Тръмп ще се срещне с мексиканския си колега на фона на дъжд от критики

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8788840 www.24chasa.bg
Президентът на САЩ Доналд Тръмп СНИМКИ: Ройтерс

На фона на пандемията от COVID-19 и четири месеца преди американските президентски избори Доналд Тръмп ще се срещне днес с мексиканския си колега Андрес Мануел Лопес Обрадор.

Целта и времето на тази визита - първата в чужбина на мексиканския президент след идването му на власт преди 18 месеца - провокират въпроси и оживени критики от двете страни на границата.

Официално, първата среща между двамата мъже е с цел да бъде отбелязано влизането в сила на новия договор за свободна търговия в Северна Америка.

Като доказателство за постоянните разногласия обаче канадският премиер Джъстин Трюдо, който подписа договора, няма да присъства на срещата.

Вчера вечерта Тръмп изрази радостта си от факта, че ще се срещне с мексиканския си колега, един "добър човек" и "приятел".

"Няма да правя партийна политика, това е работна среща", увери на свой ред Лопес Обрадор.

Тази среща в Овалния кабинет обаче не се възприема еднозначно, особено в САЩ, където скокът на позитивните случаи на COVID-19 в южните и западните щати тревожи здравните власти.

Десетина конгресмени от латиноамерикански произход безуспешно поискаха срещата да бъде отменена с аргумента, че новият договор, който ще замести и модернизира Северноамериканското споразумение за свободна търговия (НАФТА) от 1994 г., е само претекст за нея.

Според тях истинската цел на президента е "да отклони вниманието от кризата с коронавируса" и да скрие, че се е "провалил с адекватния отговор на пандемията".

Много от представителите на мексиканската опозиция също разкритикуваха срещата, която според някои е проява на капитулация.

"Това е една безполезна визита, която крие много рискове и не носи никаква полза на Мексико", заяви пред Франс прес бившият мексикански външен министър Хорхе Кастанеда.

"Презрение към науката"

Мексиканският ръководител заяви, че според него има промяна в тона на американския президент.

"Изказванията на президента Тръмп по отношение на Мексико са доста по-уважителни отпреди", каза той.

По време на предизборната кампания през 2018 г. Лопес Обрадор обеща да се противопоставя на милиардера републиканец, стопанин на Белия дом.

"Ако (Доналд Тръмп) публикува обида в Туитър, поемем отговорността да му отговоря. Смятам, че той ще разбере, че трябва да е по-умерен, че не трябва да обижда народа на Мексико", каза той тогава.

Според мексиканския историк Енрике Краусе срещата между двамата президенти, общото между които е "презрението към науката" и които имат навик да атакуват журналистите, ще провокира траен отзвук в двете страни.

"Няма да забравим почитта, която Лопес Обрадор демонстрира към един човек, който ни очерни", написа Краусе в статия за "Ню Йорк таймс".

"А американските демократи няма да забравят услугата, която прави Лопес Обрадор на един президент, който им е причинил толкова главоболия".

Лопес Обрадор, който държи на имиджа си на президент, който харчи малко, пристигна вчера вечерта във Вашингтон с пътнически полет.

Важен факт: в самолета той беше с маска. Доналд Тръмп към настоящия момент нито веднъж не е виждан да носи маска на публично място.

(От БТА)

  • Къде изчезна творчеството на протеста, че се заигра със смъртта

    Къде изчезна творчеството на протеста, че се заигра със смъртта

    В първите дни от протеста млади и креативни участници се заиграваха със симпатични колажи, с които да покажат причините за своето недоволство от управлението на България. Показваха остроумието си, демонстрираха чувството си за хумор, творческия си заряд. Неясно как и защо, но това творчество започна да се топи под жаркото слънце на жълтите павета
  • Да блокираш - за всички е гадно

    Да блокираш - за всички е гадно

    Гадно е, нали? Да ти блокират пътя и да не можеш да се прибереш вкъщи. Да опиташ да заобиколиш, но пак да се окажеш блокиран. Да си с чувството, че си невинен в затвор или птица в клетка. Да се питаш: “Защо сега точно на мен ми нарушават правата?” Но пък когато пред колоната от автомобили с вече проклинащи момента шофьори и пътници се изправи