Калина Андролова: Нито един от опозиционните фронтове не създава успешен продукт

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8717374 www.24chasa.bg

 

В петък един сайт пусна аудиозапис, за който се твърди, че е на премиера Бойко Борисов, но той отрече неговата автентичност.

В сряда пак там се появи снимка, които някой е направил на спящия Борисов в държавната вила в Бояна. И други снимки - шкафче, пистолет, банкноти по 500 евро. Според премиера става дума за манипулация.

“Политическите ни противници удариха дъното”, обяви Борисов на пресконференция, на която зад гърба му бяха много от министрите и депутатите от ГЕРБ. От дясната страна бе председателката на Народното събрание Цвета Караянчева.

Борисов очерта интересна картина на фронтовете, които работят за свалянето му от власт и “са готови да се прегърнат срещу ГЕРБ”.

В същия ден в поредния си пост във фейсбук Васил Божков пусна дълъг списък на тегления в брой на каса на различни суми - от кръгли като 50 хиляди лв. до съвсем точни като 293 850. Твърди, че ги е теглил той от личната си сметка. Били общо 67 милиона лева за 3 години и ги бил предал чрез посредници на Бойко Борисов и Владислав Горанов.

Пак в същия ден Цветан Цветанов обяви в социалната мрежа, че напуска ГЕРБ, и пусна две страници мотиви за това.

Попитахме политолога Анастас Стефанов, тв водещия Росен Петров и журналистката Калина Андролова:

1. Бойко Борисов каза, че зад “цялото упражнение” срещу него и ГЕРБ са Румен Радев, БСП, Цветан Цветанов, Мая Манолова, Слави Трифонов, ДСБ-та и подземните кълбета. Вгради и Васил Божков. Това ли са фронтовете и какво мислите за последните скандали и компромати?

2. Какви ще са последствията - политически и за държавата?

Вижте отговорите им.

Калина Андролова:

Нито един от опозиционните
фронтове не създава
успешен продукт

1. Борисов е политически устойчив, враговете му не знаят как да се борят с него и подменят политическия разговор с компромати.
Само че у нас такива черни кампании не водят до дестабилизация на “жертвата”, партийните групи не разсъждават, те проявяват сляпа преданост. Така че подобни удари засилват активността към “защитата” на ГЕРБ.
Снимките и записът
вдигат градуса
на политическата
битка, но не
променят
пропорциите,
електоралните
обеми

Компроматите са урок по мразене. Погрешно е да се смята, че като преподаваш на електората мразене, то той ще мрази само този, когото си му посочил в записа или на снимките. Не знам защо нито един политически играч не се сеща, че ако създаде например едно “ново възхищение”, ще е по-успешно и въздействащо.

Народът познава Борисов, днес той не е по-различен от преди, когато ГЕРБ можеше да състави самостоятелен кабинет.
Не може президентът ни да ползва дрон, който да лети до прозорците на премиера в едно пространство, което се наблюдава от НСО. Днес е дронът на Радев,
утре може да е
нечий друг дрон,
който носи
пластичен
експлозив С-4
Този факт е също толкова поразително инфантилен, колкото и подхвърлените компромати.
Всяко правителство по света участва в сблъсъка между обществения интерес и финансовата олигархия, която защитава своите интереси.

Правителството участва независимо дали иска, или не иска. Такава е конструкцията на съвременните общества.
В този смисъл политическият живот е един вечен компромис между двете сили. И който казва нещо друго или не разбира, или е демагог.
В този сблъсък
Борисов няма
как да не търпи
загуби

Виждате какво се случва в САЩ, за щастие, ние тук си говорим все още само за снимки.

2. С компромати и скандали Борисов не може да бъде свален. Той минава през скандалите с намигване. На тези, които искат да свалят Борисов, не им достига политическа интелигентност да създадат успешен политически продукт.

Ние вече наблюдавахме как един банкер се опита да направи партия. Пълен провал. Сега ще наблюдаваме как един хазартен бос прави партия. Резултатът ще е същият. Някои личности може и да са създадени по банков път, но партия не се създава по банков път.

Нито една опозиционна партия в момента в България не може да поднесе на народа кафе, което да го събуди за политическа активност, това е проблемът. И поради това го събуждат с
жълтини,
снимки,
записи, пачки,
пистолети

Народът с досада отваря едното око, прозява се и пак заспива. Вече е гледал този филм.
За политическа победа не е достатъчно да спечелиш глупостта на своя страна, да пускаш фейкове и смешки из фейсбук, да изпращаш записи по пощата. Трябва да създадеш по-добър вариант. Иначе оставаме в монтираната реалност.
Ако трябва сериозно да коментираме гореизброените политически врагове на Борисов, ще ползвам фразата на един сатирик, че на някои им липсват първите седем години, а на други – първите седем присъди.

  • Лесно е да обещаваш, когато не трябва да изпълняваш

    Лесно е да обещаваш, когато не трябва да изпълняваш

    Щедър бюджет с минимална заплата от 710 лв. и минимална пенсия от 490 лв. извади служебния финансов министър Валери Белчев по обяд в сряда. Това става, като се остави антикризисният бонус от 120 лв., който да се дава поне половин година. Вечерта имаше корекция - не 490 лв., а 430 лв. Мотивът на служебното правителство е
  • Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Как Слави си е представял политиката? Като честен манастир? Да, протестът свърши снощи. Андрей Райчев го напомни. Ако искате, бройте го днес, петък, тринайсети – за по-лесно запомняне. Няма драма, протестът имаше смисъл. Моделът „Борисов“ вече трябваше да се смени. Даже протестът свърши, точно където трябваше – като протест именно; свали Борисов

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо