опит и инфраструктура за справяне с предизвикателствата в областта на сигурността.

През последните дни се наблюдава леко нарастване на честотата на случаи на коронавирус в Израел. Това, естествено, е тревожен сигнал и правителството обръща необходимото внимание на ситуацията. Както подчерта премиерът Нетаняху, сега важното е да се следват указанията на Министерството на здравеопазването и обществеността трябва да демонстрира взаимна отговорност.

- Можем ли да очакваме израелски туристи това лято в България?

- България е водеща дестинация за израелските туристи. Годишно около двеста и петдесет хиляди израелци посещават България, като те са най-многобройните туристи сред страните извън Европа.
Израелците се възхищават на красотите на българската природа и се наслаждават на прекрасното гостоприемство на местните. Затова те с нетърпение очакват възобновяването на редовните полети, особено сега с бързото наближаване на летния сезон. Двете ни страни водят дискусии, които, надяваме се, ще позволят възобновяването на полетите, като се вземат предвид последствията, които налага коронавирусът. Надяваме се, че скоро отново ще се чуват гласове на иврит на много прекрасни места из България.

- Да споменем и сътрудничеството между България и Израел в сферата на високите технологии.

- Разбира се. Нашите отлични и процъфтяващи двустранни отношения са в различни области, включително и във високите технологии.

Взаимният ни интерес включва киберсигурност, иновации, енергетика, здравеопазване, селскостопански технологии, водни ресурси и много други. Много израелски компании в областта на високите технологии, киберсигурността и иновациите са създали бази тук, в България, заради качествената работна сила, стратегическото местоположение и синергиите на нашите страни в тези области.

- Споменахме за избора на Габи Ашкенази за външен министър в правителство, което обаче се роди с цената на големи компромиси. Имаше ли друг вариант за разрешаване на политическата ситуация в страната?

- Новото правителство положи клетва в средата на май. Това е правителство на единството, коалиция за споделяне на властта. Преминахме през 18 месеца на политически сътресения, три кръга на избори без убедителен резултат и най-сериозната политическа криза в историята на страната ни. Правителството веднага започна да решава належащите въпроси от нашия дневен ред, а именно зае се със съживяване на икономиката, която е в тежко положение поради епидемията от коронавирус, като задачата е да се задвижи отново колелото. Създаден е извънреден щаб, който работи за справяне със здравните, икономическите и социалните последици от кризата. Правителството на единството беше създадено с цел да се избегне четвърти кръг от избори, които биха довели до разединение и ненужно изразходване на средства. По-голямата част от израелците бяха против провеждането на нови избори.

- Какво мислите за така наречената сделка на века и предстоящото анексиране на Западния бряг?

- Израел винаги е бил ангажиран и продължава да работи за намиране на мирно решение на конфликта. Наистина се надяваме нашите съседи да приемат американския план за мир в Близкия изток, който в момента се обсъжда. Този план е реалистичен път към траен мир. Между другото планът предвижда осигуряване на международни инвестиции на стойност 50 млрд. долара за изграждане на палестинската икономика и създаване на един милион работни места. Планът ще бъде реализиран отговорно в координация със САЩ и в диалог със съседите ни, като същевременно се поддържат мирните споразумения и израелските стратегически интереси.

C.V. Йорам Елрон е завършил Еврейския университет в Йерусалим. През 1988 г. започва работа в Министерството на външните работи. Служи като говорител на израелската мисия в Европейския съюз, Белгия (1992-1996) и съветник в посолството на Израел в Дания. През 2000 г. е назначен за посланик в Камерун, Централноафриканската република, Габон, Екваториална Гвинея и Република Конго. Бил е и посланик за специални поръчения в Мадагаскар, Габон и Демократична република Конго (2011-2012) и зам. генерален директор на Дирекция “Африка” в МВнР в Йерусалим (2015-2019).

  • Парламентарните мравки тръгват от начина, по който избираме депутати

    Парламентарните мравки тръгват от начина, по който избираме депутати

    БСП изгуби 10% от депутатската си маса - от 80 народни представители в началото на този парламент вече са 72-ма, след като 6-има напускат червената група. И в този парламент доста депутати се разроиха вън от групите си, но това се случва във всяко Народно събрание след 1990 г. Или партийното ръководство изключва “предатели”
  • Георги Марков: Никой не е в състояние да оправи съдебната власт в България

    Георги Марков: Никой не е в състояние да оправи съдебната власт в България

    Уважаемият вицепремиер Томислав Дончев вчера от трибуната на парламента сподели, че енергията, обхванала една част от българското общество, която е на площадите, ще бъде пропиляна, ако не доведе до промени. Какво трябва да се промени според него - законодателната рамка, дори и конституцията, за да може държавата да изпълни една от основните си