Кулата - новата балканска голгота

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8790024 www.24chasa.bg

Защо Гърция остави само един отворен ГКПП за пътуващите от Балканите? Това не ограничава заразата и си е направо враждебен акт

Пищящи деца, клекнали в околните ниви и храсти хора, обслужващи насъщните си нужди, молби за вода към околните коли, многочасово досадно висене в жегата, загуба на стотици хиляди, а ако така продължава – и на милиони часове на работоспособни хора. Ако тези часове се изчислят в пари, това може да се окажат стотици милиони евро загуби – вместо да почиват или работят, тези хора се мъчат в жегата.

Мнозина от чакащите на многокилометровата опашка за Гърция последния уикенд не издържаха на издевателството, отказваха се и полицията се опитваше да ги изведе по обратния път.

Да видим каква е логиката на гръцките власти. Официално заявената цел е да се осъществявал ефективен контрол с цел предотвратяване на заразяване. На границата понякога се събират генерираните кодове, които всеки влизащ в Гърция си попълва преди това. Нима на другите контролно-пропускателни пунктове не може да се събират разпечатки от този кодове или да се проверява наличието на такива кодове!? Това е толкова елементарна дейност, че всеки граничен полицай може да я извърши. Това очевадно няма как да е причина за затварянето на пунктове.

Защо се насочват всички граждани от балканските държави на един пункт? Нима това ще е колосален разход на фона на

милионите

часове, загубени

за чакащите

Нали влизащите в Гърция оставят стотици милиони евро там. Ако Гърция не иска туристи от балканските държави – просто да не приема такива, а не да издевателства върху гражданите им. Така не се създава добро отношение към Гърция.

Затварянето на всички контролно-пропускателни пунктове между Гърция и България без Кулата си е направо враждебен акт и не може да се обясни с ограничаване на броя на влизащите в Гърция. Поради простата причина, че през Кулата с цената на денонощно натоварване и многочасово висене

пак влизат почти

същия брой хора Да, в някои села в Северна Гърция по време на мюсюлманските празници се появиха доста случаи на коронавирус. Но разпространението беше ограничено. А Маказа бе затворена след решаването на проблемите в тези села. Точно от там минаваха преди всичко румънските туристи.

Видя се, че на 3 юли следобед, след като почнаха по-активно да се пропускат колите, за 2-3 часа опашката изчезна. Т.е. можело и бързо да се обработват преминаващите! Не е тайна, че през повечето време на Кулата има само по 3-ма действащи гръцки гранични полицаи. Останалите пият кафе и се разхождат нагоре-надолу.

На 11 юни Европейската комисия препоръча държавите членки да премахнат ограниченията за пътуване на граждани на ЕС от 15 юни 2020 г. Да, възможно е всяка държава да изисква определени документи, информация и даже PCR тестове. Но не и да тормози хората от други държави на ЕС с излишни и бих казал за случая с Гърция – без разумно основание. Затварянето на пунктове и струпването на всички преминаващи в един пункт може само да създаде трудности при събирането на информация от тези хора. Спирането на

колите на дълги

колони кара

хората да излизат

и да контактуват помежду си, недоволни и афектирани от часовете висене, което само може да причини заразяване.

България няма прекомерно висок брой активно заразени. Да, има увеличаване на заразените, но това до голяма степен се дължи на по-големия брой тествани през юни. Когато тестваните са в пъти повече, се установяват много безсимптомни носители на вируса. Относително стабилен е броят на жертвите му за целия период на пандемията у нас, което е най-същественият критерий за липсата на увеличаване на реално заболелите, а не на отчетените.

Ако в Гърция през юни се правеше същият брой тестове като в България, вероятно и там носителите на вируса щяха да са по-голям брой.

Ако Гърция иска да не се допускат носители на коронавирус, да иска примерно до 4 дни преди влизане пътуващите над 14 г. да имат отрицателни PCR тестове. Това отнема много по-малко време, отколкото да се виси с часове на границата.

При това положение

държавата ни следва да

предприеме много

по-решителни мерки

за консултации и убеждаване на гръцкото правителство за отваряне на останалите пунктове с България и за осигуряване на достатъчно персонал за проверка и бързо пропускане на пътуващите. Не е достатъчно само единичен контакт на ниво зам.-министър на външните работи да се попита посланикът на Гърция защо има проблеми по границата и той да каже, че ще препрати въпроса.

В края на краищата българите отиват да оставят парите си в Гърция.

Да припомним, че на гръцкото правителство не му мигна окото да затвори границата на Кулата, като протестираха техните фермери. Защо българското правителство не предупреди гръцката страна, че може да затвори Кулата за леки автомобили и автобуси примерно след седмица. Най-малкото затова, че се създава опасност за здравето на хората и защото на километри се блокира от превозни средства пътят към населени места. Така поне ще се знае, че не може да се ходи в Гърция. Хората ще си направят резервации в България и в държави, които са приятелски настроени и с цивилизовано отворени граници като например Хърватия и Черна гора. Това ще бъде от

голяма полза и за

българския туризъм

А Гърция да си прецени дали да отвори всички пунктове и да допуска нормално български и чужди граждани през България, или да си затвори границите.

Би следвало България да постави въпроса и пред ЕК за неоснователното затваряне на всички пунктове без Кулата, което с нищо не спомага за ограничаване на епидемията, а води само до тормоз и загуба на време.

Основополагащият принцип на ЕС за свободно движение на хора не може да се нарушава с лека ръка. Правото на ЕС следва да се спазва, а ограничаването му да е само при изключителни условия, които при сегашните ограничения не са налице – мерките на Гърция за затваряне на повечето гранични пунктове с нищо не ограничават епидемията. Не може едни норми да се нарушават, а същевременно Гърция да търси съдействие от страните от ЕС, когато претендира, че се нарушават от други държави международноправни актове като например Конвенцията по морско право, когато става дума за морската икономическа зона на Гърция.

  • Без директни помощи за най-бедните няма да се мине

    Без директни помощи за най-бедните няма да се мине

    Очевидно е, че без ново раздаване на пари не може да се излезе от кризата. Цените достигнаха 14-годишен връх. Има връх и в размера на малките потребителски кредити, което означава, че хората наистина са без пари и вземат заеми не за инвестиция или покупка на нещо голямо, а за да преживяват. В човешката история няма криза
  • Слави Василев, политолог

    Слави Василев: Украйна ще стане западна държава, когато и Русия стане

    Защо политическият ни елит си съдира ризата Искам да напиша няколко думи за Украйна. Чувам през последните седмици какви ли не мнения по темата. Политическият ни елит подкрепя гледната точка на украинските властимащи и оттам в обществото се заражда една лавина от еднопосочни мнения, които анатемосват всичко

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо