Тихомир Безлов: След “острова на Борисов” - “спалнята”. Това вече не работи, няма въображение

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8713532 www.24chasa.bg

- Линията на компроматите явно цели нестабилност или отмъщение

- Има софтуер с алгоритми, които правят чудовищно добри фалшификати

 

- Г-н Безлов, как ви изглеждат снимките и записите, които се пускат, за да ударят Бойко Борисов?

- Нищо неочаквано. На мен ми изглежда като част от линията с есемесите. Ако си спомняте, имаше “информации” за “гръцкия остров на Борисов”. Сега - “спалнята на Борисов”. Някакво особено въображение не виждам.

- Изглеждат ли ви снимките автентични?

- За спящия Борисов не мога да преценя, но за другите -

съвременните

възможности за

монтаж са чудовищни

Трябва експертиза, друг е въпросът колко може да се направи вярна експертиза след копирания, прехвърляния. Пък и не ми е много ясно защо трябва да си държиш кюлчета злато в нощното шкафче. Но всъщност целта е да се поддържа линия на интерес към компроматите.

- Защо, каква може да е крайната цел?

- Пускането на такива истории преди избори се прави, за да вземаш електорат. Но сега има много време до изборите - явно искаш да предизвикаш нестабилност. Предния път, когато се пускаха такива неща, контекстът беше, че имаше протести и предстояха предсрочни избори (началото на 2013 година). Сега няма такава ситуация. Може да става дума за

някаква форма

на отмъщение

Изглежда ми като “арабско” усилие, от арабска дестинация.

- Какъв може да е резултатът?

- Струва ми се, че не може да предизвика нищо особено. Твърдият електорат на Борисов не може да го разклатиш, а тези, които са анти-Борисов, така или иначе са срещу него. От това, което наблюдавам в моята среда във фейсбук впрочем, дори големи врагове на Борисов не шерват, включително записа. Няма интерес.

От това, което сме виждали дотук, този инструмент не работи. Пък и таймингът е грешен. В началото, когато взеха да се появяват есемесите, заразата от COVID-19 беше тръгнала надолу. Сега обаче има връщане на коронавируса и нарастваща тревожност от това.

Тази тематика дори леко доскучава. Какво ти дава тя? Мен, да речем, сега ме интересува какво ще стане с икономиката, какво ще стане с вируса.

Този тип истории - записи, снимки - се износиха, има някаква умора.

- От компромати?

- От този жанр - да речем “на интимните подробности”.

- Съвременната техника какви възможности дава да се правят качествени фалшификати на звукове, образи?

- Съществуват уникални фалшификати, включително клипове, на които уж е Обама, Тръмп, много добре монтирани, като се използват “умни” алгоритми, които много добре успяват да имитират говорене, жестове, и се получават невероятно добри монтажи.

Adobe например направиха програма за звуков монтаж, която

за звуците е това,

което е фотошопът за

изображенията

С нея може да се създава “говор” на хора, като се използват срички от техни изказвания, монтират се и са абсолютно неразличими. И това е софтуер за обикновени, масови потребители, дори не става дума за това, което могат да правят експерти с професионални умения.

Така се стигна дотам, че в някои държави не се приема телефонният запис за доказателства в съда, защото се смята, че може да се монтира.

За да се приеме като доказателство, трябва да е от микрофонче, специално разузнавателно средство, монтирано специално за целта. Това е, за да не можеш да влияеш на цифровите носители.

-----------

Тихомир Безлов е анализатор в Центъра

за изследване на демокрацията

  • Това не е спор за карикатури, а за лидерството на християнския и ислямския свят

    Това не е спор за карикатури, а за лидерството на християнския и ислямския свят

    Конфронтацията между френския президент Еманюел Макрон и турския държавен глава Реджеп Таип Ердоган (виж 10-а стр.) не е просто спор “за” и “против” карикатурите на пророка Мохамед, нито дискусия за това кой как разбира свободата на словото. Това, което се случва между тях, е фундаментален сблъсък, от който явно и двете страни вярват
  • Бойко Василев

    “Панорама” - журналистика, която не стои в агитките, а между тях

    Всеизвестно е, че не “Панорама” е причина и цел на протеста в петък вечер. Причакването на гости след предаването се е случвало и преди - през 2013-а и през 90-те. Ние уважаваме всичките си гости. Те се събират около една маса и изразяват различни мнения. Каним ги да отговарят на въпроси, а не да търпят публични обиди