Глобите на депутати в парламента са противоконституционни и нищожни

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8777819 www.24chasa.bg

Правилно журналистката от “24 часа” Румина Димитрова е забелязала, че глобите на депутатите в парламента са исторически, но бих казал историческа глупост. Мислех, че след като извърши дарение от чуждо име за чужда сметка, не знаейки, че дарението от хилядолетие е личен и доброволен акт, парламентът е ударил дъното. Но ето, че допусна нова глупост - депутати да бъдат глобявани в сградата на НС от някакви инспектори. Тези глоби са не само нелепи, те са противоконституционни и нищожни. Все едно кой е пратил инспекторите. Може и папата да е. Нищожният правен акт значи, че не е породил правни последици и е за кошчето.

Народните представители трябва да спазват закона и всички задължителни правни актове, затова депутатът може да бъде глобен, защото е без маска в трамвая, бакалията или аптеката, но той не може да бъде глобен в българския парламент, когато осъществява своята парламентарна дейност. НС не е обществено място както обществената тоалетна. Нито е аврамов дом. В парламента се осъществява законодателната дейност на българската държава и се упражнява парламентарен контрол на правителството. Това е записано изрично в конституцията, която има пряко действие. Поведението на депутатите в парламента е част от дейността и функциониране на институцията.

Затова чл. 73 от основния закон предвижда това да се уреди в правилника за дейността на НС. В него има глава за парламентарно поведение, записани са дисциплинарни наказания. В тези правила може спокойно да се запише задължението на депутатите за носене на маски и други предпазни средства по времето на чума или извънредни и форсмажорни ситуации. Не може външни лица да щъкат из кулоарите на парламента и да глобяват депутати. Остава да сменим и квесторите с полицаи, гвардейци или войници.

През 1990 г. по време на общонационалната политическа и синдикална стачка, подкрепена от СДС, Луканов прати баретите в парламента, но Стефан Савов вдигна скандал и ги изгони. Върви се към последователно злепоставяне на статута на народните представители, като се започне от национализация на заплатите им и се стигне до глобите в парламента. Ако някой иска да прави джумбуш с НС, той трябва да е наясно, че точно преди 30 г., на 10 юли, незабравимият Йосиф Петров като най-възрастен народен представител удари звънеца на първото демократично избрано Народно събрание – Великото, след 45 г. комунизъм. Над 90% от българските избиратели ни пратиха в това ВНС да утвърдим парламентарната демокрация и разделението на властите. Всяка жаба да си знае гьола.

  • Отваряйте си очите за измамници в турбуленцията

    Отваряйте си очите за измамници в турбуленцията

    Вече месец в България продължава политическата турбуленция. И в нея се активизират хора от всички етажи на обществото - от най-високите, та до сумрачните подземни етажи. Както е известно, в смутни и несигурни времена излизат мошеници от всякакъв вид и калибър. Това е за тях златно време, това е техният “ден година храни”
  • Да блокираш - за всички е гадно

    Да блокираш - за всички е гадно

    Гадно е, нали? Да ти блокират пътя и да не можеш да се прибереш вкъщи. Да опиташ да заобиколиш, но пак да се окажеш блокиран. Да си с чувството, че си невинен в затвор или птица в клетка. Да се питаш: “Защо сега точно на мен ми нарушават правата?” Но пък когато пред колоната от автомобили с вече проклинащи момента шофьори и пътници се изправи