Калоян Паргов: БСП е като детето от притчата за цар Соломон, а аз не искам то да бъде разсечено

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8764670 www.24chasa.bg
СНИМКА: Йордан Симeонов

Още акценти от интервюто с председателя на БСП в София:

Човек не може да тича по две писти едновременно, моята е БСП - София

През последните 4 г. постигнахме много на софийския терен - и като резултати, и като присъствие

След последните избори политическата обстановка в столицата е нова - тоталната доминация на ГЕРБ от последните 10 г. вече не съществува, силата и авторитетът на БСП в София чувствително са се повишили

Не очаквам отлив от БСП към Мая Манолова, тя по-скоро се опитва да се позиционира в център-дясно

Политическа активност на база компрометиращи снимки и записи компрометира институциите и руши безвъзвратно устоите на държавата

БСП е минала през толкова много и различни периоди, че трудно  нещо може да я изненада. Затова имаме готовност за изборни битки по всяко време

- Г-н Паргов, скандалите в БСП се разрастват, вадят се компромати... Докъде ще ви доведе тази братоубийствена война?

- В този сценарий няма да участвам по една основна причина - всеки коментар, обсъждане и експониране на темата в общественото пространство вреди на БСП.

Подобни

компромати

имат

кратковременен

ефект за онзи,

който ги

използва

А в средносрочен и дългосрочен план от тях най-много губи партията. По този начин се руши авторитетът на БСП и се подкопава доверието в нея. Помните притчата за цар Соломон и двете майки, които спорели чие е детето. И той отсъдил то да бъде разсечено на две. Края го знаете. Аз няма да бъда от тези, които искат детето, разбирайте партията, да бъде разсечено.

Можем много важни неща в градивен план да свършим, вместо да се фокусираме върху дребнави междуличностни ежби.

- Тъй като в основата на всичко е битката за лидерския пост, кажете вие, защото имате номинации, ще се включите ли в надпреварата за първия стол на “Позитано” 20? Или ще предпочетете още един мандат начело на столичната организация?

- Човек не може да тича по две писти едновременно. Всеки трябва да избере своята и да се концентрира върху нея. Моята е БСП - София.

Факт е, че имам номинации и за председател на партията. Тук е моментът да благодаря на всички, които са ме номинирали. Приемам техния избор като висока оценка за мен и за работата ми в Градската организация на БСП в София.

През последните 4 г. постигнахме много на софийския терен - и като резултати, и като присъствие, както в националния и европейския парламент, така и в местната власт. Очакват ни поне два пъти повече нови предизвикателства, с които трябва да се справим през следващите години. Догодина предстоят два национални избора, а и едно много важно събитие - 130 г. от създаването на нашата партия.

- До момента и за вашия пост има много номинирани, но никой друг освен вас не се е заявил публично, че ще участва в тази надпревара. Очаквате ли изненади, или удар под кръста?

- Всеки има право да бъде издиган и да се кандидатира. А кой ще го направи предстои да разберем, остана малко време до 11 юли. Признателен съм на всичките 20 организации, които до този момент проведоха районните си конференции, и

без изключение

ме номинираха

за нов мандат

Усетих подкрепата на хората и това ме мотивира да продължа напред. Тя е най-истинската и ценна за мен равносметка за работата, която свършихме заедно през последните 4 г.

- На последните местни избори подкрепихте Мая Манолова и постигнахте добър резултат в столицата...

- Местните избори миналата есен бяха своеобразен венец, един вид завършек на този 4-годишен мандат на Градския съвет на БСП в София. В крайна сметка свършената работа от една градска или районна организация се измерва с получения резултат на местните избори - повече от два пъти увеличихме присъствието си в Общинския съвет. А с Мая Манолова постигнахме най-добрия резултат на балотаж за последните 30 г. - имаме едва 20 хил. гласа разлика.

- А как стои БСП в София днес?

- БСП в София вече е незаобиколим фактор в местното самоуправление. Групата ни наброява 15 общински съветници, имаме и двама районни кметове - на “Изгрев” и “Младост”.

След изборите миналата есен политическата обстановка в столицата е нова. Тоталната доминация на ГЕРБ от последните 10 г. вече не съществува. Сега много по-успешно провеждаме нашите политики и отстояваме вижданията си за развитието на града. Това доказва, че силата и авторитетът на БСП в София чувствително са се повишили.

- БСП успя да прокара част от идеите си при обсъждането на актуализацията на бюджета на София и антикризисните мерки след COVID-19. Само на удвоения брой общински съветници ли се дължи?

- Това доказва думите ми. Още в началото на извънредното положение, което беше въведено заради пандемията, с колегите от групата на БСП в Столичния общински съвет

предложихме

“19 мерки за

борба с

COVID-19” -

15 от тях

СОС прие

и те намериха място в общия пакет от мерки за справяне с последствията от кризата. И всичко това се дължи най-вече на нарасналото влияние на БСП в София.

- Как ще се отрази на БСП създаването на нов политически проект от Мая Манолова? Каква част от членовете ви очаквате тя да дръпне?

- През годините много хора излязоха от редиците на БСП и си направиха политически проекти. Но никой не постигна грандиозен успех. Ако изобщо имаше някакъв резултат от тези проекти, той беше за съвсем кратко време.

