Как скандалите по върховете на БСП удрят партията

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8781979 www.24chasa.bg
Корнелия Нинова се готви за тежка битка, за да запази лидерския стол в БСП.

В последните месеци БСП непрекъснато се тресе от скандали. Вътрешнопартийната битка е ожесточена, а червените са силно вторачени един в друг, в личните си дрязги и проблеми. Всичко това обаче удря партията като цяло, разделя я и води до срив в рейтинга ѝ, при това в навечерието на парламентарните избори.

В основата на всичко е битката за първия стол на “Позитано” 20. На 12 септември за първи път в 130-годишната история на БСП думата кой да е лидер на партията, ще имат всички редови социалисти. Досега председателят се избираше от конгреса.

Настоящата лидерка Корнелия Нинова е основен претендент за нов мандат.

Срещу нея се изправят зам.-шефът на партията Кирил Добрев, Красимир Янков, Валери Жаблянов. Номинираните от структурите до момента са доста, сред тях и Янаки Стоилов, Костадин Паскалев, шефът на БСП - София, Калоян Паргов. Последният обаче вече заяви, че няма да участва в прекия избор за лидер, а неговата писта е в столицата. Най-голямата червена структура - тази в София, се събира на конференцията си в събота.

Вече е ясно, че основната лидерска битка в БСП ще е между Нинова и Добрев. Тя навлиза във финалната си фаза и вече е толкова ожесточена, че започнаха да се вадят и компромати.

Запитахме политолозите Димитър Ганев и Страхил Делийски как войните по върховете на БСП се отразяват на партията като цяло. Зададохме им следните 3 въпроса:

1. БСП непрекъснато е от скандал в скандал. Как се отразява това на партията?

2. Предстоящият избор на председател още повече разгорещи страстите, стигна се и до компроматна война. Каква е прогнозата ви за края на лидерската битка?

3. Предстои конференцията на най-голямата червена организация - софийската. Как стои БСП в София?

Пропастта между

Нинова и опонентите ѝ

изглежда непреодолима

ДИМИТЪР ГАНЕВ

1. БСП се е затворила в себе си. Вътрешнопартийната битка не позволява на червените да се възползват от грешките в управлението и от скандалите около властта. Пропастта между Нинова и нейните опоненти изглежда непреодолима. Раните, които се отварят, ще зарастват много време и надали томахавките ще бъдат напълно заровени след септември.

2. Нинова вероятно има по-силна подкрепа сред редовите социалисти. Членовете на партията не възприемат себе си за суверен на тази партия. Те следват ръководството, а то е олицетворявано от Нинова. Въпросът е обаче дали този пряк избор ще бъде решен именно от редовите социалисти. Огромен фактор ще са

местните

партийни

началници

Те със сигурност ще имат огромно влияние във вота - членовете ще се вслушват внимателно в техните препоръки. Струва ми се, че в избора ще има много повече технология, отколкото политика. В този смисъл от огромно значение ще бъде дали Добрев, или Нинова ще спечели повече местни партийни ръководители на своя страна. Въпреки огромния заряд за тези преки избори

надали пред

червените урни

ще излязат

половината от

членовете

на партията. Нереално много ми се виждат 83 хиляди членове. Бройката вероятно е била надувана през годините по различни причини. От тези 83 хиляди да излязат 42 хиляди - колкото са нужни, за да е редовен изборът, е почти абсурд. Освен ако не е важно не кой как гласува, а кой как брои. Ако на 12 септември не излязат половината от членовете да гласуват, то тогава конгресът ще избира председател. Сред делегатите на най-висшия партиен орган предимството ще е на страната на Добрев. Вътрешнопартийната опозиция ще има мнозинство. Политическата линия на Добрев за единство и баланс със сигурност събира сред опозицията по-голяма подкрепа. Нинова опита да превърне една нелидерска партия в лидерска. Това беше стратегическа грешка, която ѝ създаде всички тези вътрешни конфликти.

Въпреки това прекият избор ще има значение. Ако Нинова води много на Добрев и избирателната активност не е ниска, това ще постави конгреса в трудна ситуация: как да избереш Добрев, като много повече са гласували за Нинова? Но ако процентите са близки, Нинова може да се раздели с лидерския пост и конгресът да избере нейния конкурент.

3. На фона на всички скандали в партията

БСП - София,

стои спокойна

и балансирана

Калоян Паргов има с какво да се похвали при отчета си на предстоящата конференция. Само преди няколко месеца минаха местни избори в столицата, на които БСП успя двойно да повиши броя на съветниците си, спечели няколко районни кметства, доведе кандидата си до балотаж и беше най-близо до победа от поне 15 години. Освен това БСП в София се отвори към нови политически територии - успя да привлече на балотажа гласове от традиционните сини.

Паргов не заема крайни позиции и се държи умерено. Като председател стои стабилно начело на столичната организация. Публично никой не е направил заявка за позицията му, още по-малко пък сме чули алтернативна концепция за развитието на БСП в София. На градската конференция не очаквам изненади.

Ако продължава така, БСП

ще бъде сериозно отслабена

в изборната година

СТРАХИЛ ДЕЛИЙСКИ

1. Не се отразява добре и социологическите данни красноречиво го показват. БСП отдавна сякаш не комуникира с обществото. Вместо това отделни групи вътре в партията комуникират помежду си, и то особено остро, през медиите и пред обществото. Едва ли са много тези граждани, които се интересуват от вътрешните конфликти в БСП. Изглежда, интерес от тях имат само тези, които постоянно ги произвеждат и задълбочават. Така

цялата

организация

се превръща

в заложник на

отделни лица

и техните частни интереси. И това се случва в момент, в който обществото има нужда от силна политическа алтернатива, аргументирани позитивни предложения за социална, икономическа и политическа промяна. Забележете, че вгледано в себе си, ръководството на БСП позволи на ГЕРБ и дори на т.нар. стара десница да изземе теми като реформата на данъчната система и ролята на държавата в икономиката. Теми, които трябваше да бъдат задължителни в репертоара на БСП. И чрез които партията да покаже смисъла от своето съществуване от гледна точка на обществения интерес.

2. Ако нещата продължават по същия начин, БСП ще влезе сериозно отслабена в изборната година, независимо от резултата от лидерската битка. Всъщност не съм сигурен, че битката е лидерска. Истинските лидери не жертват организацията в името на своя интерес. А именно това е на път да се случи. Тежката поляризация по високите етажи на “Позитано” 20 ще се възпроизведе надолу по структурите, които и без това не са в цветущо състояние. ГЕРБ едва ли могат да получат по-добър подарък от това, което Нинова и Добрев правят в момента. Струва ми се, че единственият правилен ход в момента е да се тушират вътрешните напрежения, за да може

БСП да спре да

разговаря само

със себе си

и да започне да разговаря с обществото.

3. Последните изборни резултати показаха, че софийската организация е в добра кондиция и парадоксално се превръща в основен електорален ресурс на БСП. На фона на това, което се случва в партията, може да заключим, че тя се развива добре. Това в немалка степен се дължи и на различния стил в София. В СОС БСП се занимава с политики, а не със скандали. Показателно е, че голяма част от предложените от столичните социалисти мерки за преодоляване на кризата около пандемията станаха част от политиките на общината. Досега Паргов успява да предпази градската организация от скандали и интриги, а това е индикация, че софийският модел работи добре.

  • Мажоритарен вот! Така се сменя системата

    Мажоритарен вот! Така се сменя системата

    Докато юристи и политици коментират може ли да се свика Велико народно събрание, кой има право да е инициатор на такъв важен политически акт, темата за мажоритарния вот отново е на ръба и може да бъде засенчена. Всъщност на референдума през 2016 г., иницииран от Слави Трифонов, над 2,5 милиона граждани гласуваха “за” мажоритарни избори
  • Да блокираш - за всички е гадно

    Да блокираш - за всички е гадно

    Гадно е, нали? Да ти блокират пътя и да не можеш да се прибереш вкъщи. Да опиташ да заобиколиш, но пак да се окажеш блокиран. Да си с чувството, че си невинен в затвор или птица в клетка. Да се питаш: “Защо сега точно на мен ми нарушават правата?” Но пък когато пред колоната от автомобили с вече проклинащи момента шофьори и пътници се изправи