Когато ударите на живота не пречупват волята за знания - вижте историята на Ася

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8765390 www.24chasa.bg

Потокът ежедневни грозни сюжети, които поднася животът (най-вече политическият) в България, често оставя извън взора и вниманието на обществото вдъхновяващи примери на достойни хора.

Такъв е случаят с Ася. Нейната история показва как желанието, волята за знания и грамотност могат да победят превратностите на съдбата.

Тя е на 33 години и с 95,25% инвалидност. На 4-годишна възраст е паднала от метър и половина. ТЕЛК й дава пожизнена инвалидност. В началото майка й я носила на ръце до училището, после се наложило да го правят двама души. Возили са я по 20 километра за изпитите от сесиите на средното образование. Семейството й е бедно.

За да си вземе матурата, са я носили на ръце по стълбите. Но - факт, Ася вече успешно завърши средното си образование.

Научила се е да плете с помощта на краката си терлици, които подарява.

Заслужава си да се замислим върху тази история. Никой не знае какво ще му поднесе животът, но много неща могат да се постигнат, ако човек е борбен и има около себе си хора, които го подкрепят.

И да се сетим, че българите имаме официален празник, какъвто нямат други народи - празник на просветата, духовността и културата.

На другия полюс са хора, които срещаме всеки ден - хора, които имат възможности, но нямат воля и затова постоянно някой и нещо им пречи да са по-грамотни и по-знаещи.

  • Мажоритарен вот! Така се сменя системата

    Мажоритарен вот! Така се сменя системата

    Докато юристи и политици коментират може ли да се свика Велико народно събрание, кой има право да е инициатор на такъв важен политически акт, темата за мажоритарния вот отново е на ръба и може да бъде засенчена. Всъщност на референдума през 2016 г., иницииран от Слави Трифонов, над 2,5 милиона граждани гласуваха “за” мажоритарни избори
  • Да блокираш - за всички е гадно

    Да блокираш - за всички е гадно

    Гадно е, нали? Да ти блокират пътя и да не можеш да се прибереш вкъщи. Да опиташ да заобиколиш, но пак да се окажеш блокиран. Да си с чувството, че си невинен в затвор или птица в клетка. Да се питаш: “Защо сега точно на мен ми нарушават правата?” Но пък когато пред колоната от автомобили с вече проклинащи момента шофьори и пътници се изправи