Колкото до Мая Манолова - тя беше кандидатът на лявото в София на изборите миналата есен. Обединихме се около нейната кандидатура за кмет, но отделните партии се явихме със самостоятелни листи за общински съветници.

Очевидно сега Мая Манолова смята, че има място в политическия живот в България. А дали ще имаме допирни точки с нея - нека да видим програмата и резултата ѝ на предстоящите избори.

Не очаквам да има отлив на членове и симпатизанти на БСП в посока този проект. Манолова по-скоро се опитва да се позиционира в център-дясно.

- Готова ли е БСП за парламентарни избори - било предсрочни, било редовни - следващата пролет? Как скандалите в партията се отразяват на кондицията ѝ?

- БСП е партия с дълга история. Минала е през толкова много и различни периоди, че трудно нещо може да я изненада. Затова имаме готовност за изборни битки по всяко време.

На този етап приоритет е завършването на партийния отчетно-изборен цикъл. Той е своеобразна част от подготовката ни за предстоящия парламентарен вот. Ето защо е много важно

да използваме

конструктивно

и градивно

вътрешно-

партийната

кампания

и да чуем идеи, политики и програми (по формулата на Благоев) от различните кандидати за председател на БСП.

Тази формула винаги е била ефективна и сега също трябва да се придържаме към нея. Това е традиционният модел на мислене и на работа в левицата вече 130 г. и трябва да го следваме.

- Скандалите в държавата се разрастват - вадят се компрометиращи записи и снимки, какъв е сценарият според вас? Ще има ли предсрочни избори, или Борисов ще удържи властта до редовните напролет?

- Трудно е да правим прогнози на тази база. Този вид политическа активност компрометира институциите и руши безвъзвратно устоите на държавата. Вече съсипването на авторитета на един или друг представител на политическата класа изглежда не чак толкова важно. Опасността е за държавността като цяло.

Очевидно е, че социалното напрежение в страната нараства вследствие от коронакризата. Навлизаме и в друга криза - социално-икономическа. Всичките тези скандали заради извадени на показ записи и снимки отвличат вниманието от реалните проблеми в държавата - от това, което тормози хората. А те не са никак малки и трябва много сериозна работа, за да бъдат решени.

- А как ще коментирате скандалите на “Дондуков” 2 - президентски съветник в топли връзки с бизнесмен?

- Мнението ми за всички тези скандали е еднакво и вече го казах. В този случай има обвинения, които трябва да бъдат доказани по съответния ред от отговорните институции.

- Президентът Румен Радев заостри тона си към властта и прокуратурата. Дори обяви, че не ѝ вярва. Какъв знак е това?

- Още в началото на годината президентът обяви, че сваля доверието си от правителството. Тогава това негово изявление предизвика много полемики. С позициите и действията си Румен Радев изразява настроенията на една голяма част от обществото. Очевидно е, че

пропастта

между

президент

и премиер

по отношение на тезите и вижданията за развитието на държавата ще става все по-голяма, а сблъсъкът между институциите - все по-силен.

- След последното заседание на Градския съвет бяха установени случаи с коронавирус в организацията ви. Как в тази ситуация ще проведете градската си конференция и какви мерки ще вземете?

- След установяването на първия случай на заразен с коронавирус в нашата организация реагирахме много бързо и начертахме ясен план за справяне със ситуацията. Направихме масово тестване на членове на БСП - София, на участвалите в Градския съвет, на депутати, общински съветници, експерти, на всички служители в централата ни. Близо 300 души общо бяха тествани за коронавирус на “Позитано” 20, “Леге”10 и в “Софиямед”.

Слава Богу, имаше само шестима заразени, което е едва 2% от всички тествани. Четирима от тях са без симптоми, но все още са под карантина. Останалите двама бяха хоспитализирани за лечение. На всички желая от сърце скорошно оздравяване и връщане в нашите редици.

Направихме тези масови тестове, за да установим дали има заразени, а останалите, които сме с отрицателни резултати, да продължим спокойно да работим. Заради мерките за борба с вируса този път Градската конференция ще се проведе в Зала 3 на НДК, а не, както е по традиция, в салона на “Позитано” 20.

Визитка

Роден на 13 юли 1977 г.

Завършил е “Международни отношения” в УНСС, магистър е по “Европейска интеграция” и докторант по “Европейска икономическа интеграция”

Председател е на Градския съвет на БСП - София

Член на Изпълнителното бюро на партията

Общински съветник от БСП и председател на групата на “БСП за България” в СОС

  • Защо кметът на “Красно село” загуби доверието на “Демократична България”

    Защо кметът на “Красно село” загуби доверието на “Демократична България”

    Скандалът с парите за патронажна грижа в софийския район “Красно село” по европейски проект постави на дневен ред два важни въпроса. Първият - защо районен кмет не трябва да получава допълнително заплащане по европейски проекти? Ами очевидно е - прекрачени са моралните граници от човека, поел отговорност със заемането на съответната властова
  • Георги Марков

    Георги Марков: С кого ще сменят Бойко? С Мангъра, Христо, Бабикян?

    Тези избори не са шега, че са по време на война. Вече прогнозирах, че Бойко с джипката - СИМВОЛ НА НАПРАВЕНОТО, ще бъде победител. За 5-ти пореден път ще бие БСП, според мен с 5%. Обещах ви в „Прогнозите на Георги Марков“ да кажа какво правителство ни чака: Според мен, ще се играе 2013 г. – победените ще направят правителство