Ключов юли - след светкавична криза ще влезем ли в бързо възстановяване

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8765092 www.24chasa.bg
Как се променя бизнес климатът според анкетите на НСИ
Как се променя бизнес климатът според анкетите на НСИ

Идва време за ЕRM II, европейските антикризисни пари и стимулирането на фирмите

Март и април бяха най-тежките месеци за икономиката на България от близо четвърт век насам. Същото се отнася дори в по-голяма степен за Европа и Америка, като много страни преживяха най-тежкия икономически срив в следвоенно време. Индустрия, потребление, инвестиции, строителство – всичко отбеляза голям спад, а безработицата се увеличи. В ЕС през април беше отчетен 27,2% спад на индустриалното производство, като в някои страни достигна дори 30-40%

(например

съседна Румъния

е с 38,8% спад)

Спадът в България, макар и далеч по-нисък, също беше сериозен - 15,6% на годишна основа.

Какво да очакваме след тези драматични сривове през март-април? Оптимистичната теория е, че след толкова бързо влошаване ще има и бързо възстановяване. Песимистичната е, че възстановяването ще бъде бавно и постепенно. Историята тук не може да ни помогне много – обикновено при икономическите кризи и спадането, и възстановяването са бавни. Например в предишната криза спадът беше бавен и отне 3-4 г., за да се стигне до дъното, а след това и възстановяването продължи още толкова.

Сегашната криза

е съвсем

различна,

мълниеносна,

така че няма база за сравнение.

На теория има аргументи и в двете посоки. Все пак в тази криза – колкото и тежка и бърза да е, безработицата се увеличи съвсем малко, повечето работодатели запазиха заетостта по време на карантината и още от май започна усилено наемане на нови служители. Естествено, работодателите запазват заетостта, защото планират да възстановят производството. Помощта от държавата под формата на 60/40 и мораториумът върху кредитите към банките също позволиха да се запази производственият капацитет и да има готовност за бързо възстановяване. В предишни кризи не сме имали такива мерки и няколко месеца липса на производство

можеха да имат

фатален ефект

върху оцеляването на съответните заводи – да загубят работниците, да се водят дела за фалит, да им продадат машините на търг и т.н. Сега тези проблеми са избегнати.

Какво показват

данните?

Един начин да разберем как ще върви възстановяването, е да видим страните, които първи бяха ударени от коронавируса. Китай първи пострада от заразата и от икономическата криза, около 3-4 месеца преди всички останали. Данните за Китай показват голям спад първите 2 месеца (януари и февруари), след което доста бързо възстановяване следващите три месеца (март-май). Типичен пример е индустрията, при която се отчита 13,5% спад на годишна основа средно за януари и февруари, но след това има бързо възстановяване и през април вече се отчита 4,4% растеж на годишна основа. Подобно е положението при продажбите на дребно, които намаляват с 20,5% средно за януари и февруари, но към май спадът е вече само 2,8%. Същите са тенденциите и в услугите, износа и инвестициите.

Ако Европа върви по този път, може да очакваме, че през май - юни е започнало възстановяване, което ще продължи през юли-август.

Първите откъслечни данни за Европа по-скоро подкрепят тезата за бързо възстановяване.

На 1 юли излязоха силно положителни данни за продажбите на дребно в Германия - надминаха всички очаквания с месечен растеж от 13,9% в реално изражение и 3,8% реален растеж на годишна основа през май. Като се има предвид, че Германия е най-голямата икономика в Европа, силният растеж на продажбите там ще има ефект върху икономиката в целия континент.

Постепенно ще се натоварят заводите и чрез веригите на доставки
импулсът ще
се предаде
към останалите
европейски страни

Интересни са и данните от немската тол система, които показват значително възстановяване на изминатите километри от товарните камиони през последните седмици в сравнение с дъното през април.
Възстановяването се потвърждава и от индексите на бизнес климата. Европейският индикатор на икономическите очаквания (Economic Sentiment Indicator) се увеличи с 8 пункта през юни като до момента е преодоляна около 1/3 от спада по време на кризата. В България стопанската конюнктура също рязко се подобрява през юни като се отчита растеж от 11,4 пункта в общия показател на бизнес климата на НСИ. Над половината от спада през април вече е компенсиран заради бързите растежи през май и юни.

Всички ранни индикатори сочат към бързо възстановяване. За да се случи със сигурност обаче е добре публичните политики да продължат да подпомагат този процес – да насърчават фирмите, които разширяват производството и наемат нови служители, новите инвестиции “на зелено”, бързо да се присъединим към валутния механизъм ERM II и да сме готови с програми и реформи, за да се възползваме от европейския план за възстановяване.

  • Без директни помощи за най-бедните няма да се мине

    Без директни помощи за най-бедните няма да се мине

    Очевидно е, че без ново раздаване на пари не може да се излезе от кризата. Цените достигнаха 14-годишен връх. Има връх и в размера на малките потребителски кредити, което означава, че хората наистина са без пари и вземат заеми не за инвестиция или покупка на нещо голямо, а за да преживяват. В човешката история няма криза
  • Слави Василев, политолог

    Слави Василев: Украйна ще стане западна държава, когато и Русия стане

    Защо политическият ни елит си съдира ризата Искам да напиша няколко думи за Украйна. Чувам през последните седмици какви ли не мнения по темата. Политическият ни елит подкрепя гледната точка на украинските властимащи и оттам в обществото се заражда една лавина от еднопосочни мнения, които анатемосват всичко

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо