Заровеният боклук - печалбата за едни бизнесмени, за държавата - щетите, а за хората - отровите

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8773551 www.24chasa.bg

Стотици тонове незаконно зарити боклуци - на това поредно престъпление срещу земята на България се натъкна прокуратурата край Червен бряг.

Явно някои бизнесмени практикуват този доста печеливш номер: зариват ненужните им вече отпадъци (било от производствена дейност, било при строителство) директно в земята. След време някой много учуден отговорен фактор “открива” незаконното сметище и надава вой до небесата къде е била държавата и защо още не го е почистила.

Номерът работи безотказно. Така стана например при моста край Дупница с натрупаните отпадъци. Чак когато те се запалиха и повредиха и моста, и настилката на минаващата отгоре магистрала “Струма”, държавата се видя принудена да почисти сметището. И да дава нови милиони, за да оправи и моста, и пътя. Друг е въпросът къде са били отговорните за това фактори, че не са забелязали растящото сметище и не са накарали собственика тутакси да го изрине, както и солидно да го накажат.

Впрочем така е станало и край Червен бряг - отново никой не е забелязал складирането на стотици тонове боклуци, на никого не му е домиляло за отровената земя, та не е подал сигнал.

Никой не се е трогнал години наред, никой не е запитал хората с въпросните камиони откъде мъкнат и защо стоварват този боклук точно там. Да бяха сто-двеста килограма, да кажеш, че е станало по късна доба и никой нито е чул, нито е видял. Само че в случая незаконното сметище е трупано 4-5 години, а местните кметове, инспектори по опазване на околната среда, районни прокурори са си мълчали за очевадното престъпление.

Защото какво друго, ако не престъпление е да тровиш земята, да не даваш пари за разчистването на индустриалните отпадъци, а да вземаш само печалбата от подобен “бизнес”.

Затова е време държавата да намери механизъм, по който да наказва строго онези, които тровят земята и водите на България.

  • Адът се премести до границата с Турция - пожарите пак носят бедствие

    Адът се премести до границата с Турция - пожарите пак носят бедствие

    Всяко лято заради дребни безобразия, недоглеждане или направо тотално безхаберие из България пламват пожари. И тази година няма да ни се размине. Заради бушуващите пожари в Югоизточна България адът буквално се пренесе до границата с Турция. Жителите на няколко селища са пред евакуация, а наред с горските служители и военни с хеликоптер се опитват
  • Да блокираш - за всички е гадно

    Да блокираш - за всички е гадно

    Гадно е, нали? Да ти блокират пътя и да не можеш да се прибереш вкъщи. Да опиташ да заобиколиш, но пак да се окажеш блокиран. Да си с чувството, че си невинен в затвор или птица в клетка. Да се питаш: “Защо сега точно на мен ми нарушават правата?” Но пък когато пред колоната от автомобили с вече проклинащи момента шофьори и пътници се изправи