Бяхме втори по успех в Европа срещу вируса, паднахме до 23-о място

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8769541 www.24chasa.bg

Трендът в ЕС е към затихване на пандемията, у нас е обратното

Представянето на данните за хода на пандемията въз основа на потвърдените случаи на заразяване в страните от Европейския съюз показва някои интересни тенденции, които противоречат и на част от публичните мнения в България, и на някои по-общи тенденции за развитие на пандемията в световен мащаб. Кои са те?

В рамките на ЕС броят на потвърдените случаи спада отчетливо със затоплянето на времето през май и юни. През май този брой е 31,8% от априлския, а през юни – 59,9% от майския. Не мога да изразя твърдо мнение относно причините за това, но фактът е налице. Поне в този сравнително компактен регион на света епидемията

видимо затихва с

приближаването

на лятото

От това не следва непременно, че причината е в природните фактори.

Този процес е видимо неравномерен в различните страни, особено през юни, когато в 10 от 27 страни броят на потвърдените случаи нараства спрямо май. За отбелязване е обаче, че 9 от тези 10 страни (изключението е Швеция) са сравнително слабо засегнати от пандемията до края на май.

Швеция и Полша са единствените две страни от ЕС, в които и през май броят на потвърдените случаи е по-голям, отколкото в предходния месец.

Ако подредим страните по брой потвърдени случаи на 1 милион от популацията, ще се окаже, че “шведският модел”, който някои хора в България доста усърдно сочат за пример, със сигурност води до значително по-активна циркулация на вируса.

През април 4 страни – Ирландия, Испания, Люксембург и Португалия, имат повече потвърдени случаи от Швеция на 1 милион от популацията, през май инфекцията е почти два пъти по-разпространена в Швеция в сравнение със следващата страна, а през юни – вече над 3 пъти.

Къде е България? За три месеца нашата страна се премества от първите до последните места в тази своеобразна “класация”. През април потвърдените случаи в България са 159 на 1 милион души.

Тогава този показател е по-нисък само в Гърция, но пък в Гърция общият брой на заразените (с включването на заразените преди април) е значително по-висок.

През май броят на потвърдените случаи в България намалява до 145 на 1 млн. Въпреки това страната е вече 11-а по този показател.

През юни броят на потвърдените случаи в България се увеличава около 2,5 пъти и
страната слиза
до 23-о място
от 27 страни в ЕС

Очевидно е, че разхлабването на мерките в България разшири циркулацията на вируса в по-голяма степен, отколкото в повечето страни от ЕС.

Нещо повече – докато преобладаващата тенденция в ЕС е към затихване на пандемията, у нас е обратното. Ако сравним ситуацията в България с тази в ЕС като цяло, ще забележим промени, които би трябвало да възприемем като тревожни. През април потвърдените случаи в България са едва 11% от средните за ЕС като цяло, през май стават 33%, а през юни – 134%.

  • Коментар на седмицата №1: Херо Мустафа: Българите могат да спрат корупцията

    Коментар на седмицата №1: Херо Мустафа: Българите могат да спрат корупцията

    Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №1 и е събрал над 188 000 прочитания: Изявление на Нейно превъзходителство посланика на САЩ за “24 часа” Бъдещето на България зависи от собствените ѝ усилия за провеждане на необходимите реформи за гарантиране на прозрачност, отчетност и добро управление

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо